MTV seurasi sotaa 27.6.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 27.6. Tuoreimman seurannan löydät täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Lysytšanskin asukkaita on kehotettu poistumaan kaupungista
  • Kiovassa räjähdyksiä sunnuntaiaamuna
  • Zelenskyi: Ukraina valtaa takaisin kaikki tilapäisesti vallatut kaupungit
  • Severodonetsk on venäläisten hallussa
  • Ajatushautomo: Severodonetsk on Kremlille "ideologinen pakkomielle"
  • MPKK:n Pihlajamaa: "Sota Ukrainassa voi jatkua vuosia" 
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022
  • Venäjän hyökkäys käynnisti keskustelun Naton roolista. Lue kaikki Nato-uutiset täältä

23.15: Kahdeksan siviiliä kuoli Venäjän iskussa Lysytshanskissa Itä-Ukrainassa

Kahdeksan siviiliä kuoli maanantaina Venäjän raketti-iskussa Lysytshanskin kaupungissa Itä-Ukrainassa, kertoi Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Gaidai.

Sairaalaan kuljetettiin 21 ihmistä.

Gaidain mukaan isku tehtiin, kun siviilit olivat hakemassa vettä säiliöstä.

Lysytshanskin isku tapahtui sen jälkeen, kun Venäjä oli tehnyt ohjusiskun Krementshukin kaupunkiin Ukrainan keskiosassa. Ohjus osui ostoskeskukseen, ja iskussa on kuollut ainakin 10 ja haavoittunut yli 40 ihmistä.

Lysytshansk on Venäjän joukkojen seuraava kohde niiden tavoitellessa koko Donbassin alueen saamista haltuunsa. Viikonlopun aikana venäläisjoukot valtasivat Lysytshanskin kaksoiskaupungin Sjeverodonetskin viikkoja kestäneiden rajujen taistelujen jälkeen.

20.07: Venäjä teki ohjusiskun Krementshukin kaupunkiin Ukrainassa – isku osui täpötäyteen ostoskeskukseen, ainakin 10 kuoli ja yli 40 haavoittui  

Venäläinen ohjusisku osui ostoskeskukseen Krementshukissa maanantaina. Presidentti Volodomyr Zelenskyin mukaan ostoskeskuksessa oli iskun hetkellä yli 1 000 ihmistä. Iskussa loukkaantui ainakin 40 ihmistä, joista yhdeksän on vakavasti. 

17.15: Lisäpakotteita Venäjän sotateollisuutta vastaan, venäläiselle öljylle halutaan hintakatto

G7-ryhmä sopi aiemmin maanantaina uusista pakotteista Venäjän sotateollisuutta vastaan. Valkoisen talon mukaan päätöksen tavoitteena on vaikeuttaa entisestään venäläisten pääsyä käsiksi länsimaiseen teknologiaan ja estää maata uusimasta Ukrainassa kulunutta sotakalustoaan.

Amerikkalaisen virkamieslähteen mukaan G7-maat olisivat myös edistyneen keskusteluissa, joiden tavoitteena on asettaa Venäjän öljylle hintakatto, jottei maa voisi rahoittaa hyökkäyssotaansa öljyä viemällä.

Hintakaton asettamalla länsimaat haluaisivat saavuttaa yhtä aikaa kaksi tavoitetta: rajoittaa Venäjän mahdollisuutta rahoittaa sotaansa ja samalla vaimentaa vaikutuksia ennätysinflaatiosta kärsivien länsimaiden omille talouksille.

Energianvienti on Venäjän talouden tukijalka, ja monet länsimaat ovat hyvin riippuvaisia venäläisestä öljystä ja kaasusta.

17.10: Zelenskyi: Talviolosuhteet tekisivät puolustussodankäynnistä Ukrainan joukoille vaikeaa

Zelenskyi pyysi G7-maita tekemään kaikkensa sodan lopettamiseksi vuoden loppuun mennessä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kehotti maanantaina G7-maiden johtajia tekemään kaikkensa Venäjän hyökkäyssodan lopettamiseksi ennen tämän vuoden loppua. Nimettömänä pysyvä lähde kertoi asiasta uutistoimisto AFP:lle.

Talviolosuhteet tekisivät puolustussodankäynnistä Ukrainan joukoille vaikeaa. Talven yli jatkuva sota voisi myös todennäköisemmin levitä laajemmalle alueelle, Zelenskyin kerrotaan sanoneen.

Zelenskyin kerrotaan myös pyytäneen G7-maiden johtajia tehostamaan Venäjän vastaisia pakotteita.

Zelenskyi puhui maanantaina G7-johtajien kanssa etäyhteydellä.

16.02: Sota Ukrainassa keskeytti Itämeren suojeluyhteistyön Venäjän kanssa 

Venäjän helmikuussa käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan on keskeyttänyt Itämeren suojelukomissio Helcomin ja Venäjän välisen yhteistyön meren suojelussa kokonaan.

Suomi osallistuu Itämeren suojeluun paitsi Euroopan unionin myös Helcomin kautta. Suojelukomissiossa on toiminut myös Venäjä, mutta maan hyökättyä Ukrainaan on Helcom jäädyttänyt Venäjän kanssa tehtävän työn. Venäjä on osallistunut Itämeren suojeluun muun muassa tehostamalla Pietarin jätevesien puhdistusta 2000-luvulla. Tämä on vähentänyt meren fosforikuormitusta.

Toistaiseksi on epäselvää, miten sota Ukrainassa vaikuttaa Venäjän vesiensuojeluun. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) erikoistutkija Seppo Knuuttila arvioi maanantaina ympäristöministeriön tiedotustilaisuudessa, että pahimmillaan suojelutyö ottaisi takapakkia neuvostoaikaan.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että Suomen yhteistyö pysyy jäässä Venäjän kanssa niin kauan kuin maan hyökkäys Ukrainaan jatkuu.

–  Vaikka Venäjä ei tulisi jatkossa yhteistyöhön mukaan, niin me voimme suojella hyvin paljon Itämerestä ja saada tilaa kohenemaan. Toimet Venäjän puolelta ovat olleet tärkeitä mutta ei ainoita, oikeastaan lopulta noin 10 prosenttia koko työstä, Ohisalo totesi.

Venäjää suurempi Itämeren kuormittaja on Puola. Knuuttila arvioi, että myös Puola on EU-jäsenyytensä alusta saakka vähentänyt omia päästöjään Itämereen. Syynä tähän on se, että maa on sitoutunut noudattamaan unionin yhdyskuntajätettä koskevia säädöksiä.

14.22: G7-maat lupaavat jatkavansa Ukrainan tukemista niin kauan kuin se on tarpeen

G7-ryhmän jäsenmaat ovat luvanneet jatkuvan tukensa Ukrainalle. Maiden julkistamassa lausunnossa luvataan jatkaa taloudellisen, aseellisen ja diplomaattisen tuen antamista Ukrainalle niin kauan kuin se on tarpeen.

Lausunnossa vaaditaan myös Venäjää sallimaan viljakuljetusten lähteminen Ukrainasta, jotta maailmanlaajuinen elintarvikekriisi ei pahenisi.

G7-maiden johtajat ovat kokoustaneet Saksan Baijerissa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui G7-kokouksessa tänään etäyhteydellä.

12.30: Ajatushautomo: Kiovaan tehtyjen iskujen syynä todennäköisesti G7-maiden huippukokous

Venäjä teki sunnuntaiset ohjusiskunsa Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan todennäköisesti meneillään olevan G7-maiden johtajien huippukokouksen takia, kertoo ajatushautomo Institute for the Study of War.

Ajatushautomo arvioi, että iskujen tarkoituksena oli vastustaa länsimaiden Ukrainalle antamaa sotilaallista tukea.

Ajatushautomon mukaan iskut saatettiin tehdä Etelä-Ukrainasta käsin, joka on osin Venäjän joukkojen hallussa.

12.05: Reuters: Venäjää uhkaa maksukyvyttömyys, korkojen maksun määräaika umpeutui 

Venäjää uhkaa maksukyvyttömyys, kertoo uutistoimisto Reuters. Toukokuun lopussa erääntyneiden korkojen maksun armonaika on päättynyt.

Reutersin mukaan osa joukkovelkakirjojen haltijoista on kertonut, etteivät he ole saaneet erääntyneitä korkoja.

Venäjän valtiovarainministeriö on kertonut suorittaneensa maksut. Venäjällä on ollut vaikeuksia maksaa erääntyviä maksuja sen jälkeen, kun maalle asetettiin laajamittaisia talouspakotteita Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen. 

Pakotteet ovat käytännössä irrottaneet Venäjän maailmanlaajuisesta maksujärjestelmästä.

10.55: Luhanskin kuvernööri kehottaa siviilejä poistumaan Lysytšanskista

Reutersin mukaan Luhanskin kuvernööri Serhi Haidai kehottaa siviilejä poistumaan Lysytšanskista Venäjän hyökätessä kaupunkiin.

– Tilanne kaupungissa on erittäin vaikea, Haidai kertoo.

6.34: Kiovan iskuissa loukkaantunut 7-vuotias lapsi

Zelenskyi kertoo, että seitsemänvuotias tyttö löydettiin kerrostalon raunioista Kiovassa. Tytön isä kuoli iskuissa. Kertoo Guardian.

– Häntä ei uhannut maassamme mikään. Hän oli täysin turvassa, kunnes Venäjä päätti olla vihamielinen kaikkia kohtaan -naisia, lapsia, päiväkoteja, taloja, sairaaloja, rautateitä. Zelenskyi sanoi puheessaan.

6.09: Erdoganin tiedottaja: Suomen, Ruotsin ja Turkin johtajat tapaavat tiistaina Naton Stoltenbergin kanssa 

Suomen, Ruotsin ja Turkin johtajat tapaavat toisensa tiistaina juuri ennen Nato-huippukokouksen alkamista. Asiasta kertoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin tiedottaja turkkilaisella Haberturk-televisiokanavalla. Tiedottajan mukaan tapaaminen toteutuu kokouksessa myös mukana olevan Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin pyynnöstä. 

5.38: G7-johtajien asialistalla Ukrainan sota

Boris Johnson käyttää maanantain istuntonsa G7-huippukokouksessa vaatiakseen kiirrellisiä toimia Ukrainan puolesta.

5.32: "Ette ole orjia, voitte päättää kohtalostanne itse". 

Zelenskyi vetosi valkovenäläisiin puheessaan.

Sunnuntai 26.6.:

16.51: Yksi kuoli Venäjän ohjusiskussa Tšerkasissa

Ukrainalaisten viranomaisten mukaan venäläiset ovat ampuneet ohjuksella Keski-Ukrainassa sijaitsevaan Tšerkasin kaupunkiin. Iskussa kuoli yksi ihminen ja tuhoutui silta, joka yhdistää läntisiä ja itäisiä taistelualueita.

Tšerkasin kaupunki on tähän mennessä säästynyt pommituksilta, mutta Venäjä on kuluneen viikonlopun tehnyt ohjusiskuja ympäri Ukrainaa.

16.40: Putin tekee ensimmäisen ulkomaanvierailun sodan syttymisen jälkeen

Reutersin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin matkustaa Tadžikistaniin ja Turkmenistaniin ensi viikolla. Putin ei ole tehnyt ulkomaanvierailuja sodan syttymisen jälkeen. Tadžikistan ja Turkmenistan ovat entisiä neuvostotasavaltoja.

Edellisen kerran Putin vieraili Kiinassa helmikuun alussa.

12.50: Zelenskyi: "Sota on henkisesti vaikeaa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä julkaistussa puheessaan, että sota Venäjää vastaan on henkisesti haastava kestää. 

Zelenskyin mukaan Ukraina aikoo saada takaisin kaikki Venäjän miehittämät kaupungit, mutta sodan taakka on raskasta kantaa.

– Tiedämme, että vihollinen ei onnistu missään, ja tiedämme, että pystymme puolustamaan maatamme. Mutta meillä ei ole aavistustakaan, kuinka kauan se kestää, kuinka monta iskua, tappiota ja ponnistuksia vielä vielä tarvitaan, ennen kuin näemme voiton olevan horisontissa, Zelenskyi sanoo. 

7.55: Kiovassa neljä räjähdystä

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on ollut neljä räjähdystä tänä aamuna. Uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin yksi asuintalo on saanut osuman ja syttynyt tuleen. Tietoa tuhojen ja henkilövahinkojen laajuudesta ei ollut heti saatavilla.

Kiova ei ole viime aikoina ollut Venäjän iskujen kohteena ja monet kaupungista paenneet asukkaat ovat palanneet koteihinsa.

Voit lukea lisää sunnuntain käänteistä tästä artikkelista.

Lue myös:

    Uusimmat