IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala saa yhä jäähdytysvettä Kahovkan padon tekoaltaasta – MTV seurasi sotaa

MTV Uutisten summaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen 2:30
MTV Uutisten summaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 8.6.2023. Perjantain seuranta löytyy täältä.

  • Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi
  • Yhdysvaltalaiset asiantuntijat: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut
  • Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Perjantain sotaseuranta löytyy täältä

23.18: IAEA: Zaporizhzhjan ydinvoimala saa yhä jäähdytysvettä Kahovkan padon tekoaltaasta

YK:n alainen atomienergiajärjestö IAEA on kumonnut myöhään torstai-iltana ukrainalaisviranomaisten väitteen, jonka mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimala ei saisi enää jäähdytysvettä Kahovkan padon tekoaltaasta. IAEA:n mukaan ydinvoimala jatkaa edelleen veden pumppaamista patoaltaasta jäähdytysaltaaseen.

Kahovkan pato tuhoutui aiemmin tällä viikolla. ja tekoaltaan vedenpinta alkoi laskea.

Aiemmin torstaina pato-operaattori Ukrhydroenergon johtaja Ihor Syrota sanoi, että patoaltaan vedenpinta oli laskenut alle kriittisen 12,7 metrin.

Patoaltaan eteläreunalla Enerhodarissa sijaitsee Zaporizhzhjan ydinvoimala, joka on venäläisjoukkojen hallinnassa. Ydinvoimala on Euroopan suurin. (STT)

20.35: Ukrainalaisviranomainen: Kahovkan padon tekoaltaasta ei saada enää jäähdytysvettä Zaporizhzhjan ydinvoimalaan

Ukrainassa Kahovkan padon tuhoutuminen on johtanut siihen, ettei patoaltaasta saada enää jäähdytysvettä Zaporizhzhjan ydinvoimalan reaktoreihin, kertoo ukrainalaisviranomainen.

Pato-operaattori Ukrhydroenergon johtaja Ihor Syrota sanoi, että patoaltaan vedenpinta on laskenut alle kriittisen 12,7 metrin.

Patoaltaan eteläreunalla Enerhodarissa sijaitsee Zaporizhzhjan ydinvoimala, joka on venäläisjoukkojen hallinnassa. Ydinvoimala on Euroopan suurin.

(STT)

19.07: Putinille kerrottiin Venäjän väitetystä sotaonnesta Zaporizhzhjan taisteluissa

Korkea-arvoinen venäläisupseeri on selostanut presidentti Vladimir Putinille, että Venäjä on onnistunut torjumaan Ukrainan laajan hyökkäyksen Ukrainan Zaporizhzhjan alueella. Asiasta kertoo Venäjän valtiollinen TASS-uutistoimisto.

 Venäjän puolustusministeriö on julkaissut videon torstai-iltana, jolla everstin arvoinen upseeri selosti Putinille tilannetta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu väitti aiemmin tänään, että Venäjän joukot onnistuivat torstain vastaisena yönä puolustautumaan Ukrainan rajuja läpimurtoyrityksiä vastaan. Venäjä väittää aiheuttaneensa ukrainalaisille raskaita tappioita. (Reuters)

18:34: Ukrainan asevoimat kiistää länsimaissa esitetyt arviot vastahyökkäyksen alkamisesta

Ukrainan asevoimat kiistää edelleen länsimaissa mediassa esitetyt arviot, joiden mukaan vastahyökkäys on käynnistynyt. Ukraina otti kantaa tietoihin, joiden lähteet olivat nimettömiä.

– Meillä ei moista tietoa ole emmekä kommentoi nimettömiä lähteitä, sanoi Ukrainan yleisesikunnan tiedottaja uutistoimisto Reutersille.

18.13: Video näyttää, miten venäläissotilaat pakenevat Dnepr-joen tulvavesiä puuhun

Sisäministerin neuvonantaja Anton Geraschenko on julkaissut Twitterissä videon, jossa hänen mukaansa joukko venäläissotilaita pakenee Kahovkan padon tuhoutumisesta aiheutunutta tulvaa puuhun. 

Twiitissä Geraschenko kertoo, että venäläinen "sotilasvastaava" julkaisi videon venäläissotilaista pelastamassa nahkansa kiipeämällä puuhun. Hän toteaaa myös, että "se on tunnettu fakta – Venäjä ei arvosta elämää, mukaanlukien omia sotilaitaan".

16.24: Suomalainen sotilasasiantuntija ei usko Venäjän räjäyttäneen Kahovkan patoa

Ukrainan sotaa seuraava sotilasasiantuntija, everstiluutnantti evp Juhani Pihlajamaa ei usko, että Venäjä on Kahovkan padon murtumisen takana.

– Todennäköisemmältä näyttää se, että siinä (padossa) on ollut vaurioita, ja vettä on kertynyt enemmän kuin normaalisti on ollut. Paine on aiheuttanut murtumisen, Juhani Pihlajamaa sanoo.

Hän lisää, että tällä hetkellä syytä ei voida varmaksi tietää. Pihlajamaan mukaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että Venäjä tai Ukraina eivät kumpikaan olleet suoranaisesti varautuneet tilanteeseen. Siksi hän ei usko, että kumpikaan osapuoli olisi räjäyttänyt padon.

Pihlajamaa uskoo, että padon murtumisen aiheuttamien tulvien sotilaallinen merkitys on varsin pieni, eikä muuta kummankaan osapuolen tilannetta merkittävästi. Taistelujen kannalta hän ei näe sillä suurta merkitystä.

(STT)

16.01: Ruotsin puolustusvoimat koulutti keväällä satoja ukrainalaissotilaita Ruotsissa

Ruotsin puolustusvoimien mukaan Ruotsissa on koulutettu kevään aikana neljä ukrainalaiskomppaniaa käyttämään CV90-rynnäkköpanssarivaunuja.

Ukrainalaisten harjoituksia Ruotsissa seuranneen uutistoimisto TT:n mukaan ukrainalaissotilaita oli satoja, mutta tarkkaa lukumäärää Ruotsin puolustusvoimat ei ole kertonut. TT:n mukaan komppaniassa on kymmenen kulkuneuvoa, joilla on kolmihenkinen miehistö. 

Lisäksi kuusi aseistettua sotilasta matkaa kulkuneuvon takaosassa. Joukkoon kuuluu myös muun muassa mekaanikkoja.

Times-lehti kertoi toukokuun puolivälin tienoilla Ukrainan odotettua vastahyökkäystä käsittelevässä jutussaan, että Ukrainassa oli odotettu Ruotsissa koulutettavaa joukkoa. Timesin mukaan ukrainalaissotilaat palasivat Ukrainaan toukokuussa, ja heitä ryhdyttiin valmistelemaan taisteluun.

(STT)

15.00: Ammoniakkiputken räjähdys vaikuttaa kielteisesti keskusteluihin viljasopimuksesta, sanoo Venäjä

Venäjän ja Ukrainan välillä kulkevan ammoniakkiputken räjähdys vaikuttaa kielteisesti neuvotteluihin viljanvientisopimuksesta, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan maiden välillä kulkevan, käytöstä poistetun putken tuhoamisesta. Putki oli Venäjän käytössä ennen sen hyökkäystä Ukrainaan.

Kansainvälisissä neuvotteluissa on pyritty sopimaan Ukrainan viljanviennin jatkumisesta sotatoimien kestäessä. Venäjän ammoniakin viennin uudelleenkäynnistys putken kautta on ollut eräs Moskovan edellytyksistä viljasopimuksen jatkamiselle. Sopimus on taannut Ukrainan viljan turvallisen kuljettamisen ulkomaille Mustallamerellä.

14.11: Murheellisen oloinen presidentti Zelenskyi vieraili tulva-alueella Hersonissa

Zelenskyi vieraili alueella, josta ihmisiä evakuoidaan parhaillaan veneiden avulla.

Presidentti vieraili noin 60 kilometrin päässä räjäytetystä Kahovkan padosta. Hersonin kuvernööri sanoi aiemmin torstaina, että alueesta noin 600 neliökilometriä on veden alla.

Katso video Zelenskyin vierailusta tästä.

12.55: Venäläiset sotabloggaajat: Ukraina hyökkää voimakkaasti Zaporizhzhjan alueella – Leopardeja ehkä havaittu

Venäjä-mieliset sotabloggaajat väittävät Ukrainan tekevän laajaa hyökkäystä Etelä-Ukrainan Zaporizhzhjan alueella. Venäläislähteiden mukaan hyökkäys alkoi joko keskiviikkoiltana tai viime yönä.

Tietoa venäläisväitteiden tai hyökkäystä väitetysti esittävien kuvien aitoudesta ei ole.

Venäläislähteet väittävät maan joukkojen torjuneen ainakin ensimmäisen hyökkäyksen. 

Ukrainan armeijan väitetään myös pommittavan venäläisasemia tykistöllä ja HIMARS-raketinheittimillä.

Esimerkiksi länsimielisen sotabloggaaja OSINTdefenderin jakamissa, hyökkäystä väitetysti esittävissä kuvissa näkyy panssarivaunuja, joiden on väitetty olevan länsimaalaisia Leopard-panssarivaunuja.

Venäläislähteiden alunperin julkaisemien vahvistamattomien kuvien väitetään olevan Orikhivin kaupungin lähettyviltä.

12.09: Ruotsissa koulutettu ukrainalaisia käyttämään CV90-rynnäkköpanssarivaunuja

Ruotsin puolustusvoimien mukaan Ruotsissa on koulutettu kevään aikana neljä ukrainalaiskomppaniaa käyttämään CV90-rynnäkköpanssarivaunuja. Ruotsin puolustusvoimat kertoo asiasta uutistoimisto TT:lle.

Times-lehti kertoi toukokuussa Ukrainan odotettua vastahyökkäystä käsittelevässä jutussaan, että Ukrainassa oli odotettu Ruotsissa koulutettavaa joukkoa. Lehden mukaan kyseistä joukkoa olisi koulutettu käyttämään muun muassa CV90-rynnäkköpanssarivaunuja.

Timesin mukaan joukko palasi Ukrainaan toukokuussa, ja sitä ryhdyttiin valmistelemaan hyökkäykseen.

(STT)

11.28 Ukrainalaiskuvernööri: Noin 600 neliökilometriä Hersonin alueesta on veden varassa padon tuhoutumisen takia

Keskimääräinen vedenpinnan korkeus tulva-alueella oli 5,61 metriä, väittää Ukrainan Hersonin alueen kuvernööri Oleksander Prokudin Telegramissa Reutersin mukaan.

Prokudinin mukaan lähes 70 prosenttia veden varassa olevasta alueesta on Venäjän miehittämällä alueella Dneprjoen vasemmalla rannalla.

– Me aiomme auttaa kaikkia, jotka ovat joutuneet pulaan, kuvernööri Prokudin toteaa Reutersin mukaan.

Ihmisten evakuointi tulva-alueilta jatkuu Venäjän pommituksesta huolimatta, Produkin väittää. Hänen mukaansa lähes 2 000 ihmistä on lähtenyt tulva-alueelta torstaiaamuna.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi videolla keskiviikkona, että on mahdotonta ennustaa, kuinka monta ihmistä tulee kuolemaan Venäjän hallinnoimilla alueilla tulvien vuoksi.

Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan padon tuhoamisesta.

(Reuters)

10.28: Etelä-Afrikan presidentti puhui puhelimessa Putinin kanssa

Puhelussa presidentti Cyril Ramaphosa kertoi Reutersin mukaan opastaneensa puhelinkeskustelussa presidentti Vladimir Putinia tulevaa Afrikan johtajien Ukrainan ja Venäjän matkaa varten.

– Presidentti Putin on ilmoittanut tyytyväisyytensä Afrikan valtionpäämiesten aloitteeseen, todetaan presidentti Ramaphosan lausunnossa.

Afrikan valtionpäämiesten on tarkoitus vierailla Ukrainassa sekä Venäjällä kesäkuussa. 

Ramaphosa ja Putin keskustelivat myös Venäjä-Afrikka-huippukokouksesta, joka on tarkoitus pitää heinäkuun lopussa Pietarissa.

(Reuters)

10.20: Satelliittikuvat ennen ja jälkeen paljastavat Kahovkan padon murtumisen aiheuttamat traagiset tuhot

Kahovkan padon romahtaminen on aiheuttanut katastrofaalisia tuhoja Ukrainan Hersonin alueella. Ennen maan kamaralla sijainnut alue muistuttaa nyt Venetsiaa.

Reutersin välittämistä kuvista näkyy, kuinka vesi on vallannut vallannut kaupungin. Tulvat ovat peittäneet alleen teitä ja rakennuksia, jättäen kaupungin lohduttomaan tilaan.

Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan padon romahtamisesta.

Ennen ja jälkeen: Satelliittikuvat paljastavat Kahovkan padon aiheuttamat tuhot 0:52
Katso video: Ennen ja jälkeen: Satelliittikuvat paljastavat Kahovkan padon aiheuttamat tuhot.

10.00: Tass: Tuhansia ihmisiä evakuoitu Kahovkan padon tuhoutumisen vuoksi

Lähes 4 300 ihmistä on evakuoitu tuhoutuneen Kahovkan padon vuoksi, väittää Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass. Padon tuhoutuminen on myös aiheuttanut yli 14 000 talon tulvimisen, Tass sanoo.

Dneprjoella sijaitseva Kahovkan pato tuhoutui tiistaina.

(Reuters)

8.00: Economist: Ukraina tekee tiedusteluhyökkäyksiä koko rintaman leveydellä

Ukraina tekee tiedusteluhyökkäyksiä koko rintamalla, joka kiemurtelee yli 1 000 kilometriä pitkällä alueella, kirjoittaa brittilehti Economist.

Economistin mukaan satelliittikuvat paljastavat, että pommituksista ja iskuista johtuvia tulipaloja oli 6. kesäkuuta Ukrainassa poikkeuksellisen paljon.

– Yksi intensiivisimmistä päivistä sitten sodan alun, brittilehti kirjoittaa.

Suurin osa tulipaloista syttyi Venäjän miehittämillä alueilla.

7.54: ISW: Tulvat ovat tuhonneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan linnoituksia

Kahovkan padon tuhoutuminen muuttaa merkittävästi Hersonin alueen eturintaman maantiedettä ja pinnanmuotoja, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

ISW:n mukaan kuvamateriaalia osoittaa, että tulvat vaikuttavat suuresti Venäjän valmisteltuihin puolustusasemiin Dneprjoen itäpuolella.

– Tulvat ovat tuhonneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan linnoituksia, ISW kirjoittaa.

ISW pitää todennäköisenä, että Venäjän on ollut pakko vetää sotilaita ja kalustoa pois aiemmista keskittymistä, jotka ovat sijainneet Oleskyn ja Hola Prystanin kaupungeissa. Venäjän miehittämät kaupungit sijaitsevat Dneprjoen länsipuolella, Hersonin kaupungista itään ja etelään.

Ukrainan armeijan tiedottaja Nataliya Humenyuk väitti ISW:n mukaan venäläisjoukkojen sijoittaneen joukkojaan 5–15 kilometrin päähän tulva-alueesta. Tämä liike on pakottanut Venäjän tykistön kauemmas, mikä estää sitä tulittamasta joitain sen aiempia kohteita Dneprjoen länsipuolella, ISW huomauttaa.

ISW:n mukaan tulva on lisäksi tuhonnut venäläisiä miinakenttiä Dneprjoen rannoilla. Sen sijaan tiedossa ei ole, kuinka paljon kalustoa Venäjä mahdollisesti menetti tulvien vuoksi.

Ajatushautomo ei ota tuoreimmassa arviossaan kantaa siihen, miten tulvat ovat vaikuttaneet Ukrainan sotatoimiin.

5.15: Zelenskyi kiistää Ukrainan olleen Nord Streamin räjähdyksien takana

Ukraina ei tiennyt mitään väitetystä suunnitelmasta räjäyttää Nord Stream -kaasuputket, maan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo saksalaislehti Bildille.

Zelenskyin mukaan hän ei ole antanut eikä ikinä antaisi käskyä tällaisiin räjäytyksiin. Hän sanoo myös uskovansa, että Ukrainan asevoimat tai tiedustelupalvelut eivät ole tehneet mitään tämänkaltaista.

Washington Post -lehti kirjoitti tiistaina, että Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA oli tiennyt Ukrainan asevoimien suunnittelevan toisen kaasuputken räjäyttämistä kolme kuukautta ennen varsinaisia räjähdyksiä. Itämeren pohjassa kulkevat kaasuputket vaurioituivat räjähdyksissä viime syyskuussa.

(STT)

22.46: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen, katso MTV Uutisten summaus sotatilanteesta

Ukrainan joukot ovat maan puolustusministeriön mukaan siirtyneet puolustuksesta nyt hyökkäykseen Bahmutin rauniokaupungin rintamalla. Joukkojen kerrotaan vallanneen alueita venäläisjoukoilta. Venäjä myöntää toiminnan mutta väittää torjuneensa joukot. 

Venäjä myös syyttää Ukrainaa iskusta kaasuputkeen ja tulituksesta Belgorodiin. Ukraina kuitenkin kiistää yhä vastahyökkäyksensä alkaneen. Taistelujen jatkuessa evakuoinnit ovat käynnissä eilen tuhoutuneen Kahovkan padon tulvien valtaamilla alueilla. 

MTV Uutisten summaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen 2:30
Katso MTV Uutisten ulkomaantoimittajan koostama kattava juttu sotatilanteesta.

21.19: Ranska lähettää Ukrainaan apua, Macron tuomitsee patoiskun karmeana tekona

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo Ranskan tuomitsevan Kahovkan patoiskun ja kertoo Ranskan olevan Ukrainan kansan puolella.

– Ranska tuomitsee tämän karmean teon. Muutaman tunnin sisällä lähetämme välittömään tarpeeseen tarvittavaa apua.

(Reuters)

20.18: Ukrainan johto vaatii YK:lta ja Punaiselta Ristiltä välitöntä apua Kahovkan patotuhosta kärsineille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkona Reutersin mukaan olevansa ”järkyttynyt” YK:n ja Punaisen Ristin epäonnistumisesta avun toimittamisessa Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen.

Zelenskyi sanoi saksalaisille Bild-, Die Welt- ja Politico -medioille, että vaikka katastrofi tapahtui monia tunteja sitten, ”he eivät ole täällä”. 

– Emme ole saaneet mitään vastausta. Olen järkyttynyt, Zelenskyi totesi medioille.

Myös Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal on patistanut YK:ta, Punaista Ristiä ja muita humanitaarisia organisaatioita toimimaan välittömästi tulvineen Hersonin alueen asukkaiden auttamiseksi.

– Venäläiset miehittäjät eivät edes yritä auttaa näitä ihmisiä, he ovat jättäneet heidät kuolemaan, Shmyhal sanoi Reutersin mukaan Telegram-videolla.

(Reuters) 

Lue lisää tiistain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat