Videokatsaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen – MTV seurasi sotaa

MTV Uutisten summaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen 2:30
MTV Uutisten summaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 7.6.2023. Torstain seuranta löytyy täältä.

  • Etelä-Ukrainassa sijaitseva Kahovkan pato on tuhoutunut
  • Venäjä väittää torjuneensa Ukrainan suuren hyökkäyksen Donetskin alueella
  • Väite sotarintamalta: Ukraina saanut Leopard-tankkeja käyttöönsä taistelukentille
  • Yhdysvaltalaiset asiantuntijat: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Torstain seuranta löytyy täältä

22.46: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen, katso MTV Uutisten summaus sotatilanteesta

Ukrainan joukot ovat maan puolustusministeriön mukaan siirtyneet puolustuksesta nyt hyökkäykseen Bahmutin rauniokaupungin rintamalla. Joukkojen kerrotaan vallanneen alueita venäläisjoukoilta. Venäjä myöntää toiminnan mutta väittää torjuneensa joukot. 

Venäjä myös syyttää Ukrainaa iskusta kaasuputkeen ja tulituksesta Belgorodiin. Ukraina kuitenkin kiistää yhä vastahyökkäyksensä alkaneen. Taistelujen jatkuessa evakuoinnit ovat käynnissä eilen tuhoutuneen Kahovkan padon tulvien valtaamilla alueilla. 

MTV Uutisten summaus sotatilanteesta: Ukrainan joukot ovat siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen 2:30
Katso MTV Uutisten ulkomaantoimittajan koostama kattava juttu sotatilanteesta.

21.19: Ranska lähettää Ukrainaan apua, Macron tuomitsee patoiskun karmeana tekona

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo Ranskan tuomitsevan Kahovkan patoiskun ja kertoo Ranskan olevan Ukrainan kansan puolella.

– Ranska tuomitsee tämän karmean teon. Muutaman tunnin sisällä lähetämme välittömään tarpeeseen tarvittavaa apua.

(Reuters)

20.18: Ukrainan johto vaatii YK:lta ja Punaiselta Ristiltä välitöntä apua Kahovkan patotuhosta kärsineille

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi keskiviikkona Reutersin mukaan olevansa ”järkyttynyt” YK:n ja Punaisen Ristin epäonnistumisesta avun toimittamisessa Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen.

Zelenskyi sanoi saksalaisille Bild-, Die Welt- ja Politico -medioille, että vaikka katastrofi tapahtui monia tunteja sitten, ”he eivät ole täällä”. 

– Emme ole saaneet mitään vastausta. Olen järkyttynyt, Zelenskyi totesi medioille.

Myös Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal on patistanut YK:ta, Punaista Ristiä ja muita humanitaarisia organisaatioita toimimaan välittömästi tulvineen Hersonin alueen asukkaiden auttamiseksi.

– Venäläiset miehittäjät eivät edes yritä auttaa näitä ihmisiä, he ovat jättäneet heidät kuolemaan, Shmyhal sanoi Reutersin mukaan Telegram-videolla.

(Reuters) 

17.00: Ukraina syyttää venäläisiä ammoniakkiputken tulittamisesta

Ukrainan viranomaiset syyttivät keskiviikkona, että Venäjän joukot ovat toistuvasti tulittaneet ammoniakkiputkea lähelle Masjutivkan kylää. Kylän venäjänkielinen nimi on Masjutovka.

Venäläiset puolestaan syyttivät aiemmin tänään Ukrainaa putken tuhoamisesta.

Noin 2 500 kilometriä pitkä ammoniakkiputki on ollut yhtenä aiheista kansainvälisissä neuvotteluissa, joissa on pyritty sopimaan Ukrainan viljan viennin jatkumisesta sotatoimien kestäessä. Venäjän ammoniakin viennin uudelleen käynnistys putken kautta on ollut eräs Moskovan edellytyksistä viljanviestisopimuksen jatkamiselle. Sopimus on taannut Ukrainan viljan turvallisen kuljettamisen ulkomaille Mustallamerellä.

Venäjä on syyttänyt länttä lannoitteiden viennin estämisestä. Niiden keskeinen komponentti on ammoniakki.

(STT)

16.14: Erdogan ehdottaa tutkintakomission perustamista Kahovkan padon tuhon selvittämiseksi – mukana olisivat myös Turkki ja YK

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on keskustellut Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimessa Kahovkan padon tuhosta. Erdogan sanoi Putinille, että tapaus täytyy tutkia huolellisesti. 

Turkin presidentti ehdottaa kansainvälisen tutkintakomission perustamista, jossa olisivat mukana Turkki ja YK. Erdogan on ehdottanut vastaavaa myös Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille.

Ukraina ja Venäjä syyttävät toisinaan teosta, jonka seurauksena vesimassat ovat aiheuttaneet massiivisia tuhoja. (Reuters)

15.03: Venäjän Belgorodin alueen kuvernööri väittää Ukrainan tulittaneen Grafovkan kylää Venäjän puolella raketeilla

Kuvernööri Vyacheslav Gladkov kertoo Grad-rakettien osuneen lähelle koulua ja vaurioittaneen rakennuksia, mutta ne eivät tiettävästi ole vaatineet uhreja. 

Ukraina ei ole toistaiseksi kommentoinut väitettyä iskua, eikä Reuters ole voinut vahvistaa väitteitä iskusta. 

Venäläisvalmisteisia, kuorma-autoon asennettuja Grad-raketinheittimiä käytetään Ukrainassa sodan molempien osapuolien toimesta. Ihmisoikeusaktivistit pitävät rakettien ampumista siviilialueille sotarikoksena. 

(Reuters)

14.56: Venäjä väittää Ukrainan räjäyttäneen maiden välillä kulkevan ammoniakkiputken

Venäjä sanoo Ukrainan räjäyttäneen Toljattin ja Odessan välillä kulkevan ammoniakkiputken, joka oli Venäjän käytössä ennen kuin hyökkäys Ukrainaan alkoi.

Venäjän puolustusministeriön mukaan ukrainalainen sabotaasi- ja tiedusteluryhmä räjäytti putken maanantai-iltana lähellä Masjutovkan kylää Harkovan alueella Ukrainan koillisosassa. Ministeriön mukaan räjähdyksen yhteydessä haavoittui siviilejä.

Ukraina ei ole toistaiseksi kommentoinut Venäjän syytöksiä.

(STT)

13.26: Etelä-Ukrainan pellot voivat olla pian mennyttä, varoittaa maatalousministeriö

Ukrainan eteläosan pellot voivat olla jo ensi vuonna autiomaata Kahovkan padon tuhoamisen seurauksena, varoittaa Ukrainan maatalousministeriö.

Myöhään eilen julkaistussa tiedotteessa arvioidaan, että Ukrainan hallitsemalla Dneprjoen pohjoisella rannalla tulvaveden alla jää 10 000 hehtaaria maatalousmaata. Venäläisten miehittämällä joen eteläisellä rannalla veden alle jäävä alue on moninkertainen.

Tuhoa täydentää se, että kymmenet kastelujärjestelmät jäävät vaille vettä. Ministeriön mukaan näiden kastelujärjestelmien piirissä oli toissa vuonna peräti 584 000 hehtaaria viljelysmaata Dnipropetrovskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueilla.

(STT)

11.51: Zelenskyi: Sadoilla tuhansilla puutetta juomavedestä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että Kahovkan padon murtuminen on vaikuttanut satojen tuhansien ihmisten juomaveden saatavuuteen.

Ennen Venäjän hyökkäystä alueella asui ainakin sata tuhatta ihmistä, joista paikalle on jäänyt kymmeniä tuhansia, Zelenskyi kirjoittaa.

Zelenskyin mukaan Ukrainan viranomaiset auttavat kaikkia, joita pystyvät, mutta kykenevät auttamaan ihmisiä vain Ukrainan hallussa olevalla alueella. Hän viittaa siihen, ettei Ukraina pääse auttamaan ihmisiä Venäjän miehittämillä alueilla, jotka sijaitsevat Dnepr-joen itäpuolella.

(STT)

10.13: Medvedev: Ukrainan vastahyökkäys on alkanut

Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja Dmitri Medvedev sanoo näyttävän siltä, että Ukraina on aloittanut vastahyökkäyksensä.

Medvedevin mukaan Venäjän täytyy pysäyttää Ukrainan hyökkäys ja sitten aloittaa oma hyökkäyksensä.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi tiistaina MTV Uutisten haastattelussa Ukrainan vastahyökkäyksen alkaneen "jo aikoja sitten".

9.48: Ukrainalaisviranomainen: Yli 1 800 taloa veden varassa, vedenpinta nousee edelleen

1 852 taloa Dneprjoen länsirannalla on joutunut veden varaan, sanoo Ukrainan Hersonin alueen sotilashallinnon johtaja Oleksander Prokudin ukrainalaismedia Kyiv Postin mukaan.

– Vettä virtaa edelleen. Ennusteidemme mukaan vedenpinta tulee nousemaan vielä metrillä seuraavan 20 tunnin aikana, Prokudin sanoi.

Venäjän miehityshallinnosta väitettiin aiemmin, että vedenpinta on alkanut laskea Nova Kahovkan kaupungissa.

Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass kirjoittaa Venäjän miehityshallinnon pelastuslaitoksen sanovan, että noin 2 700 asuntoa on joutunut veden varaan.

Tietoja ei ole vahvistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.27: Britannian Sunak Kahovkan padon tuhosta: "Suurin hyökkäys siviili-infrastruktuuria vastaan"

Britannian pääministeri Rishi Sunak sanoo, että jos hyökkäys Kahovkan padolle on tehty tarkoituksella, se on suurin hyökkäys siviili-infrastruktuuria vastaan Ukrainassa sodan alettua. Se olisi Sunakin mukaan uusi pohjakosketus Venäjän aggressiossa.

Pääministeri kommentoi asiaa lentäessään Washingtoniin tapaamaan Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia. He tapaavat torstaina, ja Ukrainan sota tulee olemaan yksi keskeisistä keskustelunaiheista.

Kokoukseen matkatessaan Sunak toisti lupauksensa vankkumattomasta tuesta Ukrainalle.

9.21: Ukraina väittää Venäjän menettäneen päivässä 880 sotilasta ja 13 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 880 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 13 panssarivaunua, 17 panssariajoneuvoa, yhden sotilaslentokoneen ja 41 tykkiä tai raketinheitinjärjestelmää.

Ukrainan väitteet Venäjän kärsimistä miehistö- ja kalustotappioista ovat olleet tällä viikolla viime aikoja suurempia.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

9.15: Tass: Venäjän miehityshallinto on julistanut tulvista kärsivään Hersoniin hätätilan 

Venäjän miehityshallinnon viranomaiset ovat julistaneet hätätilan Ukrainan Hersonin niille alueille, joita venäläisjoukot hallitsevat, kirjoittaa Venäjän valtion omistama uutistoimisto Tass.

Tass kirjoittaa pelastuslaitoksen sanovan, että noin 2 700 asuntoa on joutunut veden valtaan. Lähes 1 300 ihmistä on venäläistietojen mukaan evakuoitu.

Miehityshallinnon mukaan ainakin seitsemän ihmistä on kateissa.

Kahovkan padon tuhoutuminen tiistaina on aiheuttanut laajoja tulvia Dneprjoen ympäristössä.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan padon tuhoamisesta.

7.50: Ukraina: Venäjä on pommittanut Hersonin aluetta, yksi kuollut

Venäjä on pommittanut Ukrainan Hersonin aluetta useita kertoja viimeisen vuorokauden aikana, väittää alueen ukrainalaiskuvernööri Oleksander Prokudin Telegramissa Reutersin mukaan.

Yhden ihmisen väitetään kuolleen ja yhden haavoittuneen hyökkäysten seurauksena.

Tietoja ei ole vahvistettu.

7.24: Kymmeniätuhansia ihmisiä vaarassa jäädä Kahovkan patotuhon aiheuttaman tulvan alle

Ukrainassa yli 40 000 ihmistä on vaarassa jäädä tulvan alle Kahovkan padon tuhoutumisen jälkeen, sanoo Ukrainan valtakunnansyyttäjä Andri Kostin.

Sen lisäksi Venäjän miehittämillä alueilla Dneprjoen itäpuolella tulisi Kostinin mukaan evakuoida 25 000 ihmistä.

Ukrainan viranomaisten mukaan yhteensä 24 kylässä Dneprin varrella oli tiistaina tulvia patotuhon seurauksena. Viranomaisten mukaan 17 000 asukasta oltiin tiistaina evakuoimassa kriittisiltä tulva-alueilta.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Oleksi Kuleba sanoi myöhään tiistaina, että evakuoinnit jatkuisivat bussien ja junien avulla keskiviikkona sekä tulevina päivinä.

(STT)

7.06: Venäjä: Vedenpinta on alkanut laskea Nova Kahovkan kaupungissa

Etelä-Ukrainan Nova Kahovkan kaupungissa vedenpinta on alkanut laskea, väitti Venäjän miehityshallinto Telegramissa Reutersin mukaan.

Kahovkan padon tuhoutuminen tiistaina nosti huomattavasti vedenpintaa Dneprjoen varrella.

6.53: ISW: Prigozhin vitsaili Venäjän harkitsevan ydinaseiden käyttöä omalla maaperällään 

Venäjän palkkasotilasryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on jatkanut maan puolustusministeriön suoraa uhkailua, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Prigozhin väittää saaneensa kirjeitä Belgorodin alueen asukkailta, jotka toivoivat Wagnerin puolustavan heidän kotiseutujaan, koska Venäjän vakinainen armeija ei tunnu siihen pystyvän.

Wagner-johtaja myös ISW:n mukaan sarkastisesti vitsaili, että puolustusministeriö saattaa harkita "ydinaseen käyttöä omalla maaperällään" puolustaakseen Belgorodia.

Lausunnon tarkoitus oli korostaa, kuinka vähän Venäjän armeijaa Prigozhinin väitteiden mukaan kiinnostaa Belgorodin puolustaminen.

Prigozhin myös jälleen totesi, että hän on vaatinut Venäjältä 200 000 sotilasta ja ammuksia valloittakseen Donetskin ja Luhanskin alueet.

6.31: Tutkija: Kremlin aloittama uusi aikakausi on kylmääkin sotaa vaarallisempi – "Vaikka Ukraina valtaisi alueensa, sota jatkuisi"

Venäjän suurhyökkäys aloitti uuden aikakauden, joka "saattaa olla pahempi kuin kylmä sota", arvioi Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Ryhor Nizhnikau MTV Uutisille puhelinhaastattelussa.

Kylmässä sodassa säännöt selkenivät viimeistään Kuuban kriisin jälkimainingeissa 1960-luvulla, jolloin Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat ydinsodan partaalla.

Sekä Washington että Moskova olivat kylmän sodan vuosikymmenet jokseenkin sinut kansainvälisen järjestyksen kanssa, Nizhnikau sanoo.

– Kumpikaan osapuoli ei tietenkään olisi pistänyt pahakseen, jos vastapuoli olisi romahtanut, mutta kumpikaan ei tähän pyrkinyt mitenkään aktiivisesti, hän jatkaa.

– Tiesimme, mitkä ovat säännöt. Moskova on nyt näyttänyt, että se luo jatkuvasti uusia sääntöjä. Kukaan ei oikein tiedä, missä punainen viiva kulkee.

6.22: Ukraina: Tulvat tappoivat 300 eläintä eläintarhassa

Ukrainan puolustusministeriön mukaan Kahovkan padon tuhoutumisesta syntyneet tulvat ovat tappaneet 300 eläintä Nova Kahovkan eläintarhassa.

Tietoa ei ole vahvistettu.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

6.08: ISW: Todisteiden, järkeilyn ja retoriikan perusteella Venäjä vaurioitti Kahovkan patoa

Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War toteaa, ettei se pysty tarjoamaan "ehdotonta arviota" siitä, kuka oli Kahovkan padon tuhoutumisen takana.

ISW:n mukaan todisteet, järkeily ja retoriikka kuitenkin viittaavat siihen, että venäläiset tahallaan vaurioittivat patoa.

Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet padon tuhoutumisesta toisiaan.

20.31: NBC News: Venäjä räjäytti padon

Yhdysvaltain tiedustelutiedot viittaavat siihen, että Venäjä räjäytti Kahovkan padon. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava NBC News.

NBC:n tiedot perustuvat kahden yhdysvaltalaisvirkamiehen ja yhden länsimaisen virkamiehen antamiin lausuntoihin. 

Uutiskanava kertoo, että länsimaisen virkamiehen mukaan räjähdyksen motiivia arvioidaan edelleen, mutta padon tuhoutuminen todennäköisesti vaikeuttaa joen ylittämistä Ukrainan joukoille ja aiheuttaa myös vaikean humanitaarisen haasteen.

Presidentti Joe Bidenin hallinto saattaa julkaista tiedustelutietoa tapahtuneesta vielä paikallista aikaa tiistai-iltapäivänä, NBC kertoo.

20.05: Haavisto Kahovkan padon räjäytyksestä: "Noin Päijänteen kokoinen alue lähtee liikkeelle – tuhon määrä voi olla aivan järkyttävä"

Ulkoministeri Pekka Haavisto kertoo MTV Uutisille, että patoihin kohdistuvilla mahdollisilla sotatoimilla tai räjäytyksillä on spekuloitu viime kuukausien aikana.

– Tämä oli järkyttävä uutinen, että pato on räjäytetty tai pommitettu. Tiedetään, että siellä alajuoksulla on ainakin 80 kylää ja kaupunkeja, jotka joutuvat veden valtaan, ja tarvitaan valtavia evakuointitoimenpiteitä ihmisten pelastamiseksi, Haavisto sanoo.

Haavisto muistuttaa myös, että tilanne on luonnon kannalta katastrofaalinen.

Padon tuhoutumisen ja sen myötä suuren vesimassan aiheuttamia vaikutuksia on vaikeaa arvioida ennakkoon. 

– Tällainen suuri vesimassa, noin Päijänteen järven kokoinen alue lähtee liikkeelle ja se vie sitten tieltään asutusta, ajoneuvoja, teitä, rakenteita ja eläimiä. Tuhon määrä voi olla aivan järkyttävä ja se kohdistuu nimenomaan tavallisiin siviileihin ja luontoon sekä ympäristöön, Haavisto kertoo. 

Tuhon vaikutukset nähdään lopulta lähitunteina ja lähipäivinä.

Voit lukea lisää aiheesta täältä.

16.07: Tiivistelmä Kahovkan padon tuhoutumisesta

Millaiset vaikutukset Kahovkan padon tuhoutumisessa on? Voit katsoa tiivistelmän aiheesta alla olevasta MTV Uutisten sosiaalisen median videosta.

Lue lisää tiistain sotatapahtumista täältä

Lue myös:

    Uusimmat