Suomalaislaiva kuljetti ukrainalaista maissia uutta merireittiä pitkin Espanjaan – "Olemme iloisia pienestä osuudestamme"

Uutiskanava CNN:n Ukrainan sotaseurannan sivuille ilmestyi maanantaina kuva rahtialuksesta espanjalaissatamassa. Aluksen nimi ja kotipaikka näkyivät selvästi: "Alppila, Helsinki"

Kyseessä on yksi Aspo-konserniin kuuluvan ESL Shippingin yhdeksästä Helsingin kaupunginosien mukaan nimetyistä rahtilaivoista. Se kuljetti 18 000 tonnia maissia, joka oli tuotu maanteitse Ukrainasta Puolaan ja lastattu laivaan viime viikolla. Perille Espanjan luoteiskolkan La Corunan satamaan alus saapui maananatai-aamuna.

– Olemme iloisia, että saatoimme pienellä osuudellamme helpottaa Ukrainan tilannetta, kertoo ESL Shippingin toimitusjohtaja Matti-Mikael Koskinen MTV Uutisille.

– Tällainen tilaisuus avautui, ja tartuimme siihen. Jatkoa ei ole tiedossa, mutta kaikki riippuu tilanteiden kehittymisestä. On hienoa, että ukrainalaisviljan saamiseen markkinoille avautui reitti, Koskinen sanoo.

Ukrainan viljalle tarvetta

Ukrainassa on arviolta 20 miljoonaa tonnia varastoitua vehnää ja maissia, ja viljan tavanomainen meritie Mustaneren kautta on tukossa Venäjän saarron takia. Eri lähteiden mukaan saarto uhkaa johtaa maailmanlaajuiseen ruokakriisiin, kun vienti on ollut mahdotona. Nyt pieniä määriä maissia on kuljetettu kurma-autoilla Puolaan ja etelässä Romaniaan, joista se on laivattu eteenpäin.

– Tämä palauttaa mahdollisuuden kuljettaa Ukrainasta mitä tahansa mikä vain on mahdollista, alueellisen rehutuottajien ryhmän Agafacin johtaja Bruno Beade kertoi CNN:lle.

Ukrainassa kasvaa jo uusikin sato, mutta Ukrainan johdon toukokuun arvioiden mukaan siitä saadaan korjattua sodan vuoksi ehkä noin puolet.

Lue myös:

    Uusimmat