Putin kehuu Kiinaa ja maan suhteita Venäjään presidentti Xin vierailun alla – MTV seuraa sotaa

3:25
Katso video: Niinistö kiisti Ykkösaamussa nöyristelyn Nato-prosessissa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 19. maaliskuuta 2023. Maanantain seuranta löytää täältä.

 • Kansainvälinen tuomioistuin antoi Putinista pidätysmääräyksen
 • Ukraina: Venäjä hyökkäsi aiemmin 90–100 kertaa päivässä, nyt 20–29
 • Presidentti Putin on vieraillut Krimin niemimaalla ja Mariupolissa
 • Lähteet Politicolle: Ukraina hyökännee toukokuussa
 • CNN: Venäläisjoukot päässeet pudonneen yhdysvaltalaiskoneen luo Mustallamerellä
 • Sotilasasiantuntija: Venäjältä on kuollut 800 sotilasta jokaista edettyä kilometriä kohti Bahmutissa
 • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.59 Putin kehuu Kiinaa ja maan suhteita venäjään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehuu Kiinan halukkuutta ottaa "rakentava rooli" Ukrainan sodan päättymisessä sekä sanoo Kiinan ja Venäjän suhteiden olevan historian parhaimmalla tolalla. Putinin näkemyksen mukaan maiden suhteet ylittävät nykyisellään myös kylmän sodan ajat.

Putin esittää kantanta kiinalaiselle sanomalehdelle kirjoitetussa artikkelissa, jonka Kreml julkaisi Kiinan presidentin Xi Jinpingin vierailun aattona. Xi matkustaa Venäjälle maanantaina.

21.43: FT: Räjähdysainepula vaikeuttaa Euroopan maiden tavoitteita toimittaa aseita Ukrainalle

Financial Times -lehden mukaan räjähdysainepula vaikeuttaa Euroopan maiden tavoitteita toimittaa aseita Ukrainalle. Asiasta kirjoittaa brittilehti Guardian.

Lehdelle puhuneiden sisäpiirilähteiden mukaan pulaa on ruudista, muoviräjähteistä ja TNT-räjähdysaineesta, mikä voi viivästyttää suunniteltua ammustuotannon lisäämistä jopa kolmella vuodella.

Eurooppa on luvannut täydentää Ukrainan asevarastoja ja nopeuttaa 155 millimetrin tykistökranaattien toimittamista.

Lehdessä arvioidaan, että Euroopan puolustusteollisuus ei välttämättä kykene vastaamaan odotettuihin tilauksiin Ukrainan osalta.

Lehdelle puhuneen saksalaisen virkamiehen mukaan ongelmana on se, että teollisuus "ei ole hyvässä kunnossa laajamittaiseen sotatuotantoon".

19.51: Kolme ihmistä kuoli ohjusiskussa Zaporizhzhjan alueella

Kolme ihmistä kuoli ja kaksi loukkaantui Venäjän sunnuntaina tekemässä ohjusiskussa Kamiansken kylään Zaporizhzhjan alueella Kaakkois-Ukrainassa, kertoo alueen aluehallinto Telegram-kanavallaan.

Zaporizhzhjan alue yksi neljästä alueesta, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin liitti laittomasti Venäjään viime syyskuussa järjestettyjen valekansanäänestysten jälkeen.

Länsimaat ja Ukraina ovat ilmoittaneet pitävänsä äänestyksiä tekaistuina.

Zaporizhzhjan alueella rintamalinjan lähellä sijaitsevia kyliä on pommitettu jatkuvasti viime vuoden maaliskuusta lähtien.

18.49: Suomen maavoimien komentaja vieraili Ukrainassa

Suomen maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Pasi Välimäki, on tehnyt työvierailun Ukrainaan, kertoo Maavoimat.

Nelipäivänen vierailu toteutettiin kuluneella viikolla keskiviikosta lauantaihin. Vierailu tapahtui Ukrainan maavoimien komentajan, kenraalieversti Oleksandr Syrskyin kutsusta.

Maavoimat kertoo, että työvierailunsa aikana kenraaliluutnantti Välimäki tapasi Ukrainan maavoimien johtoa ja kenttäkomentajia.

16.41: Ukraina tuomitsee Putinin Mariupolin vierailun

Ukrainalaiset virkamiehet tuomitsivat Vladimir Putinin yllätysvierailun Venäjän miehittämään Mariupoliin, kertoo CNN.

– Kuten varkaalle sopii, Putin vieraili ukrainalaisessa Mariupolissa yön suojassa, Ukrainan puolustusministeriö tviittasi.

Puolustusministeriö sanoi Twitterissä, että kaupungissa vierailu pimeällä on Putinille turvallisempaa.

Ukrainan presidentin kansliapäällikön neuvonantaja Mykhailo Podoljak moitti erikseen Twitterissä Putinin vierailun osoittamaa "katumuksen puutetta".

– Rikollinen palaa aina rikospaikalle, Podoljak kirjoittaa Twitterissä.

– Tuhansien Mariupolin perheiden murhaaja tuli ihailemaan kaupungin raunioita ja hautoja. Kyynisyyttä ja katumuksen puutetta, Podoljak lisää.

15.17: Venäjä: Yhdysvaltojen toiminta näyttää sen osallistuvan konfliktiin

Yhdysvaltojen lennokit Mustallamerellä osoittavan maan suoran osallistumisen konfliktiin Venäjän kanssa, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov tänään. 

Viime viikolla venäläishävittäjän ja yhdysvaltalaislennokin törmäys ilmassa sai runsaasti huomiota, sillä se oli maiden ensimmäinen suora sotilaallinen kohtaaminen sitten Ukrainan sodan alun.

Peskov syyttää, että lennokkien tarkoitus ei ole turvata laivojen liikennettä kansainvälisillä vesillä, vaan katsoo niiden toimintatarkoitukset sotilaallisiksi ja kohdistetuksi Venäjää vastaan. (Reuters)

1:20
Asiantuntija kuvailee, miksi venäläiskone pudotti polttoainetta lennokin päälle.

10.05: Brittitiedustelu: Venäjältä hiljainen tunnustus tavoitteiden epäonnistumisesta

Britannian puolustusministeriön päivittäisen tiedustelukatsauksen mukaan Melitopolin julistaminen Zaporizhzhjan alueen väliaikaiseksi pääkaupungiksi oli Venäjän hiljainen tunnustus siitä, että se tuskin lähiaikoina pystyy toteuttamaan aiemmin suunnittelemiaan päätavoitteitaan Ukrainassa.

Ministeriön mukaan miehitetyn Melitopolin pääkaupungiksi julistamisen kerrottiin maaliskuun alussa olevan väliaikainen toimenpide siihen asti, kunnes Zaporizhzhjan kaupunki olisi Venäjän hallinnassa.

Venäjä liitti Zaporizhzhjan alueen viime syyskuussa laittomasti itseensä, mutta venäläisjoukot evät ole onnistuneet miehittämään Zaporizhzhjan teollisuuskaupunkia. Se sijaitsee noin 35 kilometrin päässä nykyisestä rintamalinjasta.

06.30: Venäläismedia: Putin vieraili miehitetyssä Ukrainassa Mariupolissa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vieraillut miehitetyssä Ukrainan osassa Mariupolissa, sanovat Venäjän valtiolliset uutistoimistot Tass ja Ria Novosti. Kyseessä on Putinin ensimmäinen vierailu Donbassin alueella, jonka Venäjä on liittänyt itseensä kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Kremlin mukaan Putin saapui kaupunkiin helikopterilla ja liikkui siellä autolla. Putinin kerrotaan puhuneen miehityshallinnon paikallisviranomaisten kanssa kaupungin jälleenrakentamisesta. Kaupunki kärsi valtavaa tuhoa Venäjän hyökkäyssodassa Ukrainaan. Putinin väitetään myös tavanneen kaupungin asukkaita.

Vierailu Mariupolissa tapahtui päivä sen jälkeen, kun Putin vieraili ennalta ilmoittamatta Krimin niemimaalla. On tullut kuluneeksi yhdeksän vuotta siitä, kun Venäjä liitti alueen itseensä laittomasti vuonna 2014. 

Seuranta jatkuu videoklipin jälkeen.

1:17
Presidentti Vladimir Putinin vierailusta Venäjän miehittämällä Krimillä ei tiedotettu etukäteen.

05.55: Zelenskyi asetti lisää pakotteita Venäjän sotatoimia tukeville

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut jälleen uusista pakotteista, jotka kohdistuvat 400:aan Venäjän sotatoimia tukevaan yksityishenkilöön ja yritykseen Venäjällä, Iranissa ja Syyriassa, uutisoi Kyiv Independent

Zelenskyin mukaan pakotteet tukevat kansainvälisesti asetettua painetta Venäjälle ja sen käyttämälle asetuotannolle. Iran on toimittanut Venäjälle muun muassa kamikaze-lennokkia, joilla Zelenskyin mukaan Venäjä on hyökännyt Ukrainan siviili-infratruktuuriin lähes puolen vuoden ajan. 

Zelenskyin mukaan Venäjää on rangaistava paitsi sen sotatoimista Ukrainassa, mutta myös esimerkiksi Syyriassa. Zelenskyin mukaan Venäjä rohkaistui hyökkäämään Ukrainaan, kun kansainvälinen yhteisö epäonnistui suojelemaan syyrialaisia Venäjän hyökkäykseltä.

Lauantain uutisia:

21.52: Zakharova: Venäjä olisi valmis harkitsemaan "todella vakavasti otettavia ehdotuksia" sodan lopettamiseksi

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan Venäjä olisi valmis harkitsemaan "todella vakavasti otettavia ehdotuksia" länsimaiden ja Ukrainan suunnalta sodan lopettamiseksi. Asiasta kirjoittaa uutiskanva CNN.

– Olemme toistuvasti todenneet, että olemme avoimia lännen ja Ukrainan todella vakavasti otettaville ehdotuksille kriisin poliittisesta ja diplomaattisesta ratkaisusta, mutta uhkavaatimuksia emme voi hyväksyä, Zakharova kirjoitti lauantaina Telegram-viestissään. 

Zakharova tuomitsi ukrainalaiset virkamiehet, mukaan lukien Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban siitä, etteivät he ole olleet halukkaita istumaan neuvottelupöytään. 

Zakharovan mukaan Zelenskyin rauhansuunnitelma on joukko uhkavaatimuksia ja irti todellisuudesta olevia vaatimuksia, joiden tavoitteena Venäjän antautuminen lännen avulla.

Kestävään rauhansuunnitelmaan tulisi Zakharovan mielestä kuulua olennaisena osana pakotteiden poistaminen ja Venäjän itseensä liittämien Ukrainan alueiden kansainvälinen tunnustaminen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ei ole ollut valmis luopumaan mistään Ukrainan maa-alueista eikä pyrkimyksistä liittyä Natoon ja Euroopan unioniin. 

Zelenskyi kertoi helmikuussa toimittajille, ettei hän aio neuvotella Putinin kanssa, ja sanoi: "Kyseessä ei ole sama mies. Siellä ei ole ketään, jonka kanssa puhua."

21.00: Venäjä: Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin 60 päivällä

Venäjä on ilmoittanut kaikille Mustanmeren viljasopimuksen osapuolille jatkaneensa sopimusta 60 päivällä, ja sanoi lauantaina, ettei harkitse sopimuksen jatkamista ennen kuin sen huolenaiheet on ratkaistu. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin tänään Turkki ja YK ilmoittivat, että sopimusta jatkettiin, mutta eivät kertoneet, kuinka pitkäksi aikaa. Ukrainan hallituksen ministeri sanoi, että sopimusta olisi jatkettu 120 päivää.

Sopimus on nyt voimassa 18. toukokuuta asti. Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan sopimuksen jatkaminen tämän jälkeen on mahdollista vain, jos Venäjän elintarvikkeiden ja lannoitteiden viennissä saavutetaan konkreettista edistystä.

Länsi ei ole nimenomaisesti kohdistanut pakotteita näihin tuotteisiin, mutta Venäjän sanoo, että maksu-, logistiikka- ja vakuutusalaan kohdistuvat pakotteet aiheuttavat esteitä myös elintarvikkeiden ja lannoitteiden vientiin.

Sopimuksella on turvattu Ukrainan kansainväliset viljakuljetukset maan kolmesta satamasta maailmanlaajuisen ruokapulan välttämiseksi.

Viljakuljetukset mahdollistavat myös sen, että Maailman ruokaohjelma WFP pystyy toimittamaan humanitaarista apua ruokakriisistä pahimmin kärsiviin maihin.

19.47: Suomalaisyhdistys: Useita suomalaistaistelijoita haavoittunut kranaatti-iskussa Ukrainassa

Asian vahvistaa MTV Uutisille Your Finnish Friends ry:n puheenjohtaja Kasper Kannosto. Yhdistys kertoo tukevansa Ukrainassa taistelevia suomalaisvapaaehtoisia.

Ylelle puhuneen nimettömänä pysyttelevän lähteen mukaan venäläisjoukot kohdistivat suomalaisryhmään sirpalekranaatteja perjantaina ryhmän ollessa palaamassa tehtävältään.

Ryhmässä on lähteen mukaan kahdeksan suomalaista, joista viidelle oli tullut vammoja. Hänen mukaansa he tulevat selviytymään hyvin.

16.09: Erdogan: Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin mukaan Mustanmeren viljasopimusta jatkettiin tänään. Asiasta kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Sopimuksen oli määrä päättyä tänään. Erdogan ei määritellyt, miten pitkään uusi sopimus on voimassa. YK ja Turkki solmivat viljasopimuksen Venäjän ja Ukrainan kanssa alun perin viime heinäkuussa. Sopimus uusittiin edellisen kerran marraskuussa ja se oli voimassa 120 päivää. 

Ukrainan infrastruktuuriministeri Oleksandr Kubrakovin mukaan sopimusta jatkettiin 120 päivällä.

Sopimuksella on turvattu Ukrainan kansainväliset viljakuljetukset maan kolmesta satamasta maailmanlaajuisen ruokapulan välttämiseksi.

Lisätty kello 16.30 tieto, että sopimusta olisi jatkettu 120 päivällä.

15.12: Putin saapunut vierailulle Krimille

Reutersin mukaan Vladimir Putin vierailee tänään Krimillä, jossa vietetään yhdeksättä vuosipäivää siitä, kun Venäjä liitti niemimaan itseensä laittomasti. 

Lisää lauantain sotatapahtumista voit lukea täältä

Juttua ja otsikkoa korjattu 19.3. kello 15.29: Korjattu Reutersin virhe, jossa sekoitettiin keskenään Mustameri ja Itämeri.

Lue myös:

  Uusimmat

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja