Yrttinen kaalipiirakka

  • kuoritaikina:
  • 100 g margariinia tai voita
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 dl kauraleseitä
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 1/2 dl silputtua persiljaa
  • 1 1/2 dl maitoa
  • 15 g ( 1/3 pkt ) hiivaa
  • täyte:
  • n. 1 kg valkokaalia
  • 200-300 g parsakaalia
  • 1 iso purjo
  • 2-3 rkl siirappia
  • 1-1 1/2 tl valkosipulipippuria
  • n. 1 tl suolaa
  • n. 1/2 dl silputtua persiljaa
  • 1-2 rkl tuoretta hienonnettua meiramia tai timjamia
  • voiteluun: munaa
  • pinnalle: seesamin- tai pellavansiemeniä
  • 1. Suikaloi kaali ja hauduta sitä miedolla lämmöllä padassa 20-30 minuuttia.
  • 2. Lisää joukkoon parsakaalin kukinnot ja ohuiksi viipaleiksi leikatut parsakaalin varret. Halkaise purjo, huuhdo ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja lisää pataan.
  • 3. Mausta seos siirapilla, valkosipulipippurilla ja suolalla. Hauduta vielä noin 10 minuuttia. Lisää yrttisilput ja anna jäähtyä haaleaksi.
  • 4. Valmista kuoritaikina. Sekoita pehmeän rasvan joukkoon vehnäjauhot, kauraleseet ja suola.
  • 5. Lisää persiljasilppu ja kädenlämpöiseen maitoon liuotettu hiiva. Alusta taikina tasaiseksi.
  • 6. Ota taikinasta noin 2/3 ja kauli se pyöreäksi levyksi ( halk. n 26 cm + reunat ) jauhoja apuna käyttäen.
  • 7. Nosta levy irtopohjaiseen pyöreään vuokaan ja vuoraa taikinalla myös vuoan reunat kädellä painaen.
  • 8. Kaada täyte vuokaan ja tasoita pinta lastalla kevyesti painellen.
  • 9. Kauli lopputaikina leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä levyn keskusta kapeiksi nauhoiksi, jätä reunat ehjiksi. Nosta taikinalevy leivinpaperin avulla piirakan pinnalle ja käännä pohjataikinan reunat päälle.
  • 10. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle seesamin- tai pellavansiemeniä.
  • 11. Kypsennä piirakka 200 asteessa uunin alaritilätasolla 35-40 minuuttia.

Vinkit:

  • * Voit käyttää täytteeseen parsakaalin asemesta kukkakaalia.
  • * Nopea vaihtoehto talvella on on pakastettu parsakaali, käytä sitä 1 pussi ( 200 g ) .
  • * Vaihda halutessasi purjo sipuliin, käytä täytteeseen 2 isohkoa sipulia hienonnettuna.

- Toim. Kaarina Roininen

Lue myös:

    Uusimmat