Yritysjohtajat: Synkkyys jatkuu, hyvinvointiyhteiskunnalle tarvitaan rajat

Paisunut julkinen sektori sai elinkeinoelämän keskeiset vaikuttajat kipunoimaan työ- ja elinkeinoministeriön Selkärankaseminaarissa.

Moni yritysjohtaja toivoi, että hyvinvointiyhteiskunnalle paalutettaisiin rajat ja suomalaiset patistettaisiin ottamaan lisää vastuuta elämästään.

– Poliitikot ovat luvanneet kansalaisille jotain sellaista mihin meillä ei ole varaa, summasi Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh.

Teollisuuspäättäjien huolena olivat ennen kaikkea kilpailukyky, yhteiskunnan ilmapiiri ja epävarmuus uudistumisen suunnasta.

Satapäinen joukko elinkeinoelämän vaikuttajia arvioi Suomen kasvumahdollisuuksia synkästi. 

Sammon Stadigh varoitteli Suomeen syntyvän pian sellaisia sukupolvia, jotka ovat aiempia heikommassa asemassa.

– Suomen tilanne on paljon heikompi kuin julkisesti halutaan myöntää, Stadigh arvioi.

Monien muiden tapaan hän nosti kilpailukyvyn suurimmaksi rasitteeksi korkean verotuksen ja työnantajamaksut.

Laajapohjainen hallitus ja työmarkkinajärjestöt saivat sapiskaa Koneen hallituksen puheenjohtajalta Antti Herliniltä. Hän kysyi, kannattaako yritysten maksaa jäsenmaksua etujärjestöönsä, joka ei ole saanut edistettyä yritysten kilpailukykyä.

– Kolmikantaa on perusteltu pitkään hyvillä tuloksilla ja pragmaattisuudella. Nyt voidaan kysyä, voidaanko näin vielä tehdä.

Herlinin mielestä Suomi ei ole niin nopealiikkeinen kuin sen pitäisi olla. Hän epäili, että hallituksen jähmeyden syynä olisi populistien pelko.

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila myönsi, etteivät liiton saavutukset ole aina suhteessa yrityksiltä perittäviin korkeisiin maksuihin.

– Omistajat ovat menettäneet halun kasvuun ja investointeihin. Jotain on tehtävä, jotta eteenpäin menemisen tahto säilyy.

"Marmatus lopetettava"

Seminaaria järjestänyt, kokoomuksen puheenjohtajakilpaankin veikkailtu Jan Vapaavuori patisti suomalaisia lopettamaan marmatuksen, koska se tarttuu ja valtaa tilaa.

Maanantaina samasta asiasta puhunut pääministeri Jyrki Katainen (kok.) oli hänen mielestään oikealla asialla.

– Kaikki mikä liittyy meidän luontoomme, ilmastoon ja maantieteeseen on sellaista mitä ei voi ottaa meiltä pois, Vapaavuori muistutti.

Parempaa asennetta toivoi myös ST1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen.

– On parempi olla suopotkupallossa maailman paras kuin tavallisessa jalkapallossa 58:s.

Anttonen muistutti, että pärjätäkseen Suomen kokoisen maan ei tarvitse olla maailman paras kovinkaan monessa asiassa.

– Meillä tulee olemaan ihan hyvä tulevaisuus, jos me löydämme yhteisen, innostavan, kaikkia kansalaisia puhuttelevan päämäärän.

Niinistö: "Kulutus muuttuu"


Cargotecin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen kannusti suomalaisia keskittymään erityisosaamista vaativille aloille. Teollisuutta yhä enemmän automatisoivan teollisen internetin kehittämisessä voisi hänen mielestään olla paljon mahdollisuuksia.

– Tällä hetkellä kannattaa investoida Suomeen ja suomalaiseen tuotekehitykseen, mutta se ei ole itsestäänselvyys, Vehviläinen varoitti.

Presidentti Sauli Niinistö enteili kulutuksen luonteen muuttumista.

– Kestävyys ja laatu nousevat yhä keskeisemmiksi. Varsinkin kun huomataan, etteivät raaka-aineet riitä eikä tilaa kaiken tavaran varastoimiseen ole.

Tässä kehityksessä suomalaiset yritykset ovat hänen mielestään hyvin mukana.

Lue myös:

    Uusimmat