Mainos

Yritysjohtajat huijasivat 10 miljoonaa euroa – lähes 20 vuotta kestäneen monimutkaisen vedätyksen tuomiot nyt lainvoimaisia

Sahatavarakauppayhtiön johtajille miljoonien eurojen petosjutusta annettu tuomio jää voimaan. Kuusi miestä sai heinäkuussa pitkät vankeustuomiot hovioikeudessa, eikä Korkein oikeus ei myöntänyt valituslupaa.

Hovioikeus oli tuominnut vastaajat vankeusrangaistuksiin, joiden pituudet olivat 1 vuoden 3 kuukauden ja 6 vuoden 6 kuukauden välillä.

Kuusi tuomittua määrättiin myös vahingonkorvauksiin, joiden yhteismäärä on yli kymmenen miljoonaa euroa.

Huijasivat monimutkaisella järjestelyllä

Hovioikeuden mukaan tuomitut huijasivat monimutkaisella sopimus-, laskutus- ja voitonjakojärjestelyllä miljoonia euroja Stora Enson ja UPM:n entiseltä yhteisyritykseltä Rets Timberiltä.

Rikokset tapahtuivat vuosina 1994–2011 ja liittyivät erityisesti Egyptiin myytyyn sahatavaraan.

Valituslupaa KKO:lta olivat hakeneet kaikki kuusi vastaajaa sekä vahingonkorvauksiin tuomittu yhtiö.

Tuomitut vastuuhenkilöitä ja liikekumppaneita

Tuomitut olivat Rets Timberin vastuuhenkilöitä ja liikekumppaneita. Hovioikeuden mukaan yhtiölle aiheutui rikoksista yhteensä noin 9,7 miljoonan euron ja 3,8 miljoonan dollarin vahingot.

Hovioikeus arvioi asiaa toisin kuin käräjäoikeus, joka oli hylännyt osan syytteistä.

Päätekijäksi katsottu Kimmo Tapani Eliel Aura, 63, sai hovioikeudessa 6,5 vuoteen vankeutta. Käräjillä hän oli saanut viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen.

Hovioikeus tuomitsi törkeistä petoksista myös Rets Timberin tuolloisen toimitusjohtajan Kari Erkki Mikael Naumasen, 64, jonka syytteet olivat kaatuneet käräjillä. Naumanen tuomittiin kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen.

Rahtiyhtiötä johtaneen Laurence Colemanin, 61, käräjiltä saama kolmen vuoden vankeustuomio törkeästä petoksesta pysyi ennallaan hovissa.

Samoin hovi piti voimassa neljännen syytetyn puolentoista vuoden ehdottoman tuomion avunannosta törkeään petokseen.

Lisäksi käräjillä kahdeksan kuukauden ehdolliseen tuomitun miehen petostuomio koveni vuoteen ja kolmeen kuukauteen ehdollista.

Kuudennen syytetyn syytteet olivat kaatuneet käräjillä, mutta hovioikeus tuomitsi hänet kahdesta törkeästä petoksesta vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Nykyisin yhtiö on nimeltään Mena Wood ja kokonaan Stora Enson omistuksessa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja