20 vuotta ja miljoonia euroja – kuusi tuomittiin sahatavarayhtiön huijaamisesta

Helsingin hovioikeus tuomitsi torstaina kuusi miestä sahatavarakauppayhtiön miljoonien eurojen petosjutusta.

Hovioikeuden mukaan tuomitut huijasivat monimutkaisella sopimus-, laskutus- ja voitonjakojärjestelyllä miljoonia euroja Stora Enson ja UPM:n entiseltä yhteisyritykseltä Rets Timberiltä.

Rikokset tapahtuivat vuosina 1994–2011 ja liittyivät erityisesti Egyptiin myytyyn sahatavaraan.

Tuomitut olivat Rets Timberin vastuuhenkilöitä ja liikekumppaneita. Hovioikeuden mukaan yhtiölle aiheutui rikoksista yhteensä noin 9,7 miljoonan euron ja 3,8 miljoonan dollarin vahingot.

Hovioikeus arvioi asiaa toisin kuin käräjäoikeus, joka oli hylännyt osan syytteistä.

Kovin tuomio 6,5 vuotta vankeutta

Päätekijäksi katsotun Kimmo Tapani Eliel Auran, 63, tuomio koveni hovioikeudessa 6,5 vuoteen vankeutta.

Retsissä ja sen läheisyhtiössä työskennellyt Aura tuomittiin useista törkeistä petoksista. Käräjillä hän oli saanut viiden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksen.

Hovioikeus tuomitsi törkeistä petoksista myös Rets Timberin tuolloisen toimitusjohtajan Kari Erkki Mikael Naumasen, 64, jonka syytteet olivat kaatuneet käräjillä.
Naumanen tuomittiin kahden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen.

Rahtiyhtiötä johtaneen Laurence Colemanin, 61, käräjiltä saama kolmen vuoden vankeustuomio törkeästä petoksesta pysyi ennallaan hovissa.

Samoin hovi piti voimassa neljännen syytetyn puolentoista vuoden ehdottoman tuomion avunannosta törkeään petokseen.

Lisäksi käräjillä kahdeksan kuukauden ehdolliseen tuomitun miehen petostuomio koveni vuoteen ja kolmeen kuukauteen ehdollista.

Kuudennen syytetyn syytteet olivat kaatuneet käräjillä, mutta hovioikeus tuomitsi hänet kahdesta törkeästä petoksesta vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen.
​​​​​​​Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan erisuuruisina korvauksina yhteensä miljoonien eurojen korvaukset Rets Timberille.

Nykyisin yhtiö on nimeltään Mena Wood ja kokonaan Stora Enson omistuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat