Yritykset seuraavat Turkin kriisiä: "Turkkilaisten kontaktit ovat kultaakin arvokkaampia"

Suomalaisyritysten kaupankäynti ei ole kärsinyt 2:05

Turkin levottomuudet huolestuttavat Turkissa toimivia suomalaisyrityksiä, mutta ainakin toistaiseksi arki sujuu normaalisti.

– Täytyy myöntää, että puhelin on soinut aika lailla tässä viime päivinä, kertoo Suomalais-Turkkilaisen kauppayhdistyksen puheenjohtaja Jukka Kuusala.

Keskusteluista välittyy Kuusalan mukaan kuitenkin se, että yrityksissä tilannetta seurataan rauhallisesti.

– Kun maksuliikenteessä ei ole ollut häiriöitä, niin siitä ei ole synnyt konkreettista haittaa kaupankäynnille, ainakaan toistaiseksi.

Kymmenillä pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on Turkissa myyntikonttoreita. Valtavien markkinoiden lisäksi yritykset ovat oivaltaneet, että Turkin geopoliittinen asema avaa porttia moniin muihinkin maihin.  

"Turkkilaisten kontaktit kultaakin arvokkaampia"

– Suomalaiset pk-yritykset voivat harjoittaa Turkin kautta vientiä myös Lähi-idän ja Persianlahden maihin sekä Aasiaan. Jopa Afrikka on siinä kynnyksellä, toteaa Kuusala.

Näissä maissa myyjän referenssit ovat Kuusalan mukaan äärimmäisen tärkeitä. Ostajalla pitää siis olla luotettava lähde, joka takaa sen, että juuri tämän firman tuotteisiin ja toimitusaikoihin voi luottaa. 

– Turkkilaisten omat kontaktit ovat juuri Lähi-idän ja Persianlahden maissa kultaakin arvokkaampia, toteaa Kuusala.

"Terveysministeriö vaikuttaa vakaalta" 

Myös lahtelaisessa Merivaara Oy:ssä seurataan Turkin tilannetta rauhallisesti ydessä paikallisen jakelijan kanssa.

– Tällä hetkellä terveysministeriö vaikuttaa kohtuullisen vakaalta verrattuna siihen, mitä muualla Turkin hallinnossa tapahtuu, sanoo Merivaaran toimitusjohtaja Markku Aherto.

Vaikka levottomuudet saattavat viivästyttää projekteja, yhtiö luottaa, että investoinnit jatkuvat.

– Turkissa investoidaan terveysalan markkinoihin noin 14 miljardin dollarin arvosta lähivuosina. Se on merkittävä summa ja haluamme olla osana niissä projekteissa mukana.

Päätöksiä uusista tilauksista odotetaan vielä tämän vuoden aikana.

Yrityksille Turkki on avoin maa

Merivaara on vienyt sairaalakalusteita Turkkiin jo yli 20 vuotta. Aherto korostaa, että Turkin markkinoilla pitää olla kärsivällinen, sillä joskus asiat etenevät hitaasti. Nykyisen paikallisen jakelijan kanssa yhteistyö alkoi kymmenen vuotta sitten.

– Nyt muutaman viime vuoden aikana kymmenen vuoden työstä on kannettu hedelmää enenevissä määrin.

Julkisissa hankinnoissa Turkin järjestelmä on varsin avoin.

– Netissä julkaistaan tietoja hinnoista ja spesifikaatioista. Eli siinä mielessä Turkki on hyvinkin Eurooppaan verrattava maa ja hyvin avoin maa, korostaa Aherto.

Merivaara vie sairaalakalusteita yli sataan maahan. Viennin osuus liikevaihdosta on yli 80 prosenttia. Turkin osuutta Aherto ei paljasta. 

– Kyllä Turkin osuus nyt vaikka viimeisenä parina vuotena on ihan merkittävä meidän kokoisessa keskisuuressa suomalaisessa yrityksessä.

Nyt toiveena on olojen rauhoittuminen.

– Uskomme, että demokratia kuitenkin voittaa, maa vakaantuu ja nämä terveydenhoitoalan investoinnit jatkuvat.

Lue myös:

    Uusimmat