Suomalaisyritykset pyrkivät nyt ennätysmäärin Yhdysvaltain markkinoille – Ukrainan sota ja Euroopan turvattomuus vaikuttavat

Suomalaisyritykset pyrkivät ennätysmäärin Yhdysvaltain markkinoilla 1:57
Katso Mari Karppisen raportti Yhdysvalloista: Näin suomalaisyritykset ryntäävät Yhdysvaltojen markkinoille.

Suomalaisyrityksien odotetaan sijoittavan tänä vuonna ennätysmäärän rahaa Yhdysvaltain markkinoille. Sijoituspäätöksiin vaikuttavat muun muassa Ukrainan sota ja Euroopan turvattomuus. Yhdysvallat nähdään myös omavaraisempana energian suhteen.

Tutkimustyössä käytettyjä jäähdytyslaitteistoja valmistava Bluefors on yksi lukuisista suomalaisyrityksistä, joka on pysäyttänyt Venäjän-liiketoimintansa sodan vuoksi. Tarkoitus on kuitenkin laajentaa toimintaa Yhdysvalloissa, ja Brooklynin toimistossa onkin rekrytoinnit päällä.

– Epävarmuus on tällä hetkellä Euroopassa se, mikä varmasti hidastaa myöskin investointeja. Yhdysvallat panostaa tosi paljon teknologiaan, se houkuttaa toiminnan lisäämistä tänne päin, New Yorkin toimiston johtaja Sauli Sinisalo kertoo MTV Uutisille.

– Koitamme tässä kovasti rekrytoida lisää ihmisiä. Meillä on tällä hetkellä ainakin neljä paikkaa auki.

Yhdysvaltain työttömyys on alhaista ja osaavista työntekijöistä on kova kilpailu.

– Täällä parhaat kandidaatit viedään käsistä. Siitä hetkestä kun he ottavat yhteyttä, niin kahden viikon jälkeen se kandidaatti ei ole enää käytettävissä, ellei päätöstä saa aikaiseksi, Sinisalo kertoo.

Houkutteleva markkina ongelmista huolimatta

Suomalaisyrityksiä Yhdysvaltain markkinoille auttavassa lakiyrityksessä Boreniuksessa uskotaan, että Yhdysvaltain markkinat ovat tällä hetkellä se kaikista houkuttelevin. Myös bisnesverkosto Amcham Finlandin tuoreimmassa arviossa Yhdysvaltain ja Suomen välinen liiketoiminta jatkaa vahvaa kasvuaan.

– Minun mielestäni Yhdysvallat on tällä hetkellä kaikista houkuttelevin markkina maailmassa, koska siellä on kuluttajilla aika hyvä usko vielä kulutukseen ja kasvuun, Boreniuksen osakas Juha Koponen kertoo MTV Uutisille.

– Pääomasaatavus on erittäin hyvin taattu. On inflaatiota, mutta siellä on kuitenkin fundamentit kunnossa. Maa on paljon omavaraisempi energian suhteen, hän luettelee.

Vaikka osa yhdysvaltalaisista talousasiantuntijoista varoittaa mahdollisesta taantumasta, Yhdysvaltain talous tuntuu monin osin kukoistavan. Korkea inflaatio ja kysyntä tuotantoketjuongelmien keskellä haastaa kuitenkin myös Yhdysvaltojen markkinoita.

Ukrainan sota ja Euroopan epävakaus vaikuttavat, mutta vähemmän mitä Euroopassa.

– Tänä vuonna tullaan näkemään ennätysmäärä suomalaisia yhtiöitä, jo olemassa olevia ja uusia yrityksiä, jotka menevät Yhdysvaltain markkinoille. Lukumääräisesti sata uutta suomalaista yhtiöitä menee tänä vuonna Yhdysvaltoihin, Koponen arvioi.

Lue myös:

    Uusimmat