Mainos

Yrittäjä julkaisi pysäyttävän kuvan korttibyrokratiasta – "Jokainen voi miettiä, kuinka hauskaa tämä on"

Juha Parma perusti oman ulkomainontaa tekevän yrityksensä viitisen vuotta sitten. Tuolloin lompakossa ei täytynyt olla yhtäkään työhön liittyvää korttia. Toisin on nyt – lompakko lähes pullistelee korteista.

Ihan muutamia mainitakseen sieltä löytyy työturvallisuuskortti, digipiirturikortti, sähköturvakortti ja valttikortti. Ja nyt viimeisimpänä hankintana Helsingin kaupungin rakennusviraston katutyökortti.

Sen suorittamiseen ei jätetty vaihtoehtoja; jos haluat tehdä nosturilla töitä katualueilla Helsingissä, on kortti suoritettava. Parma hankitutti kortin koko henkilökunnalleen, kuudelle ihmiselle. Kortti täytyy aina vähintään yhdellä työpisteen tekijällä, mutta Parma koki helpoimmaksi hankkia sen jokaiselle, jottei tarvitse aina varmistaa moneen kertaan, että onhan paikalle lähdössä joku kortillinen.

Hän laski, että uusimman kortin suorittaminen maksoi hänelle yli 5000 euroa.

– Pelkkä kortti maksoi yhteensä 1200 euroa ilman alvia. Sitten jokaiselle pitää tietenkin maksaa palkka koulutuspäivältä, se on toinen 1200 euroa. Ja vielä maltillisesti laskin, että ansionmenetyksiä tulee päälle lähes 3000 euroa, sillä emme noina päivinä voineet tehdä töitämme, Parma luettelee MTV Uutisille.

Kortteihin kulunut 50 000 euroa

Kaikesta huolimatta Parma sanoo olevansa ”iloinen veronmaksaja”, eikä myöskään halua kritisoida tärkeitä taitoja, joita korttien suorittamiseen vaaditaan. Mutta korttien määrä, niiden päällekkäisyys ja koulutusten hidastahtisuus risovat.

– Korttien ajatus on ihan hyvä, mutta niissä mennään ylivarovaisuuteen ja järjestelmä ei toimi. Kun kortti vanhenee, joudumme usein samalle kurssille uudelleen; sisällöt ovat itsestäänselvyyksiä.

Hän mainitsee esimerkkinä juuri sen katutyökortin, joka sai hänet kirjoittamaan tulikivenkatkuisen päivityksen Facebookiin.

– Osa meistä oli jo käynyt katuturvakurssin, ja tämä oli nyt ihan sitä vastaava, mutta silti pakollinen. Kurssi kesti päivän, vaikka mielestäni sen olisi saanut liioittelematta käytyä tunnissa läpi, hän huokaa. 

Vaikka Parma ei tosissaan ole koskaan ajatellut lopettavansa yrittämistä, saa byrokratiasta puhuminen hänet huokaamaan pitkään.

– Jokainen voi pienessä mielessään miettiä, kuinka helvetin hauskaa tämä yrittäminen on, hän kirjoitti lähes 900 kertaa jaettuun päivitykseensä. 

Parma on laskenut, että eri korttirumbiin on kahden vuoden aikana kulunut lähes 50 000 euroa. 

– Sillä rahalla olisi voinut vaikka palkata yhden uuden työntekijän. 

Yrittäjän korttirumbasta kertoi tänään ensimmäisenä Ilta-Sanomat

Oletko kyllästynyt byrokratiaan yrittäjänä? Kerro meille tarinasi, joko suoraan toimittajalle tai osoitteeseen uutiset@mtv.fi!

1:56

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja