Mainos

Youtubea syytetään yksityisyyttä suojaavan lain rikkomisesta – salakavala toiminta kohdistuu lapsiin vanhempien tietämättä

1:48

Youtubea syytetään Yhdysvalloissa lasten henkilötietojen laittomasta keräämisestä sekä lasten yksityisyyttä suojaavan lain rikkomisesta. Aiheesta uutisoivat BBC, New York Times ja Suomessa Yle.

Millaista on olla mielipidevaikuttaja? 19-vuotias Youtube-tähti kertoo, katso yllä oleva video!

Yli 20 kuluttajansuojaa valvovaa järjestöä syyttää Youtubea lasten yksityisyyttä suojaavan lain rikkomisesta Yhdysvalloissa. Järjestöt ovat tehneet kanteen yhdessä CCFC-järjestön kanssa, joka vastustaa mainontaa lapsille.

Valituksessa järjestöt väittävät, että Youtube kerää alle 13-vuotiaiden lasten henkilötietoja ja käyttää tietoja hyötyäkseen.

Lasten tiedot käytetään mainontaan

Järjestöjen mukaan Youtube ei noudata lasten internetkäyttäytymisestä säädettyä yksityisyyslakia (Children’s Online Privacy Protection Act), jonka mukaan yritysten pitäisi ilmoittaa vanhemmille ja pyytää heiltä suostumus, jos he keräävät lapsista henkilötietoja.

Google kerää Youtube-videoiden katsojilta tietoja muun muassa sijainnista, verkkoselailusta ja laitteesta. Tietoja käytetään kohdennettuun mainontaan.

Järjestöjen mukaan Google ei edes yritä toteuttaa lakia. He vaativat asian tutkimista ja rangaistusta Googlelle.

Google puolustautuu

Youtuben omistama Google taas puolustautui sanomalla, ettei palvelu ole alle 13-vuotiaita lapsia varten. Yhtiön mukaan lasten ja perheiden suojelu oli yksi sen tärkeimmistä tehtävistä.

Google myös tarjoaa erillistä Youtube Kids -sovellusta, joka on tarkoitettu nimenomaan lapsille. Lapsille suunnatussa sovelluksessa näkyy vain suodatettu määrä videoita estäen lapsia näkemästä vahingollista sisältöä, kuten väkivaltaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa neljä viidestä 6-12-vuotiaasta amerikkalaisesta käyttää Youtubea. Yle kertoo, että lapsille suunnattua sovellusta käytti kuitenkin vain neljännes Youtubea käyttäneistä alle 13-vuotiaista.

Järjestöjen kanteen mukaan Youtube on suosituin lasten nettisivusto ja Google tietää sen. Kanteen mukaan monet suosituimmista kanavista sisältävät muun muassa lastenloruja, piirrettyjä, lelumainoksia ja muuta sisältöä, joka on suunniteltu saamaan lasten huomio.

Lähteet. BBC, New York TimesYle, CCFC

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.