YouTube-oodi Suomen itsenäisyydelle

Tänään Suomi juhlii itsenäisyyspäivää 94:n kerran. Yhteisöpalvelu YouTubessa itsenäisyytemme juhlapäivä näyttää suunnilleen tältä.

Kallis itsenäisyys

Aloitetaan itsenäisyyspäivän vietto vuonna 1940, jolloin Suomi itsenäisyyden juhlinta oli tavallistakin merkityksellisempää. Kyseessä oli nimitäin ensimmäinen talvisodan jälkeinen itsenäisyyspäivä (ei sodanaikainen, kuten videon otsikossa väitetään).

Tuolloin tuoreessa muistissa oli, kuinka kallis itsenäisyydestä maksettu hinta on. Talvisodassa oli kaatunut lähes 28 000 suomalaista, näistä hieman yli 26 000 sotatantereella ja noin 1000 siviilissä.

Kotinsa menetti yli 420 000 suomalaista eli noin 12 prosenttia koko väestöstä.

Finlandia

Monille Suomi ja suomalaisuus kulminoituu Jean Sibeliuksen Finlandia-kappaleeseen, joka on esillä myös YouTubessa lukuisina eri versioina.

Eräs palvelun kuunnelluimmista versioista on tämä, Lontoon sinfoniaorkesterin esittämä Finlandia.

-Kasvoin kuullen Finlandia, mutten ymmärtänyt sen merkitystä ennen kuin vietin pari vuotta ulkomailla. Suurimmalle osalla suomalaisista tämä on pyhä asia, videon kuvauksessa todetaan.

Videolla kuultava versio Finlandiasta on nauhoitettu vuonna 1991.

Köyhän miehen itsenäisyyspäivä

Hieman erikoisempiin itsenäisyyttämme julistaviin videoihin kuuluu nimimerkki Tykylevitsin nauhoittama itsenäisyyspäivän tervehdys.

Kyseessä on Enossa asustava kuvanveistäjä ja taiteilija. YouTube-esittelytekstessään mies kertoo videoidensa olevan jokapäiväisen elämän ja onnellisuuden vapaata improvisaatiota, jota ei tarvitse ottaa ryppyotsaisesti.

Viime vuoden viestissään taiteilija lähetti hieman kritiikkiä EU:n suuntaan, video on tosin yllättävän ajankohtainen yhä tänäkin vuonna. Kuinka tosissaan taiteilija videollaan on.... no, sen saa jokainen päättää itse.

Soi sana kultainen

Itsenäisyyspäivän kunniaksi tähän loppuun tietysti Maamme-laulu, vieläpä oikein kaksin kappalein.

Toisen YouTubessa nähtävistä Maamme-lauluista esittää Polyteknikkojen Kuoro, kuvista vastaa puolestaan Niklas Sjöblom.

Hieman modernimpi versio Maamme-laulusta on tarjolla sähkökitaralla soitettuna. Komeita kappaleita kumpainenkin.

Näiden sävelien myötä – hyvää itsenäisyyspäivää!

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat