Mainos

Youtube muutti hakuaan: ehkäisee Las Vegasin joukkoampumiseen liittyvien salaliittoteorioiden leviämistä

Youtube-videopalvelu on täynnä suuriin uutistapahtumiin liittyviä salaliittoteorioita, huijauksia ja vääriä tietoja, sillä kuka tahansa internetin käyttäjä voi ladata palveluun videoita. Yritys on kuitenkin päättänyt puuttua ongelmaan.

Youtube on päivittänyt hakualgoritminsa. Torstaina vahvistetun päivityksen myötä algoritmi suosii virallisia uutislähteitä nostaen ne ensimmäisten hakutulosten joukkoon. Youtube ei kuitenkaan kertonut, miten se päättää suosimansa viralliset lähteet.

Päivitystä on uutissivusto CNN:n mukaan suunniteltu jo pidemmän aikaa, mutta se julkaistiin etuajassa Las Vegasin joukkoampumisesta liikkuneiden salaliittoteorioiden ja virheellistä tietoa sisältävien videoiden takia.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Kuten lukija juuri huomautti, on kulunut kaksi päivää ja kolmas Youtube-tulos "Las Vegasin ampuminen" on vääräksi liputettu video, jolla on yli miljoona katselukertaa, twiittasi toimittaja Brandon Wall keskiviikkona.

Algoritmi ei toimi täydellisesti

Viime sunnuntaina Las Vegasissa sattuneesta joukkoampumisesta tai veriteon epäillystä Stephen Paddockista tietoa etsineet ovat saaneet Youtubessa tuloksiksi videoita, joissa esimerkiksi väitetään virheellisesti, että ampujia olisi ollut useampia tai että ampuminen olisi ollut Yhdysvaltojen hallituksen lavastama.

Nyt Stephen Paddok -hakusanalla etsiessä Youtube tarjoaa muun muassa suurien uutissivujen kuten BBC:n ja NBC Newsin videoita ensimmäisissä hakutuloksissa. Vasta 28 tulos sisältää salaliittoteorioita.

Kuitenkin yhden salaliittoteorioita sisältävän videon katsomisen jälkeen Youtube suosittelee edelleen seuraavaksi samanlaisia virheellistä tietoa sisältäviä videoita.

Kysessä laajempi muutos

Muutos ei koske vain Las Vegasin joukkoampumista, vaan hakualgoritmi on muokattu kaikkien suurien uutistapahtumien kohdalta. Youtube kertoo tekevänsä töitä myös jatkossa väärän tiedon leviämisen ehkäisemiseksi.

Myös Facebookia ja Googlea on arvosteltu väärän tiedon levittämisestä Las Vegasin tapahtumiin liittyen. Palvelut ovat muun muassa muokanneet väärää tietoa sisältäviä linkkauksia.

Lähteet: CNN, Usa Today

***


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.