Mainos

Yöpyövelit partioi Pihtiputaalla: Murrot vähentyneet katupartion myötä

2:09

Pihtiputaalla on saatu murtoliigat kuriin kansalaisten itse perustaman Yöpyövelit-vartioinnin turvin.

Kolmisen vuotta toiminut vapaaehtoisten partio kiertää öisin asuinalueita ja yritysten tontteja ja ilmoittaa asiattomista liikkujista poliisille. Murrot ovat pudonneet Pihtiputaalla toiminnan myötä minimiin.

– Ainakin tilastojen valossa, kyllä! myhäilee yksi Yöpyöveleiden kantavia voimia, Kimmo Järvelin.

Kaikki alkoi vuosia sitten, kun Pihtiputaalla kärsittiin ulkomaisten ammattilaisliigojen harjoittamista murtoaalloista. Kerran pihtiputaalaiset saivat kiinni virolaisliigan. He kuitenkin ottivat liigan kiinni niin kovakouraisesti, että osa sai kiinniotosta käräjäoikeudelta tuomion pahoinpitelystä. 

Tämän jälkeen perustettiin Yöpyövelit, joka partioi, mutta ei käy käsiksi – ja on toiminut jo yli kolme vuotta.

– Aina poliisille soitetaan kun jotain ilmenee. Ei me hoideta itse koskaan tilanteita, ollaan vain silminä ja korvina ja soitetaan 112, kun jotain tapahtuu. Sieltä saadaan lisäohjeita, että tarvitaanko meitä siitä eteenpäin.

Friia-koira apuna

Yöpyöveleillä on apunaan myös saksanpaimenkoira Friia, joka on varsin hyödyllinen.

– Tuossa oli yksi keissi, missä meillä sattui olemaan koira mukana. Kaveri meinasi lähteä karkuun, mutta kun nousin autosta pois koiran kanssa, niin karkuhalukkuus hävisi saman tien.

Yöpyöveleiden partiointiringissä on mukana kaikkiaan noin kolmekymmentä pihtiputaalaista, pääosin yrittäjiä. Partiointi-into on sammunut hiukan nyt, kun murtojen määrä on vähentynyt ja rosvot ovat oppineet karttamaan kaupunkia.

– Aivan joka yö ei partiointia ole, mutta aina kun jotain sattuu, sitten ollaan taas jatkuvasti liikkeellä, kertoo Järvelin.

Kansainväliset liigat rassaavat

Murtojen määrä lähti Suomessa pitkän lasku-uran jälkeen uuteen kasvuun vajaa kymmenen vuotta sitten, kun ulkomaiset ammattilaisliigat – pääosin Baltian maista - löysivät tänne. Noin kaksi kolmasosaa murroista jää edelleen pimentoon, eikä poliisien väheneminen ja siirtyminen kauemmas kansalaisista helpota tilannetta.

– Jos ajatellaan, että mennään Pihtiputaan peränurkkaan, niin kyllä sinne tulee semmoinen 140–150 kilsaa matkaa, jos poliisipartio sattuu olemaan juuri alueen toisessa päässä, tietää Järvelin.

Partiot törmäävät edelleen hämärämiehiin Pihtiputaan yössä tämän tästä.

– Viimeksi oli semmoinen tapaus, että yksi partio huomasi, kun autosta jalkautui pari kaveria. He lähtivät menemään yhtä yritystä kohti ja kun huomasivat että auto seuraa, he yrittivät piiloutua puskaan. Lopputulema oli, että he lähtivät pakosalle ja me soitimme poliisille että lähtekäähän vastaan, täältäpäin on auto tulossa, kuvailee Järvelin.

Sitä, kuinka paljon Yöpyövelit on vähentänyt rötöstelyä Pihtiputaalla on mahdoton sanoa, mutta arvioita siitä liikkuu: ainakaan murtoaaltoja ei ole enää ollut.

– Tilastojen valossa murrot ovat vähentyneet merkittävästi, kertoo Järvelin.

Juttua muokattu 6.1. klo 16:59: Korjattu sanavalintoja pahoinpitelystä kertovaan kappaleeseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.