Mainos

Ympäristöministeriön Pokka: Talvivaaran alasajo voisi viedä vuosia

2:05

Entisen Talvivaaran kaivoksen mahdollinen alasajo voisi viedä vuosia, arvioi kansliapäällikkö Hannele Pokka ympäristöministeriöstä.

Sulkemiseen tarvitaan ympäristölupa, josta voi edelleen valittaa Vaasan hallinto-oikeuteen ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ympäristöministeriön Hannele Pokan mukaan myös kaivoksen seurantavelvoite jatkuisi kymmeniä vuosia.

Alasajon kustannuksiksi on arvioitu ainakin 300 miljoonaa euroa. Entistä Talvivaaran kaivosta pyörittää Terrafame, jonka omistaa Suomen valtio. 

Kaivoksen aktiivisen alasajon nosti torstaina esiin elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), kun Vaasan hallinto-oikeus päätti pitää kaivoksen sulfaattipäästörajat kireänä ja muutti sen ympäristöluvat määräaikaisiksi. 

– Se oli asiallinen vaihtoehto, jonka ministeri Rehn toi esille. Kun Terrafamen rahat loppuvat heinäkuussa, niin hallitus joutuu miettimään, ajetaanko toiminta Terrafamen kanssa ylös vai alas, Pokka sanoo. 

Pokan mukaan suurin poliittinen kysymys on, miten Talvivaaran vesiongelman kanssa toimitaan. 

–Sallitaanko minkä tasoiset juoksutukset ulos vai suostuvatko veronmaksajat siihen, että sinne rakennetaan jätevedenpuhdistuslaitos.

Se jäisi sitten tyhjäksi kun kaivos on lopetettu, monumentiksi muistuttamaan, että tähänkin sitä rahaa kaadettiin. 

3:08

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.