Mainos

Huomenna on Talvivaaran tuomiopäivä

Entisen Talvivaaran kaivoksen jatko on huomenna keskiviikkona hallituksen pöydällä. Kaivosta pyörittävän Terrafamen lompakko on tyhjenemässä kesällä ja valtio-omistajalta odotetaan linjauksia, jatketaanko kaivoksen toimintaa vai joudutaanko harkitsemaan kaivoksen alasajoa.

Hallitus päätti viime viikolla vuoden toisesta lisäbudjettiesityksestä, ja ilmoitti silloin, että Talvivaaran lisärahoitusta käsitellään keskiviikkona talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) on aiemmin todennut, että päätös entisen Talvivaaran kaivoksen ylös- tai alasajosta tehdään lisätalousarvion eduskuntakäsittelyyn mennessä.

Iso hintalappu joka tapauksessa 

Olipa entisen Talvivaaran kaivoksen kohtalo mikä tahansa, kaivosta pyörittävä Terrafame kaipaa kesällä pääomaruisketta. Terrafame Groupin hallituksen puheenjohtaja Janne Känkänen arvioi STT:lle muuta viikko sitten, ettei Terrafamea todennäköisesti ajettaisi alas mahdollisen kaivoksen sulkemispäätöksen myötä, vaan sen toiminta jatkuisi alasajo-organisaationa. 

– Pääomitus on hyvin todennäköistä joka tapauksessa, tosin eri käyttötarkoituksiin, työ- ja elinkeinoministeriön osastopäällikkö Känkänen arvioi silloin.

Suomen valtion kokonaan omistama Terrafame Group omistaa Terrafamen.

Kaivokselle on haettu ulkopuolisia sijoittajia, mutta nykytilanteessa sijoittajien saamista mukaan on pidetty vaikeana. Yhtiö on arvioinut tarvitsevansa vielä 200 miljoonaa euroa kaivoksen ylösajoon suunnitellusti. Kaivoksen sulkemisen hintalapuksi on puolestaan arvioitu noin 300 miljoonaa euroa. Känkäsen mukaan 300 miljoonaa on vielä kohtuullisen karkea arvio, sillä hintaan vaikuttavat esimerkiksi, millaisia vaateita vesien käsittelyyn ja maisemointiin tultaisiin asettamaan kaivoksen alasajoluvissa. Mahdollinen kaivoksen sulkeminen vaatisi omat lupansa, joiden saaminen lainvoimaiseksi voisi kestää kohtuullisen pitkään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.