Mainos

Analyytikko ei usko Talvivaaran löytävän rahoittajaa – "Äärettömän korkean riskin sijoitus"

Talvivaaraan satsaaminen olisi Inderesin analyytikon Antti Viljakaisen mukaan äärettömän korkean riskin sijoitus. Hän ei usko, että kaivos saa yksityistä rahoitusta. 

Kaivosalalla ei mene hyvin. Metallien hinnat ovat alhaalla. 

–Se tuottopotentiaali, minkä sieltä saa, ei riitä vastaamaan riskejä, mitä sijoitukseen liittyisi, analyytikko Antti Viljakainen sanoo. 

Hallitus antoi Talvivaaralle keskiviikkona seitsemän kuukautta armonaikaa, jona aikana etsitään vielä sijoittajaa tai uutta omistajaa. Samalla aloitetaan kuitenkin valmistautuminen kaivoksen lopettamiseen.  

Talvivaaran ongelmana on myös ympäristölupa. Vaasan hallinto-oikeus muutti kaivoksen ympäristöluvan määräaikaiseksi. Sulfaattipäästörajat pidettiin kireinä.

– Kukaan rationaalinen sijoittaja ei ota sellaista riskiä, että tekisi ison sijoituksen kaivokseen ja lähtisi ajamaan sitä ylös. Ja sitten ympäristölupa saatettaisiin viedä pois muutaman vuoden kuluttua, Viljakainen toteaa. 

2:06

Terrafame aikoo valittaa päätöksestä

Kaivosta pyörittävä Terrafame aikoo valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä. Muutosta voi hakea maanantaihin asti. 

Vielä ei ole tietoa, kuinka kauan Talvivaara-jutun käsittely voi korkeimmassa hallinto-oikeudessa kestää. Ympäristönsuojelu- sekä vesilain piiriin kuuluvat asiat eivät ole kiireellisesti käsiteltäviä, mutta KHO on tietoinen tapaukseen liittyvistä intresseistä. 

– Valitukset käsitellään niin nopeasti, kuin se muutosta hakeneiden oikeusturvavaatimukset huomioon ottaen on mahdollista, sanoo viestintäpäällikkö Jaana Lappalainen

Ympäristöoikeuden professori Tapio Määttä Itä-Suomen yliopistosta ei halua ennakoida KHO:n ratkaisua. Hänen mukaansa hallinto-oikeuden aiempi päätös ei ollut yllätys tilanteessa, jossa Talvivaara ei ole pystynyt noudattamaan aiempiakaan lupaehtoja.  

Määttä ihmettelee puheenvuoroja, joissa on syytetty hallinto-oikeutta Talvivaaran kohtalosta. 

– Hallinto-oikeus olisi toiminut lainvastaisesti, jos se olisi ottanut huomioon esimerkiksi liiketaloudelliset hyödyt tai työllisyys- ja aluepoliittiset vaikutukset.  

3:08

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja