Ympäri Suomea jyrisi 1900 miljoonaa vuotta sitten tulivuoria: Jäljet ovat edelleen nähtävillä, kun vain katsoo

5:32

1900 miljoonaa vuotta sitten ympäri Suomea jyrähteli laavaa syökseviä tulivuoria. Tästä on nähtävillä edelleen todisteita ympäri Suomea ja etenkin rannikoilla, joissa kalliot eivät ole maa-aineksen peitossa.

Geologi Jussi Heinonen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että kallioissa näkyy edelleen kerroksia ja tasoja, jotka ovat itse asiassa tulivuorisaarikaarien edustoille aikoinaan kerrostunutta vulkaanista ainesta.

Etelä-Suomen alueelle muodostui poimuvuoristo. Vulkaaniset kerrostumat päätyivät poimuvuoriston juuriosiin korkeisiin lämpötiloihin ja paineisiin. Tällaisissa olosuhteissa kivi alkaa pitkän ajan kuluessa käyttäytyä muovailuvahan tavoin. Tästä johtuu, että kerrostumat ovat paikoitellen aaltoilevan näköisiä.

– Mikäli tästä (vulkaanisesta kalliosta) otettaisiin näyte vasaralla  ja murkattaisiin hienoksi jauheeksi ja siitä tehtäisiin kemiallinen analyysi, niin siinä alkuainesuhteet olisivat aivan vastaavanlaisia kuin nykyään Indonesiassa tai Japanissa, joissa on tällaisia tulivuorikaarijärjestelmiä, toteaa Heinonen ja osoittaa Helsingin edustalla sijaitsevaa mustaa kalliota.

Heinonen kertoo olleensa aluksi kiinnostunut dinosauruksista, mutta myöhemmin kiinnostus kohdistui kiviin, joilla on uskomattomia tarinoita kerrottavanaan. Hän uskoo, että Suomen luontoon on piiloutuneena paljon vielä löytämättömiä aarteita.

– Uusila menetelmillä ja laitteilla saadaan tietysti kaikenlaista uutta tietoa niistä selville.

Ja jos nyt puhuttu 1900 miljoonaa vuotta kuulostaa vanhalta, niin Pohjois-Suomessa löytyy kallioperää, joka on jopa yli 3000 miljoonaa vuotta vanhaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja