Yltyykö Unkarin Suomi-kritiikki pääministerien kohdatessa? Rinnettä voi odottaa hyytävä vastaanotto

Antti Rinne tapaa Suomea soimanneen pääministeri Viktor Orbánin tänään Unkarissa – MTV arvioi tapaamista paikan päältä 7:12
MTV Uutiset arvioi pääministerien tapaamista paikan päältä Unkarissa.

Pääministeri Antti Rinne (sd.) matkustaa tänään Tshekkiin ja Unkariin tapaamaan pääministerikollegojaan. Rinteen on tarkoitus keskustella pääministerien kanssa muun muassa kahdenvälisistä suhteista, EU:n tulevien vuosien budjetista, ilmastoasioista sekä muuttoliikkeestä.

Rinne tapaa ensin Prahassa Andrej Babishin ja sen jälkeen Budapestissa Viktor Orbanin. Rinne ja Orban pitävät iltapäivällä yhteisen tiedotustilaisuuden.

Rinne ja Orban tapaavat ensimmäistä kertaa kahden kesken. STT:n haastattelemat asiantuntijat ovat arvioineet, että Rinnettä voi odottaa Budapestissa viileä vastaanotto. Esimerkiksi Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklossy uskoo, että Rinne voi saada Unkarissa kylmää kyytiä.

Miklossy arvioi, että tunnelma hyytynee viimeistään pääministerien yhteisessä tiedotustilaisuudessa, sillä paikallisesta mediasta päästettäneen paikalle ainoastaan hallituksen suosimat tiedotusvälineet.

–  Ne ovat ikään kuin uskollisia lakeijoita ja sanovat, mitä hallitus heiltä odottaa, Miklossy sanoi STT:lle aiemmin.

Orban ja unkarilaismedia ovat tölvineet Suomea useaan kertaan viime aikoina. Rinne on luonnehtinut Unkarin lausuntoja "lapsellisiksi".

Raha huolestuttaa Unkaria

Unkarin Suomi-kritiikki kumpuaa osin rahahuolista. Puheenjohtajamaana Suomi on ajanut eteenpäin EU-rahoituksen sitomista oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Tämä huolestuttaa Unkaria, joka on jo joutunut EU:n tarkkailuun oikeusvaltio-ongelmien vuoksi.

Toissa viikolla Unkari oli kuultavana EU:n eurooppaministerien kokouksessa. Kuuleminen järjestettiin, koska Euroopan parlamentti on aktivoinut artikla 7:n mukaisen menettelyn maata vastaan.

Orbanin valtakaudella Unkari on herättänyt EU:ssa laajalti huolia. Epäilyksiä on ollut niin sananvapaudesta, akateemisesta vapaudesta, kansalaisjärjestöjen asemasta, turvapaikanhakijoiden kohtelusta kuin oikeuslaitoksen toimivuudestakin. 

Lue myös:

    Uusimmat