MTV Brysselissä: Unkarin oikeita motiiveja Ukraina-päätösten vastustamisessa arvuutellaan koko ajan

EU:n ulkoministerit koolla Brysselissä - Unkari vastustaa keskeisimpiä suunnitelmia 3:31
EU:n ulkoministerit koolla Brysselissä - Unkari vastustaa keskeisimpiä suunnitelmia

Unkari uhkaa estää EU:n päätökset Ukrainan taloudellisesta tukemisesta ja EU-jäsenyysneuvottelujen avaamisesta. Niistä on tarkoitus päättää loppuviikon EU-huippukokouksessa. 

Ulkoministeri Elina Valtosen mukaan muiden EU-maiden kärsivällisyys Unkaria kohtaan alkaa loppua ja ne ovat tarvittaessa valmiit luoviin ratkaisuihin.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoo, että kyvyttömyydellä tehdä päätöksiä olisi musertavat seuraukset.

MTV:n Eurooppa-kirjeenvaihtaja Janne Puumalainen kertoo, että Brysselin kokouksesta odotetaan erittäin vaikeaa.

– Huippukokoukseen on kasautunut monia isoja asioita ja paineet päätöksenteolle olisivat kovat ilman Unkarin uhkavaatimuksiakin.

Puumalainen kertoo, että eniten huomiota kohdistuu kahteen Ukraina-päätökseen: EU-jäsenyysneuvottelujen avaamiseen ja uuteen Ukrainan taloudellisen tuen välineeseen, johon ollaan budjetoimassa neljän vuoden aikana viisikymmentä miljardia euroa.

– Näitä Unkari vastustaa tiukasti vastustaa, mikä tuli tänään esille ulkoministerikokouksessa.

Unkarin pääministeri Viktor Orban on useasti sanonut, että komission arviosta poiketen hänen mielestään Ukraina ei ole täyttänyt jäsenyysneuvottelujen avaamiseen vaadittavia ehtoja. Orban on myös pitänyt jatkuvasti esillä Ukrainan korruptiota. 

– Orbanin oikeita motiiveja kyllä koko ajan arvuutellaan. Mahdollisena motiiviina pidetään sitä, että hän haluaisi vivuttaa Unkarille siltä jäädytettyjä EU-varoja, jotka ovat jäissä demokratian ja oikeuslaitoksen riippumattomuuden heikentämisen takia. Tietysti kysymyksiä herättää myös Unkarin johdon lämpimät välit Venäjään.

Lue myös:

    Uusimmat