MTV Budapestissa: EU:n kauhukakara ja mallioppilas varoivat astumasta toistensa varpaille – nämä Viktor Orbánin kommentit paljastivat lopulta, miten kaukana yhteisymmärryksestä ollaan

MTV paikalla: Antti Rinne tapaa Unkarin pääministerin Viktor Orbánin 2:23
Pääministeri Antti Rinne tapasi eilen illalla Unkarin pääministerin Viktor Orbánin ensimmäistä kertaa kahden kesken.

Ennen Antti Rinteen ja Viktor Orbánin tapaamista ilmassa leijui jännitteitä, sillä kyseessä oli todellinen EU:n mallioppilaan ja kauhukakaran kohtaaminen.

Video: MTV paikalla: Antti Rinne tapasi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin.

Rinteen hallitus on kerännyt monelta taholta kehuja EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmasta. Mallioppilas on ollut välillä liiankin innokas ja varsinkin brexit-lausuntoja on pitänyt täsmennellä jälkikäteen.

Unkari taas on tölvinyt muita, viime aikoina varsinkin Suomea. Lisäksi se on jo nyt artiklan 7 mukaisessa kurinpitomenettelyssä unionin perusarvojen rikkomisesta epäiltynä. Suomen kaudellaan vauhdittamasta menettelystä voi seurata äänioikeuden menettäminen Eurooppa-neuvostossa.

Rinne vastasi "yleisellä tasolla"

Pääministerien lehdistötilaisuus pääsi alkamaan vasta myöhään illalla Budapestissä. Ajankohtaa lykättiin ja Rinne joutui odottelemaan Budapestissa, että isäntä palaa Ranskan entisen presidentin Jacques Chiracin hautajaisista.

Kansainvälisen median eteen astui lopulta hymyilevä kaksikko, joka avauspuheenvuoroissaan toisteli lähes yhdestä suusta, miten maat voisivat tehdä läheisempää yhteistyötä taloudessa.

Koko tilaisuuden ajan Rinne varoi ottamasta kantaa Unkarin asioihin, vaan vastasi niistä kysyttäessä kierrellen ”yleisellä tasolla”. Samaa linjaa Suomen kohdalla noudatti pitkälti myös Orbán.

Orbán: Budjetin ehdollisuutta voidaan edistää

Ennen tapaamista Rinne kertoi, että oikeusvaltioperiaatteen sitomiseen EU:n budjettirahoihin on löytynyt neuvotteluissa yhteisymmärrys – mikään jäsenmaa ei enää vastusta sitä. Ehdollisuus budjetissa on Rinteen mielestä tärkeä, sillä EU:n legitimiteetti murenee, jos sen jäsenmaat eivät pysty sitoutumaan sen sääntöihin.

– Jos perusarvoja halutaan vaurioittaa, niin kyllä se tarkoittaa, että koko unioni vaarassa, Rinne perusteli MTV:lle hetki ennen Orbánin tapaamista.

Lehdistötilaisuuden alussa Orbánin kommentit kuulostivat tähän tilannekuvaan sopivilta, jopa hämmästyttävän epäorbanmaisilta. Hän totesi, että uuden mekanismin sitomista budjettiin voidaan edistää.

- Unkarin kohdalla emme pidä sitä tarpeellisena. Töitä voidaan kuitenkin jatkaa sen eteen, että se voisi oikeassa muodossa tulla esille, Orbán sanoi.

Ollaanko asiasta sittenkään yhtä mieltä?

Oliko yhteinen sävel sittenkin löytynyt? Kun Unkarin pääministeriltä kysyttiin lisää tarkennuksia, kävi hyvin äkkiä selväksi, ettei ollut. Oikeusvaltioperiaate on edelleen asia, jossa maa ei kaipaa ulkopuolisia neuvomaan.

– Emme saa Euroopassa koskaan mennä tilanteeseen, jossa jotkut johtajat ja byrokraatit vierailevat yksittäisissä jäsenmaissa antamassa kurinpalautusta oikeusvaltiosta. Siitä seuraisi monia asioita, mutta ei ainakaan Euroopan yhtenäisyyttä, Orban varoitti.

Seuraavakin kommentti kävi varoituksesta.

– Ehkä se ei Suomessa ole itsestään selvää, että meille Unkarissa oikeusvaltio on kunnia-asia. Ne, jotka väittävät muuta kyseenalaistavat kunniamme. Kehotan miettimään kahdesti ennen kuin kukaan tekee niin.

Budjettineuvottelujen maaliin saaminen saattaa jäädä tekemättä

Mille Orbán siis näytti vihreää valoa? Keskusteluille budjettirahojen uusista ehdoista, mutta ei oikeusvaltioperiaatteen lisäämistä niihin.

– Jos joku haluaa uusia sääntöjä, me haluamme niistä selkeän esityksen, muuten niihin on vaikea ottaa kantaa.

Pöydällä ei siis ainakaan Orbánin mukaan ole konkreettista esitystä, josta yhteisymmärrys olisi voitu luoda.

Orbánin ja Rinteen tilannekuvat eroavat toisistaan niin paljon, että budjettineuvottelujen maaliin saattaminen voi jäädä Suomen kaudella tekemättä. Unkari ei ainakaan antaudu taistelutta ja pyrkii vesittämään unionin nettomaksajien ajamat uudet budjettiehdot parhaansa mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat