Yllättikö? Suomalainen autoilija kokee käyttäytyvänsä liikenteessä kanssakuljettajiaan paremmin

Suuri osa suomalaisista kulkee liikenteessä myönteisellä mielellä, ilmenee Liikenneturvan teettämästä kyselystä. Sen mukaan liikennekiukku on kuitenkin monelle tuttu käsite.

Vastaajista lähes kaksi kolmasosaa kertoi, että oli myönteisellä mielellä viimeksi autoa ajaessaan. Vain kolme prosenttia arvioi fiiliksen olleen kielteinen.

Kun kyselyssä pyydettiin vertaamaan toisten kuljettajien käyttäytymistä omaan, arvioitiin toisten käytös järjestelmällisesti huonommaksi. Eroja arvioitiin olevan etenkin riittävän turvavälin jättämisessä, mutta myös siinä, kuinka hyvin muut kuljettajat huomioivat muun muassa pyöräilijät tai kävelijät.

Esimerkiksi yli yhdeksän kymmenestä vastaajasta kertoi, että hidastaa aina tai usein hyvissä ajoin ja antaa tilaa kävelijälle, joka on aikeissa ylittää suojatien. Sitä vastoin alle puolet vastanneista autoilijoista koki, että toiset kuljettajat hidastavat hyvissä ajoin ja antavat tilaa suojatien ylittäjälle.

Liikenneturvan mukaan tuloksissa näkyy toisten toiminnan tulkitseminen negatiivisesti. Liikenneturvan suunnittelija Jyrki Kaistinen muistuttaa, että tilanteiden positiivinen tulkinta olisi kuitenkin edullista paitsi turvallisuuden, myös oman itsensä kannalta.

–  Toisten toiminnan tulkinta negatiivisesti voi herättää itsessä ärtymystä. Jos tilanne tulkitaan neutraalisti tai myönteisesti, se vähentää kiukun tunnetta, mikä taas vähentää suuttuneena tehtyjä huonoja päätöksiä liikenteessä, Kaistinen sanoo tiedotteessa.

Kantar TNS selvitti suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä joulukuussa 2017. Vastanneita oli yhteensä 1  530, joista autoilijoita oli 1  212.

Lue myös:

    Uusimmat