Mainos

Liikenneturva selvitti: Kännykkää käyttävät kuljettajat pelottavat

Liikenneturvan kyselyyn vastanneet kertovat pelkäävänsä liikenteessä kännykkää käyttäviä autoilijoita sekä kännykkää tuijottavia jalankulkijoita.

Liikenneturvan joulukuussa tekemässä kyselyssä suomalaisilta autoilijoilta kysyttiin, mikä pelottaa liikenteessä. Neljä kymmenestä kyselyyn vastanneesta kertoi, että kännykkää ajon aikana käyttävät kuljettajat pelottavat.

Liikenneturvan suunnittelijan Petri Jääskeläisen mukaan tämä kertoo suomalaisten tiedostavan kännykänkäytön riskit ratissa.

– Liikenteessä tilanteet vaihtuvat nopeasti ja yllättäviä tilanteita tulee eteen. Jos mieli ja katse ovat poissa liikenteestä, ei niihin ennätä reagoimaan ajoissa ja korjausliikkeet tehdään usein väärään suuntaan ja myöhässä, Jääskeläinen toteaa.

Hän kertoo myös, että liikenteen turvallisuus ja sujuvuus perustuu ennalta-arvattavuuteen.

– Kun toimitaan sääntöjen mukaan, voi luottaa toisten toimintaan liikenteessä. Kännykkään keskittyvä kuljettaja taas voi toimia arvaamattomasti. Onnettomuuksia edeltää usein äkillinen muutos liikennetilanteessa, Jääskeläinen kertoo.

Kansainvälisissä tutkimuksissa matkapuhelimen käytön on todettu moninkertaistavan onnettomuuteen joutumisen riskin. Riskialtteinta on tekstaaminen, koska se vie katseen ja ajatukset pois liikenteestä useiksi sekunneiksi.

Liikenneturvan kampanja kannustaa olemaan läsnä liikenteessä

Vuodenvaihteessa Liikenneturva kampanjoi "Kun ajat, aja" -kampanjalla, jotta kuljettajat keskittyisivät ajaessa tärkeimpään, eli itse ajamiseen. Läsnäolo liikenteessä on kuitenkin tärkeää riippumatta siitä, miten ollaan liikkeellä: pyörällä, skootterilla, jalan tai autolla.

Noin kolmasosa kyselyyn vastanneista kokikin pelkoa myös kännykkään keskittyvistä kävelijöistä.

– Tämä kertonee siitä arkikokemuksesta, että kännykkään uppoutuneen jalankulkijan pelätään kävelevän ajoradalle tai punaisia päin, kun huomio ei ole enää liikenteessä, Jääskeläinen sanoo.

Liikenneturva kannustaa keskustelemaan tarkkaamattomuudesta aihetunnisteilla #kunajataja ja #tarkkaamattomuus.

***

1:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.