Yllättäviä faktoja – tiesitkö tätä kaloreista?

Kaloreista puhutaan usein ja monilla onkin tavoitteena vähentää päivittäin nautittujen kalorien määrää. Kilokaloreihin, eli kansankielisesti kaloreihin liittyy kuitenkin paljon muutakin kuin mitä yleisesti luullaan.

Kaloreista liikkuu paljon huhuja ja nyt niiltä on aika katkaista siivet. Tiesitkö sinä näitä faktoja kaloreista?

Kalorit merkitsevät energiaa

Kalorit tarkoittavat sitä, kuinka paljon kroppa saa energiaa ruuasta tai juomasta, jota nautitaan. Suurin osa ruuista koostuu hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista, jotka kaikki sisältävät tietyn määrän kaloreita.

Ei ole olemassa huonoja kaloreita

Kropalle kaloreilla ei ole eroa. Esimerkiksi porkkanan tai suklaakakun kalorit ovat elimistölle aivan samanlaista polttoainetta – jos puhutaan kaloreista. Kroppa prosessoi kalorit kuin kalorit samalla tapaa – olivat ne peräisin mistä ruuasta tahansa. Toki eri ruoka-aineiden sisältämien kalorien määrä vaihtelee merkittävästi.

Jokainen kuluttaa omanlaisensa määrän kaloreita

Jokainen kuluttaa tietyn määrän kaloreita päivittäin ja tarkka määrä on vaikea selvittää. Kalorien kulutukseen vaikuttaa paino, ikä, pituus ja aktiivisuus. Aikuisista suurimman osan kalorikulutus on päivätasolla 1 300:n ja 2 400:n välillä.

Liian vähäinen kalorimäärä voi nostaa painoa

Jos päivän aikana nautitaan liian vähän kaloreita, voi paino jopa nousta, sillä elimistö menee säästöliekille. 1200 kaloria päivässä on pidetty tavanomaisena rajana, jota ei ole päivittäisessä energiansaannissa pidemmällä tähtäimellä syytä alittaa.

Lapset voivat kuluttaa hurjasti kaloreita

Lapset kuluttavat hyvin vaihtelevasti kaloreita. Teini-ikäiset pojat voivat kuluttaa päivittäin jopa 3 000 kaloria ja teinityttöjen päivittäinen kalorikulutus voi yltää 2 300 kaloriin. Lasten kaloritarve muuttuu merkittävästi, sillä he kasvavat niin nopeasti. 5–12 kuukauden ikäiset lapset kuluttavat noin 850 kaloria päivässä ja 1–3-vuotiaat lapset kuluttavat karkeasti arvioituna noin 1 300 kaloria päivässä. 4–6-vuotiaat lapset kuluttavat päivittäin noin 1 800 kaloria ja 7–10-vuotiaat lapset noin 2000 kaloria päivässä.

Lue myös:

AVA

Lähde: Hellobeautiful

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja