Mainos

Harley-Davidson joutui päästökohuun – maksaa yli 10 miljoonan rapsut

Harley-Davidson on joutunut pinteeseen myytyään Harrikka-omistajille jälkiasenteisia osia, joiden takia moottoripyörien päästöarvot ovat nousseet laittomalle tasolle.

Harley-Davidsonin myymät viritysosat käyvät yhtiölle kalliiksi. Ympäristöviranomaiselle maksettavaa sakkoa tulee 12 miljoonaa dollaria, noin 10,6 miljoonaa euroa. H-D joutuu maksamaan lisäksi kolmen miljoonan dollarin verran yleiseen ilmanlaadun parantamiseen tähtäävään työhön.

Kielletyiksi määrättyjen osien asentamisen jälkeen moottoripyörien tehot nousevat, mutta päästöarvot ylittävät ympäristöviranomaisen asettamat rajat.

H-D myi "super tuner"-osia pyöriinsä 340 000 erää yli 20 vuoden aikana ja laittomia päästöarvoja ne ovat aiheuttaneet vuoden 2008 mallisista "Harrikoista" alkaen.

Harley-Davidson ei myönnä syyllisyyttään ja on eri mieltä oikeuspäätöksen tulkinnan kanssa. H-D:n mielestä osasarja oli tarkoitettu vain kisakäyttöön. Viranomaisen mukaan on laitonta virittää katsastettua ajoneuvoa näin, vaikka sillä ajettaisikin vain suljetulla alueella.

EPA:n mukaan suurin osa viritysosista oli käytössä yleisillä teillä ajettavissa moottoripyörissä.

Yhdysvaltain hallituksen mukaan myydyt laitteistot rikkovat liitovaltion "Clean Air Actia", lakia puhtaammasta ilmasta.

Mikäli H-D-omistaja ei poista pyörästään asennettua virityspakettia, joutuu Harley lopettamaan koko moottoripyörän takuun.

Harleyta syytetään myös 12 600 päästöarvoiltaan laittoman pyörän myymisestä.

Harley-Davidsonin osake on laskenut noin kymmenen prosenttia kohun aikana.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja