Ylilääkäri sallisi eutanasian – kuolema voi olla hirvittävä

Terhokodin johtaja, ylilääkäri Juha Hänninen tapaa työssään potilaita, jotka eivät sietämättömän kärsimyksen takia enää halua elää. Hän sallisi armokuoleman eli eutanasian Suomessa tietyillä ehdoilla. Sitä ennen hoidossa on käytettävä kaikki mahdolliset keinot.

– Syy siihen, miksi parantumattomasti sairas ihminen toivoo kuolemaa, on usein oireiden yhdistelmässä. Kipu hengenahdistuksineen ja oksenteluineen voi olla yksi syy. Toinen on tulevaisuudettomuus, Juha Hänninen sanoo.

Kipua pystytään yleensä hallitsemaan lääkkeillä.

– Se pelko, että kuolema olisi aivan hirvittävä, toteutuu harvoin. Silti poikkeuksiakin on. Esimerkiksi vaikeaa keuhkosairautta sairastavalla hengittäminen voi muuttua koko ajan hankalammaksi niin, että lopulta tukehtuu kuoliaaksi.

– Vaikka sairauden oireet pysyisivät jotenkuten kurissa lääkityksellä, jossain määrin ne kuitenkin vaivaavat – ja lääkkeistäkin tulee sivuvaikutuksia.

Hänninen kannattaa eutanasiaa tietyin ehdoin.

– Se edellyttää, että potilas on vaikeasti sairas ja kuolemassa, kärsii ja haluaa itse kuolla. Lisäksi kärsimykseen on oltava annettu apu, jota annettavissa on, ja potilas haluaa siitä huolimatta eutanasian.

– Jos tilanne voidaan hoitaa muilla keinoin siten, että eutanasian tarve häviää, niin tulee tehdä. Saattohoidon tehtävänähän on vähentää potilaan halua kuolla – on hirveä tilanne, jos ihmisellä ei ole tilanteesta muuta väylää ulos kuin kuolema.

Auttamiskeinoista keskusteltava

Ovatko Terhokodin potilaat pyytäneet eutanasiaa?

– Sitä keskustelua on käyty potilaiden kanssa, mutta potilaat tietävät, että se on rikos – eiväthän he pyydä tekemään muutakaan rikollista toimintaa. Toki on ollut potilaita, jotka ovat sanoneet, että haluaisivat tämän jo loppuvan eivätkä tahdo enää elää.

Sitä, tekevätkö kuolemansairaat itsemurhia, koska eutanasia ei ole laillista, ei ole juuri kukaan tutkinut.

– En kuitenkaan yhdy siihen argumenttiin, että "eutanasiaa ei tarvita, koska voi tehdä itsemurhan". Loppujen lopuksi itsemurhan tekeminen on aika traumaattinen ja vaikea asia, ei koskaan ongelmatonta tai helppoa. Tuntemistani potilaista tiedän muutaman tehneen itsemurhan. Kaikkein suurimmillaan itsemurhan esiintyvyys on itse asiassa heti diagnoosin jälkeen, kun epätoivo ensimmäisen kerran iskee.

– Suomessa itsemurhassa avustaminen ja eutanasia ovat eri asioita. Itsemurhassa avustaminen ei ole Suomessa rangaistava teko. Sitä, onko tällaista tapahtunut Suomessa, on mahdotonta tietää, mutta miksi ei – jos ajattelee omalle kohdalleen tilanteen, että haluaisi kuolla, niin voi kuvitella, että silloin haluaisi pyytää apua läheiseltä.

Eutanasian ja avustetun itsemurhan välinen ero on, että eutanasiassa lääkäri annostelee kuolettavan aineen potilaalle, itsemurhassa potilas ottaa sen itse.

– Lainsäädännön tekeminen eutanasiasta ei ole yksinkertaista. Ensin pitäisi puhua enemmän siitä, mitä nykyään tehdään tilanteissa, joissa ihmiset eivät kestä elämäänsä vaan kärsivät ja haluavat kuolla – olisiko heidän olonsa helpottamiseksi parempia keinoja, kuten erilaiset terapeuttiset keinot ja korkeatasoisen saattohoidon lisääminen? Ja kun keinoja ei ole, niin mitä sitten?

– Hollannissa 2,5–3 prosenttia kaikista kuolemista on lainsäädännön mahdollistamana eutanasioita. Suomessa tuskin puhuttaisiin tällaisista määristä, sillä kulttuurit ovat erilaisia, Hänninen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat