"Pitääkö minun todellakin kärsiä? Olisiko olemassa viimeistä piikkiä?" – Eutanasia-kansalaisaloite tänään eduskuntaan

Suomeen eutanasialakia ajavan Exitus ry:n puheenjohtaja Kari Viholainen pohtii pitkään ja perusteellisesti suomalaisen saattohoidon tilaa. Hän korostaa kuitenkin, ettei eutanasiaa pidä yhdistää vain vanhuksiin. Tärkeää sen sijaan on ymmärtää, että avustetussa kuolemassa sairas ihminen päättää omasta itsestään, omasta elämästään. 

Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelu eutanasialaista. Monen kymmenen vuoden sairaanhoitajakokemuksen omaava Viholainen sanoo, että ihmisen kärsimykselläkin on rajansa. Hän toivoo, että eduskunta suhtautuisi myönteisesti eutanasia-kansalaisaloitteeseen. Aloite sai taakseen noin 63 000 allekirjoitusta.

– Me pystymme kyllä Suomessa auttamaan hyvällä saattohoidolla vakavasti sairaita ja kuolemansairaita ihmisiä. Samaan aikaan meillä on ollut, on ja tulee aina olemaan ihmisiä, jotka eivät hyödy hyvästäkään saattohoidosta. Heillä täytyy olla se mahdollisuus päättää itse omasta kuolemastaan ja sen ajankohdasta, Viholainen sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Exitus ry:n puheenjohtajan mukaan Suomessa vuosittain kuolevista ihmisistä noin 15 000 katsotaan olevan saattohoitopotilaita.

– Me emme koskaan pysty turvaamaan niin hyvää ja laadukasta saattohoitoa, kun olisi tarve. Se on täysin mahdotonta. Valitettavasti saattohoidon laatu ja sisältö ovat liian riippuvaisia kuolevan ihmisen asuinkunnasta.

”Olisiko viimeistä piikkiä”

Viholainen työskenteli viimeiset kymmenen sairaanhoitajavuottaan saattohoitopotilaiden parissa. Hän näki työssään monenlaista tuskaa.

– Sain työssäni konkreettisesti kysymyksiä, että voisitko auttaa minua kuolemaan tai että onko teillä olemassa viimeistä piikkiä? Kysyttiin, että pitääkö minun todellakin kärsiä, eikö minulla ole muuta vaihtoehtoa?

– Ne keskustelut olivat hyvin haastavia ja hankalia. Siinä pitää kaikin keinoin vain pyrkiä tukemaan potilasta ja ihmisen hätää kaikin mahdollisin keinoin.

Puhuttaessa vanhustenhoidosta Viholainen nostaa tikunnokkaan yhden, hyvin tärkeän asian. Hoitohenkilökunnalla on nykyään liian vähän aikaa vanhuksille.

– On paljon yksinäisiä ihmisiä ja on kauheaa, jos hoitajallakaan ei ole sitä aikaa antaa sairaalle ihmiselle.

Eutanasia-aloite luovutettiin eduskuntaan 2:10

Eutanasian oltava oma päätös

Viholainen korostaa, että eutanasiassa eli avustetussa kuolemassa sairas ihminen päättää omasta itsestään, omasta elämästään.

Kyse ei koskaan voi olla siitä, että joku toinen päättää toisen puolesta. Eutanasiassa ihmisen täytyy olla oikeustoimikelpoinen ja lääkäri on prosessissa mukana.

Viholaisen mukaan Suomessa ei ole velvoitteita saattohoidon järjestämisestä, on vain suosituksia. Eduskunnan käsittelyyn jätetty kansalaisaloite korostaa sitä, että sairas ihminen on saanut kaiken mahdollisen lääketieteellisen avun ja parantavaa hoitoa ei enää ole jäljellä. Ihmisen kärsimyksen katsotaan myös olevan epäinhimillinen.

Eutanasian vastustajat ovat perustelleet kantaansa esimerkiksi sillä, että lain tultua voimaan eutanasia leviäisi erilaisiin ihmisryhmiin. Viholainen nostaa esimerkkeinä esiin vanhukset ja vammaiset.

– Suomeen ajetaan hyvin tarkkaa eutanasialainsäädäntöä. Esimerkiksi vakava masennus tai fyysinen vamma ei ole syy eutanasialle, puheenjohtaja muistuttaa.

Rahaan ja ikään katsomatta

Exitus ry:n puheenjohtaja korostaa, että eutanasialla ei ole mitään tekemistä säästöjen tai rahan kanssa. Hän sanoo myös, että eutanasiaa ei pidä yhdistää vain vanhuksiin ja vanhustenhoitoon.

– Eutanasia tulee kyseeseen tilanteessa, jossa ihmistä ei voida enää lääketieteellisesti auttaa. Oikeastaan vanhustenhoidon tilanne ei liity millään tavalla tähän eutanasiakysymykseen. Minulla aina särähtää korvaan, kun jotkut liittävät eutanasian vanhustenhoitoon tai vammaisuuteen. Ei siitä ole kyse.

– Kyllä minulle on soittanut kolmikymppisiä ihmisiä, jotka pohtivat asiaa.

Kansalaisille tehtyjen kyselyiden perusteella kannatus eutanasialle on ollut jo kymmenisen vuotta hyvin korkealla. Jopa yli 70 prosenttia suomalaisista kannattaa eutanasiaa. Iäkkäämpien ihmisten keskuudessa kannatus on hieman vähäisempää. Trendi on nouseva myös hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden keskuudessa.

Lääkäriliitto ja kristilliset ovat ilmaisseet vastustavansa eutanasialainsäädäntöä.

Viimeksi muutama päivä sitten työministeri Jari Lindström ilmoitti kannattavansa tänään keskusteluun tulevaa lainsäädäntöä henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat