Video: Eduskuntaryhmien edustajat kommentoivat eutanasia-kansalaisaloitetta

Eduskunnan puhemiehelle luovutetaan tänään eutanasian sallivaa lakia vaativa kansalaisaloite.

Sen allekirjoitti viime vuoden lopulla noin 63 000 ihmistä. Saattohoitoa antavat lääkärit sen sijaan eivät ole eutanasian kannalla. Tiedot käyvät ilmi Lääkäriliiton tuoreesta kyselystä. Ylilääkäri, Terhokodin johtaja Juha Hänninen muistuttaa, ettei kyselyn tulos edusta koko lääkärikuntaa.

Hänninen itse on muuttanut kantaansa eutanasiaan suhteen pitkän uransa aikana.

– Olen tehnyt työtä 25 vuotta ja nähnyt monenlaista kärsimystä. Omalta osaltani se olisi tekopyhää ajatella, etten voisi auttaa ihmisiä siinä tilanteessa, jossa muita keinoja ei ole ja he toivovat kuolemaa, Hänninen muotoili MTV:n Huomenta Suomessa.

Eutanasia-aloite luovutettiin eduskuntaan 2:10

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja puolueen entinen puheenjohtaja Päivi Räsänen muistuttaa eutanasian vastustajana, että kyse on pitkälti arvokysymyksestä. Räsänen on myös itse lääkäri.

– Kyllä perusteet löytyvät ihan lääketieteen etiikasta. Lääkärit ovat koulutettuja suojelemaan elämää. Itse vastustan tätä eutanasia-aloitetta. Milloinkaan ihmiskunnan historiassa ei ole ollut yhtä hyvää kivunhoitoa ja saattohoitoa kuin nyt. Ihminen voidaan jopa nukuttaa määräajaksi loppuvaiheessa, jos ei muuten häntä pystytä hoitamaan, Räsänen nosti esille.

– Voi olla, että saattohoito kehittyy niin hyväksi, että eutanasia on lopulta turha. Kukaan ei halua käyttää sitä, pohti Hänninen.

Eutanasia jakaa lääkäreitä 11:00

"Eutanasia ei ole hoitomuoto"

Räsänen pitää jopa merkillisenä sitä, että nykypäivänä eutanasia on noussut esille, kun käytettävissä on niin paljon muita keinoja. Kansalaisaloitteen hyvänä puolena Räsänen pitää sitä, että saattohoito on noussut esille ja myös sitä halutaan parantaa. Kummallisena hän pitää sitä, että potilas saisi päättää hoitomuodostaan.

– Ei potilaan itsemääräämisoikeudessa kuulu missään muussakaan sairaudessa se, että potilas saisi määrätä mitä hoitoa hänelle annetaan. Itsemääräämisoikeus on sitä, että potilas voi kieltäytyä hänelle ehdotetusta hoidosta, ei niin, että hän määrää mitä hoitoa hän saa, Räsänen sanoi.

– Eutanasiahan ei ole mikään hoitomuoto, vaan äärimmäinen toimenpide äärimmäisessä tilanteessa. Sen takia sitä erityislakia on laadittu joissain maissa. Kukaan ei taida olla sitä mieltä, että eutanasian toteuttaminen olisi normaalia lääketiedettä ja että lääkärin toimeen se ikään kuin kuuluisi jatkumona, Hänninen muistutti haastattelussa.

Huomenta Suomessa keskusteltiin myös kärsimyksestä ja siitä, milloin kärsimys on niin kovaa, että eutanasiaan voitaisiin päätyä. Katso tämä keskustelu artikkelin alta:

Milloin kärsimys riittää eutanasiaan? 14:00

Lue myös:

    Uusimmat