Ylilääkäri: Kyypakkauksesta ei hyötyä ampiaisen piston hoidossa

Kuluvan kesän lämpimät säät ovat lisänneet ampiaisten ja muiden hyönteisten määrää, minkä myötä moni on joutunut kärvistelemään kipeiden pistojen kanssa. Kyypakkausta suositellaan usein ampiaisen pistojen hoitoon. Siitä ei kuitenkaan ole ensihoidon ylilääkärin mukaan mitään hyötyä.

Keski-Suomen keskussairaalan ensihoidon ylilääkäri Mikko Lintu kertoo, että ampiaisen piston takia päivystykseen hakeutuvien määrä on ollut tänä kesänä suurempi, kuin aikaisempina vuosina. Hänen mukaansa pistopotilaita näkee päivittäin.

Henkeä uhkaaviin, ampiaisen pistosta johtuviin allergisiin reaktioihin, eli anaflaksioihin hän ei ole kuitenkaan Jyväskylän seudulla törmännyt.

– Suurin osa potilaista on sellaisia, että ei ole mitään ampiaisallergiaa ja he tulevat varmuuden vuoksi, kun ovat piston saaneet.

Hoitoon kannattaa hakeutua oireiden mukaan

Lintu kertoo, että hoitoon ei välttämättä tarvitse hakeutua, ellei ampiaisen pisto aiheuta yleisoireita. On normaalia, että pistos aiheuttaa kipua ja punoitusta.

Heikotus, hengenahdistus tai iholla leviävä punoitus puolestaan ovat merkkejä, joiden vuoksi kannattaa soittaa hätänumeroon. Myös kasvoihin tai kaulan alueelle osuneen piston kanssa kannattaa olla valppaana.

Allergiselle pisto saattaa aiheuttaa äkillisen yliherkkyysreaktion, joka voi johtaa pahimmillaan hengenvaaraan.

– Hoitoon kannattaa tulla oireiden mukaan. Jos ei tule kipua kummempia oireita niin ei välttämättä tarvitse huolestua.

Perinteisiäkin parannuskeinoja voi kokeilla

Kipeitä pistokohtia voi Linnun mukaan hoitaa kotoa löytyvillä tulehduskipulääkkeillä, antihistamiinilla tai tarvittaessa molemmilla.

– Kansanperinnekikkoja voi kokeilla myös. Esimerkiksi pistokohtaan valeltu etikka kuulemma laimentaa kivun.

Usein ampiaisen pistoon suositeltua kyypakkausta Lintu ei kuitenkaan pidä hyvänä hoitomenetelmänä.

– Kyypakkauksesta ei ole hyötyä. Sitä ei kannata ottaa. Jos tulee yleisoireita, niin täytyy soittaa hätänumeroon. Kyypakkauksen kortisoni vaikuttaa niin hitaasti, että se ei ehdi auttaa, jos yleisoireita ilmenee. Sen hyöty on muutenkin hyvin kyseenalainen, hän toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat