Yli sata kadonnutta löytänyt Reino Savukoski lähtee Tallinnaan etsimään kadonnutta Aria – "Matkaan lähtee Suomen ykkösnyrkit"

Porilainen Ari Saarilammi katosi marraskuun lopulla Tallinnan keskustasta. Miestä on etsitty yli kuukauden viranomaisten ja vapaaehtoisten voimin. Perjantaina Suomesta lähtee Tallinnaan kokeneiden etsijöiden joukko.  

Ari Saarilammin ystävään Tero Niskaseen otettiin Helsingin suunnalta yhteyttä jo Arin katoamisen aikoihin.

– Ottivat jo neljä viikkoa sitten yhteyttä ja pyysivät olla yhteydessä, kun aikaa kuuluu.

Operatiivisessa ryhmässä matkaan lähtee yhteensä kuusi henkilöä. Yksi lähtijöistä on yli sata kadonnutta löytänyt Reino Savukoski.

– Savukoski on erikoistunut nimenomaan vedenalaisiin vainajiin, Niskanen kertoo.

Niskasen mukaan etsintäpartiota ja etsinnöistä syntyviä kustannuksia rahoitetaan naapuriavun turvin. Auttajat ovat kuitenkin pitkälti olleet mukana omakustannehintaan.

– Valtaosa, lähes kaikki, ovat kantaneet kortensa kekoon. Kustannukset ovat minimaaliset. Hotelli Europan toimitusjohtaja vahvisti, että etsijät saavat majoittua siellä veloituksetta.

"Matkaan lähtee Suomen ykkösnyrkit"

Matkaan lähdetään perjantaina 29. joulukuuta. Yksi etsijöistä, Jenni Kukkonen, on paikalla kaksi päivää, Savukoski tarvittaessa aina tammikuun neljänteen päivään saakka.

– Perjantaina todennäköisesti paikkoja kartoitetaan ja siellä on myös viranomaisia toisessa päässä vastassa, Niskanen kertoo.

Suomesta viedään matkassa paljon kalustoa, muun muassa luotaimia, Savukosken etsintävene ja etsintään erikoistunut koira.

– Sellainen mielikuva on, että matkaan lähtee Suomen ykkösnyrkit, ihan keihäänkärjet, Niskanen kuvaa.

Valitettavasti toivo ystävän löytymisestä elossa on jo hiipumassa.

– On hyvin epätodennäköistä, että tilanne johtaisi muuhun kuin siihen, että Ari löytyisi hengettömänä.

Mikäli partio löytää Saarilammin, siirtyy toiminta viranomaistahoille.

– Jos hänet löydetään, poliisiviranomaiset tulevat mukaan, viranomaiset nostavat ruumiin ja se tullaan dokumentoimaan, Niskanen kertoo.

Jos Saarilammi löytyy, Niskanen ei osaa sanoa mitä sen jälkeen tapahtuu.

– Se on täysin auki, sitä varten on omat protokollat. Millä kustannuksella ja kenen valtuuksilla kaikki hoidetaan? Sen verran olen selvittänyt, että kunnalla on velvollisuus siunata ihminen.

Miehen mukaan prioriteeteissa ensimmäisenä on löytää Ari ja saada hänet Suomeen.

– Toivotaan, että hän löytyisi ja saataisiin mies omaan kotiin.

Vastakkainasettelua ei ole havaittu

Ystävät Porista eivät pääsääntöisesti lähde mukaan etsintäseurueeseen.

– Se on ammattilaisten koulutettujen etsijöiden työtehtävä, Niskanen toteaa.

Yksi Saarilammin läheisistä on Niskasen mukaan tehnyt päätöksen lähteä ryhmän mukana Tallinnaan.

– Ari vietti aina joulunsa tämän ystävänsä luona. Viralliset asiakirjat kulkevat hänen kauttaan. Ystävä haluaa mennä paikalle etsintöjä katsomaan.

Ystävät ovat koko ajan olleet aktiivisesti mukana Saarilammin katoamistutkinnassa. Saarilammilla ei ollut perhettä. Tämä onkin saanut Niskasen pohtimaan tilannetta myös lain kautta.

– Henkilölle, jolla ei ole omaisia, tarvittaisiin virkaholhooja. En ymmärrä, kun tällaisiin tapauksiin pitäisi nopeasti reagoida, kaikki on niin hidasta.

Kaikkineen Niskanen kuitenkin kiittelee sekä Suomen että Viron viranomaisten apua ja suhtautumista asioihin.

– Olen ollut Suomen päässä yhteydessä tutkinnanjohtajien esimieheen. Hänen kokemustensa mukaan koirat ovat erinomainen apuväline etsinnöissä.

– Käsitykseni mukaan kaikki luvat ovat kunnossa ja etsijät ovat lämpimästi tervetulleita. En ole havainnut, että viranomaiset suhtautuisivat kielteisesti. Vastakkainasettelua ei ole havaittu.

Niskasen sanoin vaikeassa matkassa on ollut paljon hyvää tahtoa.

– Autamme myös toiseen suuntaan. Pyyteetöntä, vilpitöntä avunantoa. Siitä ei voi olla kuin onnellinen.

Lue myös:

    Uusimmat