Yli 50-vuotias, harkitse näissä tutkimuksissa käymistä

Ikääntyminen tuo kokemusta, mutta sen kääntöpuolena on ikääntyvän kehon mukanaan tuomat vaivat ja sairaudet, joita kannattaakin tutkituttaa säännöllisesti.

Yhdysvaltain hallituksen osastona toimiva terveydenhuollon tutkimuksen ja laadun virasto on listannut sivuillaan terveyteen liittyviä asioita, jotka yli 50-vuotiaan tulisi huomioida.

Oman terveyden vuoksi kannattaakin miettiä, olisiko tarpeellista mennä näihin yleisiin tutkimuksiin.

1. Verenpaineen mittaus

Yli 50-vuotiaiden tulisi mittauttaa verenpaineensa ainakin kahden vuoden välein. Korkea verenpaine voi johtaa sydänsairauksiin. Se saattaa vahingoittaa valtimoita ja aiheuttaa aivohalvauksia ja sydäninfarkteja.

Verenpaine on koholla, kun yläarvo on 140 tai ala-arvo yli 90 tai näitä korkeampi. Verenpainetta voi alentaa vähentämällä suolaa ja lisäämällä liikuntaa. Tupakointi ja ylipaino ovat pahaksi verenpaineelle.

Verenpainetta voi mitata myös kotona verenpainemittarilla.

2. Verensokeri

Verensokerin mittaaminen on tärkeää diabeteksen selvittämisen kannalta.

Hoitamattomana diabetes voi vaikuttaa epäedullisesti sydämen, aivojen, silmien, jalkojen, munuaisten ja hermojen toimintaan.

3. Keuhkojen röntgenkuvaus

Tämä tutkimus koskee erityisesti tupakoitsijoita, joilla on kohonnut riski sairastua keuhkosyöpään.

Jos olet 55–80-vuotias ja olet polttanut ainakin 30 askia tupakkaa vuodessa, tai lopettanut tupakanpolton 15 vuoden sisällä, kannattaa kääntyä sairaanhoitajan tai lääkärin puoleen ja puhua mahdollisista keuhkosyöpätutkimuksista.

4. Kolesteroli

Kolesterolitasot kannattaa käydä mittauttamassa, mikäli tupakoit, olet ylipainoinen, suvussasi on todettu korkeaa kolesterolia tai jos miessukulaisesi on kuollut ennen 50 vuoden ikää tai naissukulaisesi ennen 60 ikävuotta.

Kovaa rasvaa tulisi välttää, ettei veren huonolaatuinen kolesteroli nousisi merkittävästi.

5. Luuntiheysmittaus

Vanhetessa riski sairastua osteoporoosiin eli luukatoon kasvaa. Perinnölliset seikat voivat vaikuttaa luuntieheyteen, mutta vanhemmiten riski sairastua osteoporoosiin kasvaa.

Myös vähäinen liikunta, tupakointi, vaihdevuodet, vähäinen kalsiumin ja D-vitamiinin saanti sekä jotkut lääkkeet voivat lisätä osteoporoosin vaaraa.

Osteoporoosi voidaan määrittää DXA-luuntiheysmittauksella. Kyseessä on sädetutkimus, joten siihen tarvitaan aina lääkärin lähete.

6. Masennus

On normaalia, että mieliala vaihtelee, mutta mikäli olet usein masentunut tai mielenkiintosi ja mielihyväntunne on selvästi vähentynyt, kannattaa miettiä, voiko taustalla olla masennusta.

Myös laihtuminen tai painonnousu, unettomuus tai lisääntynyt unentarve, väsymys ja voimattomuus, keskittymisen puute tai kuolemaan liittyvät mielikuvat tai itsemurha-ajatukset saattavat kieliä masennuksesta.

Jos tällaiset oireet jatkuvat, on hyvä kääntyä lääkärin, psykiatrin tai psykoterapeutin puoleen.

7. Mammografia

Rintasyöpä koskettaa monta yli 50-vuotiasta naista. Se onkin naisten yleisin syöpä. Rintojaan kannattaa tutkia itsenäisesti mahdollisten kyhmyjen varalta. Jos jotain epäilyttävää löytyy, kannattaa mennä tutkituttamaan rintansa.

Suomessa kunnat järjestävät myös 50–69-vuotialille seulontoja joka toinen vuosi.

8. Geenitestit

Jos suvussasi esiintyy rinta-, munasarja- tai vatsakalvon syöpää, kannattaa kääntyä lääkärin tai sairaanhoitajan puoleen ja kertoa siitä.

Mikäli suvussa on todettu paljon edellä mainittuja syöpätapauksia, periytyvä alttius voidaan tutkia DNA-tutkimuksella.

9. Papa-koe

Papa-kokeella tutkitaan mahdollista kohdunkaulansyöpää ja gynekologisia tulehduksia.

Suomessa naiset saavat kutsun Papa-seulontaan viiden vuoden välein 30–60 vuoden iässä. Tutkimukseen voi myös itse hakeutua, jos tunnistat itsessäsi joitain gynekologisia oireita. Tutkimuksissa kannattaa käydä vähintään viiden vuoden välein.

10. Kolonoskopia

Kolonoskopialla eli paksusuolen tähystyksellä voidaan havaita esimerkiksi kasvain tai tulehdus suolistossa, jotka saattavat aiheuttaa vatsakipuja, ripulia ja erilaisia suolen toiminnan muutoksia.

Lähde: Terveyskirjasto.fi, Huffingtonpost.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja