Yhteislausunnon mukaan Israelin avunantomalli on vaarallinen, ruokkii epävakautta ja riistää gazalaisilta ihmisarvon.
Yli 20 maata vaatii yhteisessä lausunnossa Gazan sodan loppumista. Myös Suomi on allekirjoittaneiden maiden joukossa, selviää Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kokonaisuudessaan maanantaina julkaisemasta ulkoministerien lausunnosta.
Lausunnon takana ovat muun muassa Britannian, Australian, Kanadan ja Ranskan ulkoministerit sekä EU:n tasa-arvosta, varautumisesta ja kriisinhallinnasta vastaava komissaari Hadja Lahbib.
– Sodan Gazassa on loputtava nyt. Siviilien kärsimys on saavuttanut uusia syvyyksiä, lausunnossa sanotaan.
Lausunnon allekirjoittajat kehottavat osapuolia ja kansainvälistä yhteisöä päättämään sodan välittömällä, ehdottomalla ja pysyvällä aselevolla.
Maat tuomitsevat Israelin tavan jakaa avustuksia alueelle tiputellen sekä sen, että satoja palestiinalaisia on tapettu heidän etsiessään ruokaa tai vettä.
– Israelin hallituksen avunantomalli on vaarallinen, ruokkii epävakautta ja riistää gazalaisilta ihmisarvon.
Lausunnossa tuomitaan myös se, että äärijärjestö Hamas otti lokakuussa 2023 Israeliin tekemässään hyökkäyksessä panttivankeja ja vaatii heidän välitöntä vapauttamistaan.
– Neuvoteltu aselepo tarjoaa parhaat mahdollisuudet tuoda heidät kotiin ja lopettaa heidän perheidensä tuska.
Ulkoministeri Elina Valtonen kertoo viestipalvelu X:ssä myös Suomen allekirjoittaneen 20 maan yhteislausunnon.
Israel hyökkäsi uudelle alueelle
Israel käynnisti maanantaina maa- ja ilmaiskut Gazan keskiosassa alueelle, jonne se ei ole aiemmin tehnyt maahyökkäystä.
Israelin tulituksesta Deir al-Balahin kaupungissa raportoivat Gazan väestönsuojeluvirasto ja silminnäkijät. Myös brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö raportoi tulituksesta BBC:lle.
Israelin asevoimat ei antanut välitöntä kommenttia asiasta, mutta oli sunnuntaina antanut kehotuksen poistua Deir al-Balahin alueelta.
YK:n hätäaputoimisto (OCHA) on arvioinut, että alueella oli kehotuksen antamisen aikaan 50 000–80 000 ihmistä.
Deir al-Balah on yksi niistä harvoista Gazan osista, joissa Israel ei ole suorittanut merkittävää maaoperaatiota yli 20 kuukautta kestäneiden sotatoimiensa aikana.