Mainos

Ainakin 27 kuoli yökerhopalossa Bukarestissa - Romanian hallitus hätäkokoukseen

Romaniassa hallitus kokoontuu tänään hätäkokoukseen yöllä Bukarestissa tapahtuneen yökerhopalon takia.  

Ainakin 27 ihmistä kuoli ja yli 160 loukkaantui, kun bukarestilaisella Colectiv-klubilla syttyi tuhoisa tulipalo.

Yökerhossa oli meneillään metalliyhtyeen konsertti, jota seuraamassa oli jopa 400 ihmistä.  

Yökerhossa syntyi paniikki

Silminnäkijöiden mukaan tulipalon syttymistä seurasi paniikki, jossa pakenevat talloivat toisiaan. Kyseessä on Bukarestin tuhoisin onnettomuus vuosikymmeniin.  

Romanian varapääministerin Gabriel Oprean mukaan onnettomuuden syiden tutkinta aloitetaan välittömästi. Maan terveysministeri on vedonnut bukarestilaisiin, jotta nämä luovuttaisivat verta loukkaantuneiden hoitamista varten.  

Varasisäministeri Raed Arafatin mukaan loukkaantuneita hoidetaan kymmenessä sairaalassa eri puolilla Bukarestia. Ainakin 25 ihmistä on terveysviranomaisten mukaan kriittisessä tilassa.  

–Tilanne on vakautumassa hiljalleen. Loukkaantuneiden joukossa on palovammoja saaneita, savua hengittäneitä ja tungoksessa loukkaantuneita, Arafat sanoi.  

Hänen mukaansa osa uhreista on yhä tunnistamatta.  

Romanian presidentti Klaus Iohannis kirjoittaa Facebook-tilillään olevansa syvästi pahoillaan Bukarestin tulipalosta.  

– Tämä on erittäin surullinen päivä meille kaikille, maallemme sekä minulle henkilökohtaisesti, presidentti kirjoitti. 

Uloskäyntejä mahdollisesti auki vain yksi  

Tulipalon syyksi on arveltu konsertin tulitehosteita tai mahdollisesti klubin sisällä ammuttuja ilotulitteita. Klubi mainosti etukäteen illan esityksen sisältävän pyrotekniikkaa.   

Tulitehosteet aiheuttaneet useita tuhoisia yökerhopaloja 

– Brasiliassa 241 ihmistä kuoli ja noin 600 loukkaantui vuonna 2013 syttyneessä yökerhopalossa. Palo sai alkunsa esityksessä käytetyistä tulitehosteista. Tutkinnassa yökerhon turvatoimet todettiin puutteelliseksi. Yhdeksän henkilöä sai syytteen kuolemantuottamuksesta, heidän joukossaan yökerhon omistajat ja pyrotekniikkaa käyttäneet muusikot.  

– Venäjän Uralilla Permin kaupungissa syttyi vuonna 2009 yökerhopalo, jossa kuoli lähes 160 ihmistä. Palo sai alkunsa yökerhossa käytetystä laittomasta tulitekniikasta. Kaikkiaan seitsemän ihmistä todettiin syyllisiksi paloon ja heidät tuomittiin 4-9 vuoden vankeusrangaistuksiin.  

– Argentiinassa uudenvuoden ilotulite sytytti yökerhon katon tuleen ja 192 ihmistä kuoli vuonna 2004.  

– Yhdysvalloissa Rhode Islandilla hevibändin tulitehosteista alkanut palo tappoi sata ihmistä vuonna 2003.  

– Kaikkien aikojen tuhoisin yökerhopalo tapahtui vuonna 1942 Bostonissa, Yhdysvalloissa. Cocoanut Grove -yökerhon palossa menehtyi 492 ihmistä.  

Silminnäkijöiden mukaan palo sai alkunsa, kun yökerhorakennuksen pilari ja osa kattoa syttyivät tuleen, minkä jälkeen palo levisi räjähdysmäisesti. Paloa paenneet, paniikkiin joutuneet ihmiset talloivat toisiaan yrittäessään ulos. 

– Viidessä sekunnissa koko katto oli tulessa ja seuraavassa kolmessa me kaikki ryntäsimme ainoalle ovelle, palosta pelastunut nuori nainen kertoo romanialaiselle Antena 3 -kanavalle.  

Myös monet mediat raportoivat vain yhdestä sisäänkäynnistä klubilla. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan rakennuksessa oli toinen sisäänkäynti, mutta sitä ei saanut auki sisäpuolelta, ja pakenevien ihmisten täytyi murtaa se päästäkseen pois palavasta rakennuksesta.

Yökerho toimi BBC:n mukaan vanhassa tehdasrakennuksessa.  

Yökerhossa esiintyi romanialainen metallimusiikkiyhtye Goodbye to Gravity. Bändi oli mainostanut konserttia Facebook-sivullaan uuden levynsä markkinoinnin avajaistapahtumana.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.