Mainos

Yli 1200 lasta ja nuorta on altistunut HIV:lle ja hepatiitille USA:ssa – hammashoidossa käytettyjä välineitä ei oltu steriloitu kunnolla

Yli 1200 lasta ja nuorta on altistunut HIV- ja hepatiittiviruksille Seattlessa, Yhdysvalloissa. Nuorten hammashoidossa on käytetty puutteellisesti steriloituja välineitä. 

Yhdysvaltalainen terveysyhtiö Neighborcare Health kutsuu yli 1200 oppilasta testattavaksi HIV-, C- ja B-hepatiittivirusten tartuntariskin vuoksi. Yhtiö järjestää hammashoitoa 12 koulussa Seattlessa ja Vashonin saarella. Asiasta uutisoivat useat paikallismediat, kuten MyNorthwest ja KOMO News

Hammashoidossa käytetyt välineet desinfioitiin, mutta niitä ei kunnollisesti steriloitu, kertoi yhtiö oppilaiden vanhemmille lähetetyssä tiedotteessa. Kyseiset välineet olivat hampaiden puhdistukseen ja paikkaukseen käytettäviä instrumentteja.

– Tämä on todella huolestuttavaa. Altistuneet ovat pieniä lapsia. Luulet, että he menevät vain rutiinitarkastukseen ja sitten se voikin muuttaa koko heidän elämänsä, kommentoi kolmen mahdollisesti altistuneen lapsen vanhempi Jennifer Trice paikalliselle MyNortwest -lehdelle. 

Pelkkä desinfiointi ei riitä

Yhtiön mukaan välineet desinfioitiin pinnalta nestemäisellä desinfiointiaineella, jonka pitäisi tappaa myös HIV- ja hepatiittivirukset. Välineitä ei kuitenkaan puhdistettu sterilisoimalla, jota yhtiön hygieniavaatimukset edellyttävät.

Desinfioinnissa mikrobien määrää vähennetään kemiallisilla aineilla esineiden pinnalta. Kaikkien mikrobien ja niiden itiöiden tuhoamiseen sen sijaan tarvitaan kuumaan ilmaan tai höyryyn perustuvaa sterilointia. Tämän takia on mahdollista, että välineiden pinnalta ei  tuhottu kaikkia taudinaiheuttajia. 

Neighborcare Healthin mukaan riski viruksille altistumiselle on matala, mutta yritys on pyytänyt kaikkia yli 1200 hammashoitoa saanutta oppilasta maksuttomiin testeihin. Yhtiö on myös ilmoittanut kouluttaneensa henkilökuntaansa uudelleen tapahtumien tultua ilmi.

– Ensimmäisenä haluamme selkeästi ilmaista, miten syvästi pahoillamme olemme tapahtuneesta ja kaikesta huolesta, jota se potilaille ja heidän vanhemmilleen aiheuttaa, kommentoi yhtiön toimitusjohtaja Michael Erikson vanhemmille lähetetyssä tiedotteessa KOMO Newsin mukaan. 

– Haluamme olla avoimia tapahtumien selvittämisessä, altistuneiden potilaiden riskien arvioinnissa ja keinoista, joilla varmistamme, ettei tällaista vahinkoa tapahdu koskaan uudelleen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja