Mainos

Yli 12 miljoonaa jakamatta – miksi veronpalautukset eivät kiinnosta?

Valtava kasa euroja, eikä ketään ottajaa. Viimeisten viiden vuoden ajalta on jäänyt jakamatta veronpalautusrahoja kaiken kaikkiaan 12,5 miljoonaa euron edestä. Saajia olisi yhteensä 50 000 suomalaista.

– Suurin lunastamaton summa on 6 500 euroa. Keskimääräinen summa on 250 euroa, kertoo Verohallinnon viestintäjohtaja Mikko Mattinen.

Tämän vuoden veronpalautuksia uhkaa jäädä maksamatta vielä aiempia vuosia enemmän. Tällä hetkellä 116 000 ihmistä ei ole ilmoittanut Verohallinnolle, kuinka haluavat veronpalautuksensa lunastaa.

– Tämä on jännä ilmiö. Edellisenä vuonna luku oli 60 000, viime vuonna 90 000 ihmistä ei kertonut tilinumeroaan ja nyt se määrä on vain kasvanut. Kun katson ulos, talouden taivas on yhtä harmaa kuin Helsingin yllä roikkuvat pilvet. Että rahan pitäisi kyllä periaatteessa kiinnostaa aktiivisemmin tänä päivänä. Silti veronpalautusten uupuva joukkue kasvaa vuosi vuodelta, sanoo Verohallinnon viestintäjohtaja Mattinen.

Veronpalautukset nostettavissa takautuvastikin

Hänen mukaansa suuri osa uupuvassa joukkueessa pelaavista on nuoria.

– Pääsääntöisesti henkilöt, jotka eivät ole tilinumeroaan Verohallinnolle ilmoittaneet, ovat alle 30-vuotiaita suomalaisia. Tämän takia olemme olleet esimerkiksi Facebookissa hyvin aktiivisia ja olemme yrittäneet houkutella kyseistä joukkuetta toimimaan aktiivisesti, jotta saisivat veronpalautuksensa joulukuun alussa.

Mutta miksi nuoret? Eikö juuri heillä ole taloudellisesti tiukempaa?

– Todennäköisesti sen takia, että heille juuri tuohon kohderyhmään palautettavat rahat saattavat olla ovat niin pieniä, että he eivät ehkä vaivaudu, Mattinen arvioi.

– Ajattelisin, että kun rahaa on vähän, niin sitä entistä herkemmin kerättäisiin ja veronpalautuksetkin kelpaisivat mutta näin nyt ei vaan ole tänä päivän, Mattinen jatkaa.

"Nyt on kiire"

Jos rahat ovat vähissä ja veronpalautukset mahdollisesti jääneet lunastamatta, ovat palautukset nostettavissa myös takautuvasti.

– Rahat eivät ole kadonneet minnekään, päinvastoin. Ne ovat erittäin hyvässä tallessa. Valtiokonttori säilyttää rahoja, ja kun henkilö tulee siihen tulokseen, että nyt on aika saada rahat omalle tilille, niin sieltä kyllä löytyy.

– Ainakin viimeiseltä viideltä vuodelta löytyvät tiedot eli on oikeus saada veronpalautuksia. Käytännössä pitää olla Verohallintoon yhteydessä, Mattinen ohjeistaa.

Tänä vuonna maksettavien veronpalautusten suhteen Verohallinto kehottaa toimimaan ripeästi. Tilinumeron on ilmoitettavat perjantaihin mennessä, jotta veronpalautuseurot kilahtaisivat pankkitilille joulukuun 3. päivänä.

– Nyt on kiire. Nyt jos koskaan kannattaa ilmoittaa se tilinumero. Jos perjantaista myöhästyy, sitten Verohallinto lähettää maksuosoituksen Osuuspankin kautta. Se tulee käytännössä ihan fyysisesti postitse ja lapun avulla voi mennä Osuuspankkiin rahat nostamaan.

Tilinumeron voi Verohallinnolle ilmoittaa sähköisesti vero.fi -palvelussa, johon kirjaudutaan henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.