Yli 10 risteilyalusta matkustajineen merellä ilman toivoa pääsystä satamaan – yhdellä kyydissään useita menehtyneitä matkustajia

Matkustajalaivat ovat koronaviruksen kovassa otteessa: Aluksia seilaa maailman merillä ilman pääsylupia satamiin, kyydissään jopa useita menehtyneitä matkustajia 1:00
Neljä matkustajaa on kuollut Holland American risteilyaluksella.

Koronavirusta aiheuttava COVID-19 lietsoo pelkoa niin maalla kuin merellä. Yli kymmenen risteilyalusta matkustajineen on parhaillaan eristyksissä merellä, kun satamat eivät ota niitä vastaan eikä ihmisiä päästetä maihin. Osalla aluksista jyllää myös tautiepidemia.

Useat risteilyalukset kamppailevat pelättyä koronavirusta vastaan. Tämän tietää myös maailman suurin risteilyteollisuuden yritys Cruise Lines International Association (CLIA), joka omistaa 38 risteily-yhtiötä ja sillä on kaikkiaan 277 alusta.

CNN:n mukaan yrityksellä onkin useita matkustajalaivoja maailman merillä paraikaa. Osa on joutunut muuttamaan reittisuunnitelmaansa satamarajoitusten vuoksi ja onnistunut välttymään koronavirusvyyhdiltä, mutta osa risteilijöistä taistelee leviävää tautia vastaan.

Neljä matkustajaa menehtynyt risteilyllä

Holland American Zaandam -matkustajalaivan kyydissä on yli 1 200 matkustajaa ja liki 600 miehistön jäsentä.

Aluksen oli tarkoitus matkustaa Argentiinan Buenos Airesista Chilen San Antonioon ja telakoitua päämääräänsä 21. maaliskuuta, mutta nyt viikkoa myöhemmin se onkin suuntaamassa kohti Floridaa.

Matkustusreittiin tehtiin muutos, sillä osa matkustajista sai koronavirukselle tyypillisiä oireita. Ketään ei päästetty pois Chilessä, sillä karanteenilaivalta ei saanut poistua. Ainakin 53 vierasta ja 85 miehistön jäsentä on valitellut influenssan kaltaisia oireita.

Laivayhtiöstä on vahvistettu CNN:lle, että ainakin kahdella aluksella olleella on todettu koronavirustartunta ja neljä matkustajaa on menehtynyt. Sitä, ovatko matkustajat menehtyneet koronavirukseen, ei ole vahvistettu.

Pitkittyneen poikkeusreitin vuoksi Zaandam on kärsinyt ruoka-aineiden ja muiden välttämättömien tarvikkeiden puutteesta. Panaman edustalla alus vastaanotti niin ruokaa, lisää henkilökuntaa kuin koronavirustestejä yhtiön toiselta alukselta, Rotterdamilta.

Yhtiö on suunnitellut siirtävänsä terveitä matkustajia ja miehistön jäseniä Rotterdamin kautta maihin.

CNN:n mukaan Zaandamin olisi määrä saapua Floridan Fort Lauderdaleen 30. maaliskuuta.

Unelmaristeily muuttui painajaiseksi

Artania-risteilyalus lähti puolestaan matkaan Saksan Hampurista 21. joulukuuta. Sen oli määrä palata takaisin 140 päivän päästä, mutta telakoiduttuaan Australiaan laivalla todettiin useampi koronavirustartunta.

CNN:n mukaan yhdellä laivalta jo poistuneella matkustajalla on vahvistettu virustartunta. Tämän jälkeen Australian viranomaiset ovat vahvistaneet tartunnan ainakin seitsemällä Artanian matkustajalla.

Laivayhtiön mukaan nämä seitsemän matkustajaa on siirretty paikallisiin sairaaloihin hoitoihin ja karanteeniin.

CNN:n mukaan laivan muut matkustajat poistetaan alukselta 29. maaliskuuta, jolloin heidän on määrä matkustaa takaisin kotimaahansa lentämällä.

Lue myös:

    Uusimmat