Ylen kysely: Vihreät valmiina lähtemään hallituksesta, jos budjettiriihessä ei sovita ilmastotoimista – keskustalle tärkeän turpeen alasajoa vaaditaan

Vihreät saattavat lähteä hallituksesta, jos syksyn budjettiriihessä ei sovita ilmastotoimista, kertoo Yle.

Yli puolet Ylen kyselyyn vastanneista vihreistä vaikuttajista on valmis lähtemään hallituksesta, jos riihessä ei synny konkreettisia päätöksiä ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Vain 16 prosenttia päättäjistä on sitä mieltä, että hallituksessa on pysyttävä, vaikka riihessä ei päätettäisi ilmastotoimista. Vajaa kolmasosa vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Kysely lähetettiin 74:lle vihreiden eduskuntaryhmän, puoluehallituksen ja puoluevaltuuskunnan jäsenelle. Heistä 43 eli lähes 60 prosenttia vastasi kyselyyn.

Suurin osa vastaajista istuu vihreiden valtuuskunnassa, joka puolueen sääntöjen mukaan päättää hallitukseen menosta ja siellä pysymisestä yhdessä eduskuntaryhmän kanssa.

Erityisesti vastaajat peräänkuuluttivat turpeeseen liittyviä päätöksiä. Lähes 90 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että budjettiriihessä on tehtävä päätöksiä turpeen käytön alasajosta. Monien asiantuntijoiden mielestä turpeen polton tai sen saaman verotuen lopettaminen olisivat tehokkaita päästövähennystoimia. Etenkin keskusta on hallituspuolueista halunnut pitää kiinni turpeen käytöstä.

Lue myös:

    Uusimmat