Ylen kysely: Ei karanteenipäivärahaa riskimaihin matkustaville

3:38
MTV Uutiset selvitti: Tällainen on koronalennoista tunnettu Skopje – miksi Suomesta matkustetaan Pohjois-Makedoniaan?

Kolme neljästä suomalaisesta epäisi Kelan maksaman tartuntatautipäivärahan riskimaihin matkustavilta, jotka määrätään karanteeniin. Asia selviä Ylen kyselystä.

Ylen mukaan yli puolet eli 52 prosenttia vastanneista haluaisi muuttaa lakia niin, ettei karanteenikorvauksia makseta riskimaihin matkustaneille.

Lisäksi lähes joka neljäs (24 prosenttia) totesi, että lakia pitäisi muuttaa niin, ettei karanteenikorvauksia makseta, jos mitä tahansa koronasuosituksia ei ole noudatettu.

Hallitus käsitelee asiaa tällä viikolla

Ylen A-studiossa toissa viikolla vieraillut pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen selvittävän, voidaanko lakia muuttaa siten, että tartuntatautilain mukaisesta karanteenista voitaisiin olla maksamatta tartuntatautipäivärahaa. Hallitus käsittelee asiaa alkavalla viikolla.

Ylen haastattelema perustuslakiasiantuntija, Tampereen yliopiston hallintotieteiden apulaisprofessori Pauli Rautiainen ihmettelee hallituksen aikeita.

– Jos ihminen pannaan karanteeniin, hänen kuuluu saada päivärahaa, oli hän käyttäytynyt miten tahansa. Koko ajatus siitä, että me luokittelisimme ihmiset oletusten perusteella kunniallisiin ja kunniattomiin, oikeutettuihin ja ei-oikeutettuihin on perustavalla tavalla ristiriidassa meidän oikeusvaltion perusperiaatteiden kanssa, Rautiainen sanoo.

Taloustutkimus haastatteli Ylen toimeksiannosta reilua tuhatta suomalaista loppuviikosta internetpaneelissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja