Hallitus linjaa: Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän koronarokottamisen

7:20
Hallitus neuvottelee uusista koronarajoituksista Säätytalolla – näin pääministeri Sanna Marin kuvailee neuvotteluiden antia

Hallitus on tänään neuvotteluissaan linjannut, että sairausvakuutuslakia muutetaan niin, että Kela voisi korvata työterveyshuollossa tehtävän koronarokottamisen. Korvauskustannukset rahoitettaisiin valtion varoista. Korvauksen suuruus on tarkoitus päättää myöhemmin.

Lisäksi hallitus esittää, että yksityisessä ja julkisessa terveydenhuollossa tehtävien rokotusten matkakustannukset tulevat korvattaviksi. Hallitus antaa esityksen koronarokottamisen korvaamisesta eduskunnalle helmikuussa.

Hallitus keskusteli tänään neuvotteluissaan Helsingin Säätytalossa myös siitä, miten ulkomaista kausityövoimaa saataisiin terveysturvallisesti Suomeen. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan työnantajille laaditaan ohjeet terveysturvallisesta maahantulosta ja karanteenista. Hallitus linjaa maahantulon ehdoista ohjeistuksen valmistuttua.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty

Maa- ja metsätalousministeriö on STT:n tietojen mukaan esittänyt, että EU:n ulkopuolelta, esimerkiksi Ukrainasta, tulevat kausityöntekijät lennätettäisiin charter-lennoilla keskitetysti Helsinki-Vantaalle, jossa heidät ohjattaisiin suoraan koronatestiin. Sen jälkeen työnantajat hakisivat heidät lentokentältä omille työpaikoilleen, jossa he olisivat omaehtoisessa karanteenissa, kunnes toinenkin testi olisi otettu.

Toinen koronatesti tulisi hybridistrategian mukaisesti ottaa 72 tunnin kuluttua.Charter-lennoista on ministeriön mukaan viime vuoden perusteella hyviä kokemuksia. Kausityöntekijät itse maksaisivat lennot.

Viime vuonna testauksia ei maahan saapuville kausityöntekijöille tehty.Maa- ja metsätalousministeriö perustaa esityksensä siihen, että työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan välttämättömiä ulkomaista työvoimaa edellyttäviä työtehtäviä on erityisesti muun muassa maa-, puutarha- ja kalataloudessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja