Yleisurheilun supertähti halusi alun perin NHL-kiekkoilijaksi – sai lempinimen ikoniselta puolustajalta

Daniel Ståhl kiskaisi Timanttiliigan kilpailuennätyksen 0:39
Videolla Daniel Ståhlin tyylinäytettä kiekkoringissä.

Tällä kaudella neljänneksi kaikkien aikojen kiekonheittäjien listalla noussut Ruotsin kiekkojätti Daniel Ståhl halusi alun perin NHL-jääkiekkolijaksi, kertoo Sportbladet.

Suomeakin puhuva Ståhl on kiskaissut kiekkoa tällä kaudella hurjiin lukemiin 71,86. Yleisurheilun valitseminen ei ollut kuitenkaan itsestään selvä valinta ruotsalaiselle, sillä hän itse halusi jääkiekkoilijaksi. Ståhl unelmoi NHL:stä ja Stanley Cupin voittamisesta.

– Jääkiekko oli hänen kiinnostuksen kohde. Sisko harrasti yleisurheilua. Se oli hänen juttunsa ja se oli mielestämme hyvä niin, Ståhlin isä Janne sanoo.

Ståhlin vanhempi sisar Anneli oli kelpo moukarinheittäjä. Ståhl itse oli innoissaan jääkiekosta ja 15-vuotiaana hän pelasi AIK:n paidassa. Joukkue oli mukana kevään 2007 Viking Line Cupissa, jossa hän kohtasi tulevia NHL-pelaajia, kuten Rickard Rakellin ja Mattias Janmarkin.

Vasempana puolustajan pelannut ruotsalaisjätti oli kaikkia päätä pitempi. Hän sai lempinimen ikonisen NHL-puolustaja Zdeno Charan mukaan. 42-vuotias Chara on 206 senttiä pitkä ja hän jatkaa NHL-uraansa edelleen Boston Bruinsissa.

– Häntä kutsuttiin aina Charaksi. Hirveän moni ei kutsunut häntä miksikään muuksi. Pelkästään Chara ja se riitti, kaikki tiesivät kenestä oli kyse, isä Janne kertoo.

– Hän oli jo silloin talon kokoinen. Melkein yhtä iso, kuin hän on nyt. Meillä muilla oli tuskin murrosikä alkanut. Se on selvää, että hän erottui joukosta, Ståhlin entinen joukkuetoveri ja nykyään Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla AIK:ssa kiekkoileva Filip Windlert toteaa.

Windlert on sitä mieltä, että Ståhl teki urallaan oikean lajivalinnan.

– Toivottavasti en pahoita hänen mieltään. Hän on lajissaan maailman paras, enkä usko, että hän olisi saavuttanut yhtä paljon jääkiekkoilijana. 

Ståhl jätti jääkiekon sen jälkeen, kun hän pääsi 16-vuotiaana Ruotsin nuorten joukkueeseen Suomi-maaotteluun.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun hän sai pukea päälleen maajoukkueen värit ja mielestäni se ratkaisi lajin lopullisesti. Hän pääsi mukaan maajoukkueeseen ilman, että hän oli edes yleisurheilija, Ståhlin perheen läheinen ystävä Åke Ruus kertoo.

Jääkiekon lopettaminen ei ollut helppo pala Ståhlin isälle.

– Se oli suuri suru, kun hän lopetti jääkiekon. Se oli niin jännittävää ja hauskaa seurata hänen otteluitaan sekä harjoituksiaan, isä Janne sanoo.

Janne on kuitenkin vakuuttunut siitä, että jääkiekko loi korvaamattoman pohjan yleisurheilu-uralle.

Ståhl lähtee tavoittelemaan loppukesän Dohan MM-kisoista ensimmäistä arvokisakultaansa. Hän voittanut MM-hopeaa Lontoossa 2017 ja EM-hopeaa Berliinissä 2018.


Lue myös:

    Uusimmat