NHL-draftin kuumin suomalaisnimi koki erilaisen kiekkokulttuurin ulkomailla – avaa nyt kokemuksiaan: "Jokainen sai aina kupillisen"

HIFK:n Anton Lundellia, 18, povataan suomalaiseksi kärkivaraukseksi tulevassa jääkiekkoliiga NHL:n varaustilaisuudessa. Venäläistaituri Pavel Datsjukia lapsena paljon seurannut keskushyökkääjä kertoo nyt, milloin hän oivalsi, että hänestä voi tulla huippukiekkoilija, ja mitä hän muistaa ajastaan Tshekissä.

Entisen huippumaalivahdin Jan Lundellin poika Anton rakastui lajiin heti pienenä. Hän pääsi nuorena poikana pelaamaan lajia myös Tshekissä, kun Jan-isä koppasi kiekkoja maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla KLH Chomutovin joukkueessa kaudella 2008–09. Anton sai maistaa maassa varsin erilaista kiekkokulttuuria.

– Aina voittopelin jälkeen tuotiin pikkupojille joku limu. Jokainen sai aina kupillisen siitä voiton jälkeen. Talviklassikossa puolestaan kun laitetaan silmien alle värejä, ne olivat siellä joka pelissä päällä, Anton Lundell muistelee Antero Mertarannan haastattelussa.

Viime tammikuussa Lundell puolestaan koki erikoisia hetkiä Suomen jäillä, kun hän pelasi samassa SM-liigaottelussa isänsä kanssa. Yhden ottelun sopimuksen HIFK:n kanssa tehneestä Jan Lundellista tuli 46-vuotiaana liigahistorian vanhin pelaaja, kun hänet otettiin SaiPaa vastaan maalille loppuhetkillä.

– Se oli aika erikoinen päivä kaiken kaikkiaan. Ikimuistoinen päivä ja hieno kokemus, tosi hyvät muistot jäi siitä. Hän on kuitenkin sen verran vanhempi, etten miettinyt, että hän tulee koskaan samaan aikaan pelattua ja vielä samassa joukkueessa, poika-Lundell kertaa.

Tunteilemaan rauhalliseksi ja positiiviseksi persoonaksi itseään kuvaileva Anton ei taiston tiimellyksessä kuitenkaan ehtinyt.

– En edes tajunnut, että se (isä) laitetaan maaliin. Jos se tapahtuisi uudestaan, koettaisin nauttia vielä enemmän. Siinä mentiin aika huumassa niin sanotusti.

"Silloin huomasi, että saattaa olla oikeasti ihan hyvät mahdollisuudet"

Tietynlaista huumaa on luvassa myös Suomen aikaa ensi viikolla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Tuolloin järjestetään videoyhteyksien välityksellä NHL:n tämänvuotinen varaustilaisuus, ja Lundellin on arvioitu menevän ensimmäisellä kierroksella.

Lundell tulee jännäämään varaustilaisuutta virtuaalisesti Helsingin jäähallissa agenttinsa, perheensä ja muutaman ystävän kanssa.

– NHL on ollut aina unelma ja kaukainen tavoite ihan pienestä saakka. Lähivuosina se on konkretisoitunut enemmän tavoitteeksi. Sen eteen tehdään töitä joka päivä, että se joskus saavutettaisiin ja pystyisi pelaamaan siellä. On se iso asia, Lundell toteaa.

Kahtena edellisenäkin kautena HIFK:n edustusjoukkueessa pelannut Lundell muistaa, että hänelle alkoi kirkastua ensimmäisissä liigajoukkueen harjoituksissa, että hänestä voisi tulla huippukiekkoilija.

– Huomasin, että pärjään yllättävän hyvin miehiä vastaan. Aika nuorella iällä olin silloin mukana. Silloin huomasi, että saattaa olla oikeasti ihan hyvät mahdollisuudet, 16-vuotiaana SM-liigassa debytoinut hyökkääjä sanoo.

Varaavasta seurasta nuorukaisella ei ole hänen omien sanojensa mukaan toiveita, vaikka pienenä Lundell kannustikin Chicago Blackhawksia. 

– Jostain syystä se oli sellainen joukkue, josta tykkäsin vähän enemmän, mutta nyt ei ole mitään lempijoukkuetta.

Tärkein asia voittaa

Ennen NHL:n varaustilaisuutta Lundell ehtii pelata SM-liigaa, jossa HIFK kohtaa kauden avausottelussaan perjantaina vieraissa jyväskyläläisen JYPin. Lundell haluaa olla kauden aikana johtamassa joukkuettaan jäällä esimerkillisenä pelaajana.

– Tavoitteeni on olla johtava pelaaja joukkueessamme ja pystyä auttamaan joukkuetta voittamaan joka ilta. Tärkein asia on, että voitamme pelejä.

Vaikka Lundell on kokeillut pelaamista laidassakin, hänkin arvioi olevansa keskushyökkääjänä vahvimmillaan.

– Minun vahvuuksiini kuuluu tosi monipuolinen pelaaminen. Pystyn pelaamaan hyvää kahden suunnan peliä, hyvin kiekolla ja luomaan hyökkäyksiä. Olen aika hyvä kaikilla osa-alueilla. Pystyn pelaamaan roolia kuin roolia.

Ja pelaaminen, se on Lundellista hauskaa niin kuin aina. 

– En oikeastaan koskaan mieti sitä työnä. Haluan pitää hauskaa, nauttia pelaamisesta ja ottaa kaiken ilon irti siitä, Lundell sanoo.

Anton Lundell kertoo lisää ajatuksiaan pääkuvan videolla. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja