Yleisimmät virheet – älä toimi näin kasvisten kanssa!

Tiedätkö sinä, miten kasviksia ja hedelmiä tulisi oikeasti säilyttää?

Vaikka suomalaiset tietävätkin yleisesti ottaen paljon kasviksista, on asiantuntijan mukaan olemassa muutama yleinen virhe, johon monet sortuvat. Näihin asioihin olisi Puutarhaliiton marjan- ja hedelmäntuotannon erikoiskonsulentti Tuija Tanskan mukaan kiinnitettävä huomiota:

1. Väärä säilytyslämpötila

Monet suomalaiset eivät tiedä kasvisten oikeita säilytyslämpötiloja. Esimerkiksi kurkut ja tomaatit eivät ole jääkaappitavaraa, vaan ihanteellinen lämpötila niille olisi noin +10 astetta. Näin maku säilyy parhaiten.

Suoomalaiset omenat säilyvät parhaiten sen sijaan viileässä, jopa lähellä nollaa astetta.

Säilytä jääkaapissa seuraavat hedelmät ja vihannekset:

Kaalit, kiivi, kirsikka, salaatit, pinaatti, sipulit, peruna ja mausteyrtit, sitrushedelmät, omena ja rypäleet

2. Kypsät hedelmät kypsymättömien kanssa

Pidä kypsät ja kypsymättömät hedelmät ja vihannekset erillään. Kypsien hedelmien etyleeni hyökkää kypsymättömiin hedelmiin, jolloin hedelmä on pilalla. Älä laita esimerkiksi kypsyvää omenaa ja kurkkua vierekkäin.

Tuottavat etyleeniä runsaasti:

Aprikoosi , Avokado, Banaani, Hunajameloni, Luumu, Mango, Nektariini , Omena, Papaija, Passio, Persikka,Päärynä,Tomaatti

Arkoja etyleenille:

Herne, Kaalit, Kaki, Kiivi, Kurpitsat, Kurkut, Mausteyrtit, Palkovihannekset, Perunat, Pinaatti, Porkkana, Purjo, Salaatit, Selleri

3. Varo vihertyneitä perunoita

Tämä pitäisi olla suomalaisten tiedossa jo kansanperinteen kautta, mutta näin ei aina ole. Vihertyneitä perunoita ei kannata syödä, sillä ne sisältävät alkaloideja.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat