Yleinen virhe laihdutuksessa: Teetkö tätä alle 6 tuntia päivässä?

Tutkimusten mukaan vain joka viides laihduttamaan ryhtyneistä onnistuu tavoitteessaan. Lääkärin mukaan syyt epäonnistumiseen ovat lähes kaikilla ihmisillä samat.

Ravitsemukseen ja painonhallintaan erikoistuneen amerikkalaislääkäri Jessica Bartfieldin mukaan laihduttamista voisi verrata pyöräilyyn.

– Laihduttaminen on taito, joka täytyy opetella samalla tavalla kuin vaikkapa pyöräily. Tulet ensin kaatumaan ja tunnet olosi turhautuneeksi, mutta loppujen lopuksi onnistut ja homma muuttuu helpommaksi, Bartfield toteaa.

Bartfieldin mukaan dieetin epäonnistumiseen on olemassa neljä yleistä syytä. Kiireisten suomalaisten olisi syytä kiinnittää huomiota erityisesti kohtaan neljä: moni ei tajua, kuinka paljon unen määrällä voi olla merkitystä laihdutuksen kannalta!

1. Kalorimäärien väärinarviointi

Syötyjen ruokien kalorimääriä on vaikea arvioida, jos ei omista keittiövaakaa tai mittakuppeja. Ne auttavat pitämään annoskoot kurissa. Ravintolaruokia kannattaa välttää, koska annokset ovat usein isoja ja kaloripitoisia.

2. Liikunnan ja kaloripolton yliarviointi

Jos haluat pudottaa painoasi puoli kiloa viikossa, sinun täytyy syödä päivittäin 500 kilokaloria vähemmän kuin kulutat. Tätä on erittäin vaikea saavuttaa pelkästään liikunnalla tai ruokavaliolla. Harrasta siis päivittäin hieman liikuntaa ja syö terveellisemmin.

3. Huono ateriarytmi

Säännöllinen syöminen kannattaa, sillä tasainen verensokeri estää aineenvaihdunnan hidastumisen. Syö aamiainen päivittäin viimeistään tunnin jälkeen heräämisestä. Tämän jälkeen kannattaa syödä terveellisiä välipaloja sekä aterioita 3-4 tunnin välein. Älä ole syömättä yli viittä tuntia.

4. Liian vähäinen uni

Tutkimusten mukaan alle kuusi tuntia vuorokaudessa nukkuvat tuottavat kehossaan enemmän greliini-hormonia, joka lisää ruokahaluja. Greliini saa himoitsemaan erityisesti hiilihydraatti- ja rasvapitoisia ruokia. Vähäinen uni nostaa myös kortisoli- eli stressihormonimääriä, mikä edesauttaa lihomisessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja