Yle: Vuosia jatkunut härski huijaus paljastui – vanhemmat pakottivat tyttären esittämään näkövammaista korvausten toivossa

Pääkaupunkiseudulla on paljastunut erikoinen huijaustapaus, kertoo Svenska Yle. 19-vuotias nainen eli neljä vuotta näkövammaisena, kunnes paljasti lääkärille kaiken olleen esitystä. 

Svenska Ylen mukaan vanhemmat olivat pakottaneet teini-ikäisen tytön esiintymään lähestulkoon sokeana neljän vuoden ajan, jotta perheelle maksettaisiin erilaisia tukia. Kela sekä Helsingin ja Vantaan kaupungit maksoivat lopulta tukia 100 000 euron edestä.

Aluksi isä esiintyi näkövammaisena

Huijaus alkoi vuonna 2014, kun perheen isä meni lääkäriin valittamaan näkönsä heikentymistä. Hän esiintyi vakuuttavasti ja lääkäri totesi miehen olevan lähes täysin sokea.

Tämän jälkeen isä alkoi vaatia myös tytärtään esittämään näkövammaista. Hän kertoi tytölle, miten lääkärin vastaanotolla kannattaisi käyttäytyä.

Lääkäri havaitsi, että tytön oma kertomus heikosta näkökyvystään ei vastannut tutkimustuloksia. Tyttö reagoi räpyttelemällä silmiään tavalla, joka ei ole tyypillinen näkövammaiselle. Lääkäri arvioi ongelmien johtuvan stressistä.

Vanhemmille tuomiot petoksista

Vanhemmat kiistivät oikeudessa syyllistyneensä rikokseen ja sanoivat tyttären keksineen jutun itse. Oikeus piti kuitenkin tyttären kertomusta uskottavampana ja rikoksia hyvin poikkeuksellisina. 

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vanhemmille kaksi vuotta ehdotonta vankeutta törkeistä petoksista, petoksista ja laittomasta pakottamisesta. Vanhemmat joutuvat myös maksamaan takaisin saamansa avustukset.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Myös Kela tiedotti tapauksesta perjantaina. Kelan mukaan se maksoi vuonna 2018 yli 14,3 miljardin euron edestä erilaisia etuuksia ja väärinkäytösepäilyjä oli 9,6 miljoonan euron edestä. Tapauksia oli yhteensä noin 2 300.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja