Yle: Tutkijat tunnistivat geenivirheen, joka altistaa nuoria miehiä koronaviruksen aiheuttamalle vakavalle tautimuodolle – johti jopa kuolemaan

4:57
Koronarokotteiden valmistelu etenee, mutta kenelle ja mille maille niitä jaetaan? He saavat rokotteen ensimmäisinä Suomessa

Tutkitut neljä miestä olivat kaikki alle 35-vuotiaita. Yksi heistä kuoli saamaansa tautiin.

Tutkijat ovat löytäneet geenivirheen, joka altistaa nuoria miehiä COVID-19-taudin vakavalle muodolle, kertoo Yle. Hollantilaisen Nijmegenin yliopistollisen sairaalan tutkijaryhmä löysi poikkeaman neljällä nuorella perusterveellä miehellä. 

Kyseessä olivat kahdet veljekset, jotka olivat kaikki alle 35-vuotiaita. Nuorin tutkittava oli 21-vuotias. Kaikkia miehistä hoidettiin hengityskoneissa ja yksi heistä kuoli.

Tutkijat löysivät geenivirheitä miesten X-kromosomin reseptorista TLR7. Virhe juuri tässä reseptorissa vaikuttaa immuunipuolustukseen ja näin myös koronaviruksen aiheuttamaan immuunivasteeseen.

Virheellinen geeni sukupuolikromosomissa

Geenipoikkeama on tutkijoiden mukaan hyvin harvinainen. Lisäksi se esiintyy sukupuolikromosomissa X, minkä vuoksi geenipoikkeaman saaminen on miehille huomattavasti vaarallisempaan. Heillä on sukupuolikromosomeissaan X-kromosomin parina Y-kromosomi ei toista X:ää kuten naisilla. Naisilla toisen X-kromosomin geenit voivat ottaa virheellisen geenin tehtävän.

Vaikka poikkeama on harvinainen, voi se tutkijoiden mukaan selittää osaltaan sitä, miksi miehet ovat koronalle haavoittuvaisempia kuin naiset.

Ylen haastatteleman tutkimuksessa mukana olleen geneetikon Tuomo Mantereen mukaan voi olla olemassa myös muita geenivirheitä, jotka toimivat samalla tavalla.

– Sen ei välttämättä tarvitse olla näin dramaattisen vakava tilanne. Voi olla, että on olemassa jokin toinen geenivariantti X-kromosomissa, jolla on vähän lievempi vaikutus kuin tällä, Manner kertoo Ylen haastattelussa.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja