Mainos

Yle: Turkulainen mies yritti ostaa tunnetun suomalaisen taiteilijan teosta veroparatiisiyhtiön kautta

Veroparatiisikytköksiä paljastaneet niin sanotut Panama-paperit ovat olleet vahvasti otsikoissa viime päivinä. Papereista on löytynyt satoja suomalaisnimiä ja aineistosta on putkahdellut myös tuttuja nimiä.

Ylen MOT -ohjelman mukaan Metson Venäjän myyntipäällikkö on tehnyt erikoisia rahasiirtoja panamalaisesta yrityksestä. Metson eläköitynyt sisäisen tarkastuksen johtaja Jarmo Kääriäinen toteaa että toiminta on ollut epänormaalia ja siinä on selviä viitteitä rahanpesuun.

Taidetta veroparatiisiyhtiön kautta

MOT:n mukaan myös taidekeräilijät ovat käyttäneet veroparatiisimenettelyä taiteen omistukseen. Ilmeisesti tavotteena on ollut piilottaa taideteosten omistajuus. 

Turkulaisen vaikutajan ja taidekeräilijä Rauno Puolimatkan panamalaisyrityksen kautta haluttiin avata tili Helene Schjerfbeckin taulun ostamiseksi Sothebyn huutokaupasta vuonna 2008. Ilmeisesti taulun huusi itselleen kuitenkin lopulta joku toinen keräilijä.

Puolimatka ei halua kommentoida, onko hän kertonut Suomen veroviranomaisille panamalaisyrityksestään ja sen mahdollisista varoista.

Puolimatkan ja 11 000 muun panamalaisyrityksen yhtenä johtajana on toiminut Leticia Montoya -niminen henkilö. Montoya työskentelee kohun keskiössä olevan Mossack Fonsecan sihteerinä 800 euron kuukausipalkalla. 

Formula-Rosbergit kehitelleet monimutakaisia järjestelyjä

Entinen F1-kuski Keke Rosberg perusti 1980-luvun alussa yrityksen Panamaan. MOT:n mukaan yritysrakenne oli erityisen monimutkainen, jotta oikean omistajan nimi ei olisi tullut esille. 

Panama-paperien mukaan Keken poika Nico Rosberg on tehnyt samantyyppisiä monimutkaisia kuvioita Brittiläisillä Neitsytsaarilla rekisteröidyn postilaatikkoyrityksensä kautta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.