Hallinto-oikeus: Ylen ei tarvitse luovuttaa veroparatiiseja avanneita Panama-papereita verottajalle

Ylen ei tarvitse luovuttaa niin sanottua Panama-aineistoa Verohallinnolle, katsoo Helsingin hallinto-oikeus. Panamalaisesta Mossack Fonseca-asianajotoimistosta vuodettu aineisto sisältää tietoja veroparatiisiyhtiöistä.

Verohallinto oli kehottanut Yleä ja sen kahta toimittajaa esittämään aineiston ja muun muassa tunnistettujen suomalaistahojen nimet. Verohallinto vetosi verotusmenettelylain säädöksiin tiedonantovelvollisuudesta sekä aineiston esittämisvelvollisuudesta verotarkastuksessa.

Hallinto-oikeus kumosi Verohallinnon kolme kehotusta aineiston toimittamisesta. Oikeuden mukaan median mahdollisuudet saada käyttöönsä tarpeellista aineistoa voivat vaarantua, jos aineisto velvoitetaan luovuttamaan viranomaisille vastoin tiedotusvälineen ja aineistoa luovuttaneen tahon tahtoa.

Lisäksi ei voitu sulkea pois, että Panama-aineiston alkuperäinen luovuttaja kävisi aineistosta ilmi.

Hallinto-oikeus perustelee ratkaisuaan perustuslain ja sananvapauslain säädöksillä sekä Euroopan ihmisoikeussopimuksella ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan määräyksillä sananvapaudesta ja lähdesuojasta.

Panama-aineisto luovutettiin alun perin saksalaiselle Süddeutsche Zeitung -sanomalehdelle. Myöhemmin tutkivien toimittajien kansainvälinen järjestö ICIJ sai aineiston haltuunsa ja myönsi lukuoikeuksia muun muassa Ylelle ja sen kahdelle toimittajalle.

Yle ei aio luovuttaa Panama-papereita verottajalle 2:03

Lue myös:

    Uusimmat