Mainos

Yle: Suomalaismiehen Porschen pelastustalkoot ja venäläiskäteisen junailua – tämäkin paljastui Panama-papereista

Ylen MOT:n haltuunsa saamista Panama-papereista on paljastunut joukko suomalaisia laki- ja liikemiehiä, jotka ovat perustaneet ja hallinnoineet asiakkaidensa veroparatiisiyrityksiä panamalaisen asianajotoimisto Mossack Fonsecan kautta 1990-luvulta vuoteen 2015 asti.

Ylen mukaan Mossack Fonsecasta vuotaneista papereista ilmenee värikästä kirjeenvaihtoa sen ja suomalaisten laki- ja liikemiesten välillä.

Lakimiehet toimivat tavallisesti välikäsinä Mossack Fonsecan ja suomalaisten liikemiesten välillä. 

Kirjeenvaihto on ollut kirjavaa. Esimerkiksi erään yrityksen omistaja oli huolissaan Porschestaan, joka oli vaarasssa joutua ulosmitatuksi velkojen vuoksi. Hätiin tuli suomalainen lakimies, joka pyysi bahamalaisen pöytälaatikkoyrityksen nimellisjohtajilta allekirjoituksen paperiin, joka väitti takavarikointia rikolliseksi.

Sama lakimies pyysi Mossack Fonsecaa muuttamaan jälkikäteen erään huvipurren myyntisopimuksen päivämäärää.

Tällainen toiminta on Ylen mukaan tyypillinen esimerkki siitä, millaisiin tarkoituksiin suomalaiset ovat veroparatiisiyhtiöitä käyttäneet. 

Toisessa esimerkkitapauksessa espoolainen liikemies kyseli, voisiko panamalainen asianajotoimisto auttaa hänen venäläisasiakkaitaan tallettamaan säännöllisin väliajoin käteistä rahaa länsimaiseen pankkiin. Liikemies korosti faksissaan, ettei kyse ole huumerahasta.

Mossack Fonsecasta vastattiin, että yhtiö ei tarjoa tarkoitukseen sopivaa pankkipalvelua.

Lue MOT:n juttu täältä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.